ŞURED Yönetim Kurulu Başkanı TUREB İcra Komitesi Üyesi tarafından yapılan yazılı açıklamada; “Her yıl 21 Şubat Dünya Rehberler Günü olarak kutlanmaktadır. Bizlerde bütün Rehber arkadaşlarımızın bu mutlu gününü ve Turizme gönül verenleri yürekten kutluyoruz.”denildi.
Açıklama şöyle devam etti, “Şanlıurfa Profesyonel Turist Rehberleri Derneği (ŞURED) gerçekten bu mesleğe gönül vermiş insanların bir çatı altında toplanmasını sağlamış ve bu örgütlü toplum kısa sürede gerek Türkiye’deki rehber örgütlerinin (TUREB) ve gerekse ilimiz ve bölgemizdeki kamu kuruluşları ile turizm ile meşgul olanların ilgisini bir anda üzerinde hissetmiştir.”
Açıklama şu sözlerle devam etti, “Ülkemizdeki profesyonel turist rehberleri örgütlerini tek bir çatı altına toplayan Turist Rehberleri Birliği (TUREB) de 2000 yılından bu yana 21 Şubat'ı çeşitli etkinliklerle kutluyor. Şanlıurfa Profesyonel Turist Rehberleri Derneği (ŞURED) olarak biz de TUREB’e 2008 yılında üye olduk ve halen TUREB İcra kurulu üyesi olarak en aktif şekilde ülke rehberliğine yön vererek görevimizi sürdürmekteyiz.”
Açıklama şöyle tamamlandı, “Etkinliklerde göz önüne aldığımız en önemli konular; rehberlik mesleğini tanıtmak, gerekliliği konusunda toplumu bilinçlendirmek, bağımsız bir meslek yasasının gereğini dile getirerek, Bakanlar kurulunca imzalanan yasa taslağının bir an önce yasalaşmasını sağlamak, ülkemiz için sürdürülebilir turizmin önemini vurgulamaktır”
DÜNYADA TURİST REHBERLİĞİ MESLEĞİNİN TARİHÇESİ
21 Şubat ilk kez Dünya Rehberler Birliği (WFTGA) Başkanı Titina Loizides'in önderliğinde 1990 yılında kutlanmaya başlandı. Amaç, toplumu rehberlik hizmetinin niteliği, gerekliliği ve saygınlığı konusunda bilgilendirmek, dikkati turizmin, tarihi, kültürel varlıkların önemi ve sürdürülebilirlik konusuna çekmektir. Rehber kişi; yerli ve yabancı turistleri ülkenin görülmeye değer yerlerine götüren, onlara bu yörelerin tarihi, kültürel, doğal ve diğer güzellikleri hakkında ayrıntılı bilgi veren, turistlerin sorunlarının çözümüne yardımcı olan ve konusu ile ilgili eğitim almış kişidir.
Dünyada yazılı kaynaklara geçmiş ilk rehberler Mısırlı rahipler olarak anılmaktadır. Ancak, İ.Ö. 7. yüzyılda başlayan olimpiyat oyunları organize seyahatlerin başlangıcı olmuş ve beraberinde turist rehberliğini de getirmiştir. Anadolu’da doğup büyüyen tarihçi ve coğrafyacı Herodot, gezdiği yerleri ve geleneklerini anlatan ilk rehberlerdendir ve bir anlamda kültür turizminin öncüsü sayılabilir. Turizmin ve turist rehberliğinin günümüzdekine benzer bir niteliğe kavuşması ancak Sanayi Devrimi’ni izleyen yıllardadır. 1851’de Thomas Cook’un İngiltere’de düzenlediği bir günlük tren gezisi modern turizmin başlangıcı kabul edilmektedir. Bu gelişmeyle birlikte Osmanlı’da 19. yüzyıl sonunda görülmeye başlayan turist rehberliği, ülkenin tanıtımı ve ulusal güvenlik açısından büyük önem taşımaktaydı.
Mesleğin kurumsallaştırılması çabalarının ilk örneği, 29 Ekim 1890 tarihli 190 sayılı nizamname’dir. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından iki yıl sonra 8 Kasım 1925 tarih ve 2730 sayılı Ecnebi Seyyahlara Tercümanlık ve Rehberlik Edecekler Hakkında Kararname ile rehberlik konusunda sıkı kurallar getirilmiştir.
Turist rehberliği ile ilgili ilk yönetmelik 3 Eylül 1971 gün ve 13945 sayılı Tercüman Rehber Kursları ve Tercüman Rehber Yönetmeliği adıyla yayımlanmıştır. Bu yönetmelik 21 Mart 1974 tarihinde değiştirilerek Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği adını almış, 1981 ve 83 yıllarında bazı değişikliklere uğramıştır. 2 Temmuz 1986 tarihinde 19152 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği de bazı değişikliklere uğrayarak 25 Kasım 2005 tarihli ve 16004 sayılı Resmi Gazete’de yeni Profesyonel Turist Rehberliği Yönetmeliği adıyla yayımlanmıştır.Günümüzde Bakanlığın açtığı kursların yanında üniversitelerin iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans programları ile de turist rehberi yetiştirilmektedir.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz