Yumurtalık kanalları olarak da bilinen Fallop tüpleri rahmin her iki yanından başlar ve rahim ile yumurtalıklar arasındaki bağlantıyı sağlar. Tüplerin ucundaki fimbria denen parmaksı çıkıntılar yumurtalıklardan salınan yumurtanın tutularak tüplere alınmasını sağlar. Tüplerin iç yapısı spermin yumurtayı döllemesine ve döllenen yumurtanın rahme tutunana dek dört beş gün boyunca yaşatılmasına elverişlidir. Fimbrialar zarar gördüğünde salınan yumurtalar tutulamaz. Tüplerin iç yapısı zarar görmüşse döllenme gerçekleşmez, yapışıklık olduğunda ise döllenen yumurta rahme ulaşamaz. Ferti-Jin Kadın Sağlığı uzmanı Op.Dr. Seval Taşdemir, Mynet okurları için yazdı.
Tüplerdeki Hasarın Nedenleri Nelerdir?
Tüplerdeki tıkanıklık; enfeksiyonlar, endometriozis, önceden geçirilmiş ameliyatlar ve tüplerin cerrahi olarak bağlanması ile oluşabilir.
Kadında tüplere zarar veren iltihaplanmalar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve rahim içi araç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Tüpler mikroorganizmaların üreyebilmesi ve toksinler (zehirli maddeleri) salabilmesi için çok elverişli ortamlardır. Cinsel temas yolu ile bulaşan hastalıklardan gonore (bel soğukluğu) genellikle yakınmalara neden olur. Hasta genellikle bu yakınmalarla doktora başvurarak tedavi gördüğünden nadir olarak tüplerde hasara yol açar. Halbuki klamidya enfeksiyonları genellikle bulgu vermediğinden hastalar enfeksiyon geçirdiklerini farkına varmaz ve tedavi görmezler, bu mikroorganizmanın yol açtığı enfeksiyon tüplerde görülen tıkanıklıkların en önemli nedenlerindendir. Tüplerdeki yapışıklıklar ayrıca apandisit veya kalın barsak enfeksiyonlarına bağlı olarak da oluşabilir. Gonore ve klamidya gibi tüplerde tıkanıklığa yol açan enfeksiyonların tanısı konduğunda antibiyotikler ile tedavisi kolaydır.
Tüplerdeki Hasarın Tanısı
Çocuğu olmayan çiftlerin incelemesinde tüplerin değerlendirilmesi en önemli basamaklardan biridir. Tüplerin yapısını değerlendirebilmek için Histerosalpingografi (HSG) ve Diagnostik Laparoskopi yapılabilir.
Histerosalpingografi basit bir radyolojik incelemedir; rahim ağzından enjekte edilen özel bir boya ile rahim ve tüpler değerlendirilir. Bu işlem adet kanamasından sonraki ilk hafta içinde uygulanır.
Diagnostik Laparoskopi de ise göbek altında açılan ufak bir kesiden teleskop benzeri bir cihaz ile karın içine girilerek üreme organları değerlendirilir. Laparoskopi ile üreme organları detaylı olarak incelenir, ve aynı seansta tüplerdeki yapışıklıklar giderilebilir. Özellikle yaşı ileri hastalarda diagnostik laparoskopi yapılması gereklidir, ve bu işlem ertelenmemelidir. Mikrolaporoskopi denilen yeni bir yöntem ile hastaya uygulanılan cerrahi stres minimuma indirilmiştir. Fiberoptik liflerden oluşan bir kaç milimetre çapındaki teleskop kullanılarak yapılan laparoskopi işleminde bir çok girişim genel anesteziye dahi ihtiyaç duyulmadan gerçekleştirilebilir. Cilde dikiş gerekmez ve hastanede kalış süresi bir kaç saati geçmez.
Laparoskopik cerrahi ile tüplerdeki yapışıklıklar giderilebilir. Tubal cerrahi uygulanan kadınlarda dış gebelik görülme olasılığı daha fazladır. Cerrahi ile düzeltilemeyen yapışıklıklarda ise tüp bebek tedavisi uygulanarak gebelik elde edilir.
Yazı: seval.tasdemir@mynet.com