YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Üretici gübre fiyatlarına tepkili

Gübre fiyatlarına son bir yılda yüzde 60’lara varan zam yapılmasına üreticiler tepki gösteriyor. Zamlardan dolayı...

Üretici gübre fiyatlarına tepkili

Gübre fiyatlarına son bir yılda yüzde 60’lara varan zam yapılmasına üreticiler tepki gösteriyor. Zamlardan dolayı üreticinin gübre kullanmaktan kaçmasının üretimi olumsuz etkilediği kaydedildi.
Edremitli üreticiler gübre fiyatlarına son bir yıl içinde yüzde 60’ı bulan zam yapılmasından bir hayli rahatsız. Edremit Ziraat Odasından yapılan açıklamada, ihtiyacın yarısı kadar gübre kullanan üreticinin bundan da kaçacağı belirtildi. Edremit Ziraat Odası Başkanlığı (EZO) adına açıklama yapan Oda Muhasip Üyesi Ali Yılmaz Diker, gübre fiyatlarındaki artışın son bir yılda yüzde 60’lara ulaştığını bildirdi.
Yüksek fiyatların zaten ihtiyacın yarısı kadar kullanılan gübreden kaçışa neden olacağını ifade edenYılmaz Diker, bunun da üretimin düşmesine neden olacağını söyledi. Diker yaptığı açıklamada, "Fiyatlardaki artış devam edecek olursa, verilecek gübre desteği artan gübre fiyatlarındaki KDV’yi bile karşılamaz." dedi.
Diker, özellikle geçtiğimiz 3 ay içerisindeki dolar kurunda görülen yüksek artış, doların 1.48’lerden–1.86’lara yükselmesi sebebiyle gübre fiyatlarının yüzde 60’lara varan bir artıştan dolayı gerek zeytin üreticisi ve gerekse diğer tarım ürünleri eken üretici kesimlerini tedirgin ettiğini söyledi.
Edremit’te bitkisel üretimindeki verim ve miktar düşüklüğünün en önemli sebeplerinden birinin yeterli miktarda ve çeşitlerde gübre kullanılmaması olduğunu ifade eden EZO Muhasip Üyesi Diker, "Geçen yıl bile çiftçi parasızlıktan Zeytinliklerine pahalı olan taban gübreleri yerine daha ucuz olan azotlu gübrelerle gübrelemeyi geçiştirdi. Bu da ağaçta eksik bir gübrelemeden dolayı sadece filizlenmeye yaradığı, verimlilikte ve miktar da bir işe yaramadığı görülmüştür. Halbuki bir tahlil sonucuna göre yerinde ve gerektiği kadar gübre kullanımı bitkisel ve zeytin üretiminde yüzde 40 dolayında üretimi arttırıcı etkisi olduğu dikkate alındığında, yeterli ve zamanında gübre kullanımının önemi çok daha iyi anlaşılacaktır." diye konuştu.
Diker sözlerine şöyle devam etti: "Tarımsal Üretiminin temel girdilerinden olan mazot, gübre ve zirai ilaç girdilerinde ki artışlar m üretiminin önündeki en büyük engeller olup, üretimin devamlılığı ve verimin arttırılması açısından bu fiyat artışlarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yakından takip edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması, gerekirse 2011 yılı için çiftçi ye verilecek olan gerek prim, gerekse destekleme miktarları gözden geçirilerek fiyat artışları karşısında çiftçinin mağduriyetinin giderilmesi çalışmaları yapılmalıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler