Geçen yıl 36 bin ton kütlü pamuk alımı yapan ÇUKOBİRLİK'in, bu kampanya dönemi başında normal düzeylerde seyreden kütlü ve işlenmiş pamuğu, kilo fiyatının özellikle Avrupa'daki krizlerle birlikte düşmesi nedeniyle, son günlerde üreticilere ödeme yapmayarak emanete aldığı bildirildi.
Çukurova Pamuk Yerfıstığı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (ÇUKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun, tekstilin ham maddesi ve sanayi ürünü olması nedeniyle dünyada "stratejik tarım bitkisi" diye anıldığını söyledi.
Pamuğun, tarladan dokuma tezgahlarına kadar uzanan alanda milyonlarca kişiye istihdam sağladığı gibi lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ ve küspesiyle de yem sanayinin önemli ham madde kaynağını teşkil ettiğini belirten Bal, başta GAP ve Çukurova yöresi ile Ege Bölgesi olmak üzere arazilerin önemli bölümünün pamuk tarımına uygun olduğunu söyledi.
Bal, Türkiye'nin toplam 140 milyar dolarlık ihracatında 25 milyar dolarlık rakam ile tekstil ürünlerinin ilk sıralarda yer aldığını belirterek, "Bundan dolayı pamuk ekiminin teşvik edilmesi, bunun için de üretim maliyeti ile satış fiyatı arasındaki farkın çiftçiye destekleme primi olarak ödenmesi büyük önem arz etmektedir" dedi.
ÇUKOBİRLİK'in, geçen sezon ki kampanya döneminde toplam 36 bin ton kütlü pamuk alımı gerçekleştirdiğine işaret eden Bal, bu sezon ise 7 Kasım tarihi itibariyle 17 bin 700 tonu peşin alım, 2 bin ton da emanet alım yaptıklarını kaydetti.
Bal, hükümetin tarım ürünlerine verdiği "destekleme primleri"nin doğru ve yerinde bir karar olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Bu sezon kütlü pamuğa 46 kuruş destekleme primi verildi. Ancak, pamuk çok zahmetli ve maliyetli bir ürün olduğu için destekleme priminin biraz daha yükseltilmesini diliyoruz. Kampanya dönemi başında normal düzeylerde olan kütlü ve işlenmiş pamuk fiyatları, özellikle Avrupa'daki krizlerle birlikte düşüşe geçti. Avrupa, tekstil ürünlerinin önemli tüketicisi idi. Krizle birlikte satışlar azaldı. Bu durum tüm dünyada ve bizde pamuk fiyatlarının düşmesine neden oldu. İşlenmiş, yani lif pamuğun kilosu şu anda dünyada 70 cent civarında seyrediyor. Bu gerçekten maliyetin altında bir rakam. Şu anda '1 beyaz' diye tabir ettiğimiz kütlü pamuğun borsalardaki fiyatı ise 1 lira düzeyinde. Dünya borsalarında da düşüşler var. Oysa biz ÇUKOBİRLİK olarak sezon başında '1 beyaz' pamuğu kilosu 1.50 liradan almıştık. Fiyatlar düşünce şimdi ortak üreticilerimizin getirdiği pamuğa fiyat vermiyor, emanete alıyoruz. ÇUKOBİRLİK olarak emanete aldığımız kütlü pamuk fiyatı 2 bin tonu buldu. Bu rakam önümüzdeki günlerde muhtemelen daha da artacak. İnşallah önümüzdeki günlerde dünyada ve ülkemizde pamuk fiyatları yükselir, biz de ortaklarımıza yüksek fiyat üzerinden ödeme yaparız. Şu anda beklemedeyiz."
-Küçük ölçekli üretici nakit sıkıntısı çekiyor-
Bal, küçük ölçekli çiftçinin, pamuk üretimini, zirai ilaç, gübre ve yakıt gibi girdileri borçlanarak yaptığı için hasattan hemen sonra ürününü satarak paraya çevirmek zorunda olduğunu söyledi. Durumu biraz daha müsait olan çiftçilerin ise dünyada ve iç piyasalarda fiyatların taban yapmasından dolayı şu anda ürünlerini depolarda beklettiğini bildiren Bal, şöyle devam etti:
"Nakde ihtiyacı olmayan üretici bir ümitle fiyatların tırmanışa geçeceği günü bekliyor. Bu noktada devletimize tüm üreticiler için önemli bir görev düşüyor. O da, pamuk destekleme primlerini biraz daha yükselterek çiftçinin kayıplarının önüne geçilmesini sağlamak. Aksi takdirde çiftçi son yıllarda olduğu gibi düşük fiyat nedeniyle pamuk ekiminden giderek uzaklaşacak, bunun sonuncunda tekstil sanayimizin ihtiyacını karşılamak için pamuk ithalini arttırmak zorunda kalacağız. Başka bir ifade ile kendi çiftçimizden esirgediğimizi, yabancı ülke çiftçisine vermiş olacağız."
Pamuk ekim alanlarının son iki sezondur giderek azaldığını belirten Bal, yüksek girdi fiyatlarını ve kütlü pamuk fiyatlarının düşük, hatta maliyetin altında seyretmesini bunun nedeni olarak gösterdi.
Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan da, pamuk üreticisinin yarısının borçlarını ödemek zorunda olduğu için ürününü sattığını, kalanının ise fiyat yükselecek umuduyla beklediğini söyledi.
Kütlü pamuğun şu anda 1.1 - 1.2 TL aralığında satıldığını bildiren Tezcan, "Çukurova yöresindeki üretim alanı, fiyatlardaki istikrarsızlık ve yetersiz destekleme nedeniyle yüzde 40 azaldı. Böyle giderse 2010 yılı öncesi gibi ekim yapılmaz. Son 20 yılda ilk defa geçen yıl 680 bin ton işlenmiş pamuk elde edildi. Bu 20 yılın rekoruydu. Bu yıl ise 500 bin ton işlenmiş pamuk üretimi bekleniyor. Gerekli önlemler alınmazsa bu rekor hayal olur" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz