MERSİN (İHA) - Mersin'de demir-çelik sektöründe faaliyet gösteren üretici firmalar, Türkiye'deki hammadde fiyatlarının yurtdışına göre daha pahalı olması nedeniyle ihracatta rekabet şanslarının neredeyse kalmadığını belirtti.
Türkiye'deki demir-çelik fabrikalarının birlikte hareket ederek belli bir fiyat politikası uyguladığını ifade eden sektör temsilcileri, ya ihracattan vazgeçmek ya da kar marjlarını düşürmek durumunda kaldıklarını açıkladı. Çelik hasır üreticisi Yılmaz Ersoy, Türkiye'deki demir-çelik fabrikalarından alınan hammaddenin dünya fiyatlarına göre yüzde 10 pahalı olması nedeniyle rekabet şanslarının azaldığını vurguladı. Geçen yıla göre bölgeden yapılan çelik hasır ihracatının yüzde 80 azaldığını söyleyen Ersoy, demir-çelik sektöründe katma değeri düşük ürünlerde Ukrayna, katma değeri yüksek ürünlerde ise Çin'in piyasalara hakim olduğunu kaydetti. Ersoy, "Geçen yıl inşaat sektöründeki canlanmanın ardından demir-çelik hammaddesinin bulunması zorlaştı. Talep artınca ürün yetersiz kaldı ve fiyatları da yükseldi. Bu yükselme bizim dış pazardaki rekabet şansımızı yok etti" dedi.
Çivi üreticisi Serhat Servet Dövenci de, Türkiye'deki hammadde fiyatlarının yüksek olduğuna değindi. Yurtdışında rekabet edebilmek için kar marjlarını düşürmek zorunda kaldıklarını anlatan Dövenci, geçen yıl yüzde 15 karla ihracat yaparken, bu yıl kar oranını yüzde 5'e indirdiklerini açıkladı. Hammaddelerini ithal etmeleri halinde yüzde 12 fon alınması nedeniyle böyle bir yöntemi de kullanamadıklarını ifade eden Dövenci, Avrupa'ya mal gönderirken özellikle Çek Cumhuriyeti, Polonya, Litvanya ile rekabette zorlandıklarına işaret etti. İnşaat sektöründe yaşanan patlamanın ardından gelen yoğun taleple birlikte fiyatların arttığını anlatan Dövenci, "Eylül ayından itibaren fiyatların dengeye geleceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.
İthal demir kullanımı konusunda da fon ödemek zorunda kalarak sıkıntı yaşadıklarını açıklayan sektör temsilcilerine Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçı Birlikleri Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş cevap verdi. Ulubaş, ihracatın azaldığı yönündeki görüşlere katılmadığını, her yıl Akdeniz'den yapılan demir ve demir dışı metal ürün ihracatının yüzde 20 artış gösterdiğini söyledi. Firmaların ihracat yapmak kaydıyla ithal edecekleri hammadde için fon ödemek zorunda olmadıklarını anlatan Ulubaş, Akdeniz İhracatçı Birlikleri'ne başvuru yapılması halinde firmalara her türlü yardımın yapılacağını vurguladı. Türkiye'deki demir ve çelik fiyatlarının yurtdışına paralel artış gösterdiğini ifade eden Ulubaş, yüzde 10'luk oynamaların hemen her zaman olabileceğini, bunun bir sorun teşkil etmemesi gerektiğini dile getirdi. Ulubaş, "Türkiye'de 30 milyon ton civarında demir ve demir dışı metal üretimi yapılıyor. Bu üretim rakamıyla dünya piyasalarıyla ortak hareket etmezsek ne üretim yapabiliriz ne de satış" dedi.