YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Urartulara Ait 2800 Yıllık Çeşme Ortaya Çıkarıldı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan...

Urartulara Ait 2800 Yıllık Çeşme Ortaya Çıkarıldı

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında sürdürülen kazı çalışmalarında, Urartulara ait 2800 yıllık çeşme gün yüzüne çıkarıldı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Aygaz Genel Müdürlüğü’nün sponsorluğunda Van Kalesi’nde İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında yapılan kazı çalışmaları devam ediyor. Van Kalesi’nin güneyinde Urartu Krallığı’na ait 2800 yıllık çeşme ortaya çıkarıldı. Urartu Kralı 1. Sarduri tarafından milattan önce 8’inci yüzyılda inşa ettirilen Van Kalesi, uzun süre birçok medeniyetlere ev sahipliği yaptı. Birinci dünya savaşı sonrasında Rus işgali ile büyük zarar gören kale ve eski Van şehri, 2010 yılında Urartu uygarlığını gün yüzüne çıkarmak amacıyla kazı çalışmaları başlatıldı. Kazılar yoğunlaştıkça Urartulara ait eserle de birer birer gün yüzüne çıkartılıyor. Bu çalışmalarda kalenin güney kısmında Urartular tarafından kullanılan 2800 yıllık çeşme gün yüzüne çıkarıldı. Çeşmeden akan su ise bir şelaleyi andırıyor.

"ÇEŞMENİN 20. YÜZYILIN BAŞINA KADAR KULLANILDIĞINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Kazı çalışmaları ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Konyar, bu yıl yürüttükleri kazı çalışmalarının bir ayağının ise Horhor bölgesi denilen alanda olduğunu söyledi. Horhor bölgesi aslında Van halkı tarafında mesire alanı olarak kullanılan bir bölge olduğunu, burada yaklaşık milattan önce 8’inci yüzyıla ait Urartuların kullandığı bir çeşmeyi ortaya çıkarıp aktif hale getirdiklerini ifade eden Konyar, “Bu çeşmeden de anlaşılıyor ki aslında Urartular döneminden beri bu horhor bölgesi halk için bir mesire yeri. Biliyorsunuz Urartular suya çok önem veriyorlardı. Bu alana birden fazla su sisteminin olduğunu düşünüyoruz. Bu çeşmenin de diğer bir özelliği milattan önce 8’inci yüzyılda belki 20’nci yüzyılın başına kadar kullanılmış olmasıdır. Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde horhor suyunun iki değirmeni çevirebilecek güçte bir su kaynağına sahip olduğunu belirtiyor. Biz de kanımızca bu çeşmenin belki Evliye Çelebi’nin bahsettiği çeşme olduğunu düşünüyoruz. Bu çeşmenin 20. yüzyılın başlarına kadar kullanıldığını düşünüyoruz. Çünkü çeşmenin hemen kanal kısmının sonunda o döneme ait 2 adet küp bulduk. Burası az önce söylediğim gibi mesire alanı. Muhtemelen buraya dinlenmeye gelen insanlar su ihtiyaçlarını o küplerden karşılıyorlardı” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler