İzmir-Çeşme’ de düzenlenen 2. Güncel Üreme Endokrinolojisi, Yardımcı Üreme Teknikleri Kongresi ve 1. Üreme Tıbbı Derneği Kongresi’nde çocuk özlemi çeken ailelerin artık çok yüksek oranlarda çocuk sahibi olabilecekleri müjdesi verildi. 17-20 Nisan 2008 tarihleri arasında Sheraton Çeşme Otel’de gerçekleşen kongreye yurtdışından 21 konuşmacı, 140’ı aşkın yerli konuşmacı katıldı. Alanında uzman 1200’ü aşkın katılımcının yer aldığı kongrenin başkanlığını Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları A.B.D Başkanı Prof. Dr. Erol Tavmergen yaptı.
Yaş faktörü önemli
Kongrenin önemini dile getiren Tavmergen yardımcı üreme tekniklerinde gelinen nokta hakkında, “Burada dünyadaki gelişmelerle beraber Türkiye’deki gelişmeler de tartışıldı. En önemli konulardan biri kadın yaşı. Kadın yaşı yükseldikçe tüp bebek uygulamaları da zorlaşıyor. 37 yaşını aşmış bir kadında yumurtalar üzerinde değişiklikler meydana geliyor. Hangi tekniği uygularsak uygulayalım başarı oranı çok düşüyor. Bir başka çok önemli husus sigara içiminin olumsuz etkileri. Hem kadında hem erkekte ciddi sıkıntılar yaratabiliyor. Nikotinin gerek yumurta gerekse sperm hücrelerinde tahrip edici etkisi vardır ve kısırlığı tetikler. Sigara içen bir kadın 1-4 sene daha erken menapoza girer” dedi.
Stres kısırlığa neden olabiliyor
Üreme tıbbı konusunda her türlü konunun bu kongrede tartışıldığını dile getiren Tavmergen, stres faktörünün de kısırlık konusunda ön plana çıkan sorunlardan biri olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Tavmergen “Stres altında bulunma ve çocuğum olmayacak korkusu gebe kalma oranını azaltıyor. Özellikle daha geç yaşlarda başlayan bu stres olumsuz yönde etkiler yaparak yardımcı üreme destekleri konusunda da kısıtlama yaratıyor” dedi.