HABER

"Üretim ekonomisi terk edildi"

ZONGULDAK (İHA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Başkanlar Kurulu, bugün olağanüstü toplandı.

GMİS Genel Başkanı ve Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Çetin Altun başkanlığında toplanan Başkanlar Kurulu'nda, 2005 yılı başından itibaren geçerli olacak olan Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik Arama (MTA) Toplu İş Sözleşmesi hazırlıkları ile TTK'daki gelişmeler ve TTK'nın yaptığı ihaleler görüşüldü.

Olağanüstü Başkanlar Kurulu'nun basına açık bölümünde bir konuşma yapan Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri ve GMİS Genel Başkanı Çetin Altun, Türkiye'nin bulunduğu coğrafya açısından çevresinde gelişen olaylar nedeniyle önemli kararlar verme noktasında bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin siyasi anlamda AB'ye, ekonomik anlamda da ABD'ye bağlı duruma getirildiğini ileri süren Altun, ülkeyi yönetenlerin halk adına kararlar almakta güçlük çektiklerini savunarak, "Türkiye'nin 300 milyar dolar dış borcu olmasına rağmen IMF politikalarının dayatılmasıyla üretim ekonomisi terk edilmiştir. Üretim ekonomisi yerine tüketim ekonomisi uygulanıyor. Borç para alarak yabancıların mallarını tüketiyoruz. 20 yıl önce devlet yapamıyor diye satmaya, kapatmaya başlayanlar, ülke ekonomisini IMF programlarıyla ayağa kaldıracağız diyenler, bugün siyaset sahnesinde yoklar. Bugünkü hükümet de aynı yanlışları sürdürürse tarihten ders almak zorunda kalacaktır. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı var, TTK'nın üretimi düşüyor. Türkiye'nin kağıda ihtiyacı var, SEKA kapatılıyor. Türkiye'nin demir-çeliğe ihtiyacı var, ama Ereğli Demir Çelik Fabrikaları (ERDEMİR) blok satışla karşı karşıya kalıyor. Türkiye'nin ilaca ihtiyacı var, SSK'nın fabrikaları satılıyor. Türkiye'de eğitim düzeni, sağlık sistemi bozuk, sosyal güvenlik sistemi yetersiz, devlet geri çekiliyor" dedi.

Zonguldak'ta da bölgeyi yakından ilgilendiren hayati gelişmelerin yaşandığına dikkat çeken Altun, ülkedeki sorunların bölgeye de olumsuz yansıdığını belirterek, iki demir-çelik fabrikası ve bir enerji santraliyle bölge ve ülke ekonomisine hizmet eden TTK'nın da zor duruma düşürüldüğünü söyledi. Başbakan'ın Zonguldak'ta yaptığı konuşmayı hatırlatan Altun, "TTK'da üretimin artması bir kenara, düşmektedir. Gerekli yatırımlar yapıldığı, işçi açıkları giderildiği takdirde bu kurum 5 milyon ton kömür üretebilecek kapasiteye sahiptir. 170 yıllık kömür üretim kültürüne sahip insanlara kömür üretemezsiniz demek, vatana ihanet etmek demektir. Türkiye'nin kömüre ihtiyacı varsa, bir tek bu bölgede bulunan taşkömürü buradan çıkartılmalıdır. Ancak geçmiş yönetimlerin yürüttüğü politikaların devamı nedeniyle halkımız ve çalışanlar tedirgindir. İhalelerle TTK'nın yapısının bozulmasına halk ve çalışanlar olarak kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Özel sektör, TTK'nın üretim yapmadığı alanlarda, bakir alanlarda üretim yapabilir, biz de destekçisi oluruz. Ama 170 yıldan beri Türkiye'ye hayat veren, sanayisinin bugünlere gelmesinde büyük katkısı olan TTK'nın zarara uğratılmasına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Sayın Başbakanım, sizin nadide dediğiniz ağacın dallarını kurutuyorlar, gövdesine kurt düştü. Biz bu ağacı yaşatacak, gövdedeki kurtları da öldüreceğiz. Karayolu taşımacılığının daha ekonomik olduğunu söyleyen kurum yöneticileri, bunun yanlış olduğunu gördüler. Şimdi yeniden demiryolu kurabilmek için 3.5 trilyon lira yatırım miktarı ayırdılar" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler