Bazı market ve manavlarda başka kentlerde üretilen patlıcanların 'Yamula Patlıcanı' diye satılmasına gerçek Yamula Patlıcanı yetiştiricileri büyük tepki gösterdi.
Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Ulusoy, Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Yemliha beldesinde üretilen çekirdeksiz Yamula Patlıcanı'nın henüz çiçek açtığını, Kızılırmak kıyısında organik gübre kullanılarak ürettikleri bu patlıcanların bir ay sonra ancak hasat edilebileceğini söyledi.
-Vatandaşa yamula patlıcanı uyarısı-
Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Ulusoy, AA muhabirine, bazı market ve manavlarda belirli yörelere ait sebze ve meyvelerin adı kullanılarak, başka ürünler satıldığına zaman zaman şahit olduklarını ifade etti.
Bu durumun hem tüketiciyi yanılttığını hem de o ürünün imajını zedelediğini ifade eden Ulusoy, yörelerine özgü Yamula Patlıcanı için de aynı durumun söz konusu olduğunu söyledi.
Ulusoy, başka cinsteki patlıcanların reyonlarda yamula patlıcanı olduğu iddia edilerek satılmasına bir anlam veremediklerini vurgulayıp şöyle konuştu:
"Yamula patlıcanı daha çiçek halinde. Ürünlerimizin piyasaya verilmesine ağustos ayında başlanacak ve ekim ayına kadar sürecek. Yamula Patlıcanı'nı diğer patlıcan türlerinden ayıran en önemli özellik, farklı morfolojik yapısıyla kendine has aroma ve tadının olması. Yamula Barajı çevresinde üretilen patlıcanın meyve kabuğu beyaz çizgili ve leylak renginde, meyve et rengi ise beyazımsıdır. Üründe ayrıca çekirdek bulunmamaktadır. Tüketici, Yamula Patlıcanı diye satın aldığı patlıcanlarda bu özellikleri göremeyince ürünümüz hakkında farklı düşünüyor. Coğrafi işaret tescilli Yamula Patlıcanının hasadı Ağustos ayında başlar. Bu tarihten önce Yamula Patlıcanı adıyla patlıcan satılmasına anlam veremiyoruz."
-Ambalajla satış-
İbrahim Ulusoy, üretim alanının bin 450 dekar olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Bu yıl 2 bin ton patlıcan üretip silaj makinemizde paketlemeyi hedefliyoruz. Kooperatifimiz öncülüğünde paketleme tesisi kurarak, ürünlerimizi logolu ambalajlarda pazara sunacağız. Tarım İl Müdürlüğü, Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Yemliha Belediye Başkanlığı ve Kayseri Kocasinan Ziraat Odası Başkanlığı temsilcilerinden oluşan denetim komisyonu, Yamula Patlıcanının üretim ve pazarlanmasını denetleyecek. Komisyon, ürünün üretim metoduna uygunluğu, ekim, gübre uygulaması, sulama, zirai ilaç uygulamaları dönemleri, bitki ve meyve özelliklerine uygunluğu için hasat ve pazarlama aşamasında 15 günlük periyotlarda denetim yapacak."
Çifçilik yapan Şerife Kılıç ise emeklerinin çalındığını kaydederek şöyle ifade etti:
" Marketlerde ve pazarlarda yöremizin adını kullanarak satış yapıyorlar. Biz zahmetini çekiyoruz, onlar da başka yörelerden getirdikleri ürünleri, vatandaşları aldatarak satıyor."
-Günlük 4 ton süt topluyoruz-
Yemliha Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Ziraat Mühendisi Mevlüt Cantürk, kooperatife üye olan vatandaşlara yardımcı olduklarını belirterek şunları söyledi:
"15 yıldır faaliyette olan Kooperatifimiz beldemizdeki çiftçilerin ürünlerini toplayarak satışını gerçekleştiriyor. Toplama araçlarımızla 110 çiftçimizden günlük 4 ton süt alıyoruz. 5 tonluk soğuk hava depolarında depolayarak firmalara günlük satıyoruz. Belde sakinleri aylık olarak süt paralarını alıyor. Ayrıca para yerine yem de veriyoruz. Bu şekilde organize hareket ederek çiftçilerimiz para kazanıyor ve de ihtiyaçlarını karşılıyor."
Muhabir: Mustafa Demircioğlu
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz