YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Urfa’da İsot Çekme Mevsimi

Şanlıurfa’da damlarda kurutulan kırmızı biberler, öğütülerek çiğköftelik ve yemeklik pul biber haline getiriliyor.

Urfa’da İsot Çekme Mevsimi

Şanlıurfa’da damlarda kurutulan kırmızı biberler, isot çekme makinelerinde öğütülerek çiğköftelik ve yemeklik pul biber haline getiriliyor.

“Şanlıurfa’nın altını” olarak adlandırılan “Kırmızı İsot” şu günlerde çiğköftelik ve yemeklik olma aşamalarından geçiyor.

Sebzeciler ve Meyveciler Hali’nden çuvallarla alınıp işlendikten sonra damlarda kurutulan kırmızıbiberler şimdilerde isot çekme makinelerinde işleniyor.

Kurutulduktan sonra bez veya naylon çuvallara doldurularak isot çeken işyerlerine götürülen kuru biberler işlenmek üzere hazırlanıyor. Makinenin haznesine doldurulan biberlere renk ve tat vermesi için saf zeytinyağı dökülüyor. Düğmeye basılmasıyla çarklar dönmeye başlıyor. Şeker torbasına dökülen tane tane pul biberler kısa sürede kilolara ulaşıyor.

Yılda ortalama 15 kilo pul biber tükettiklerini belirten vatandaşlar, “Kırmızı isot Şanlıurfa’nın altınıdır. O, Şanlıurfa’ya aittir Maraş’a değil. İsotumuz’u elimizden alamazlar. Urfa’da yemekler onsuz yenilmez. Hal Pazar’ından alıyoruz. Kuruttuktan sonra öğütmek üzere buraya getiriyoruz. Kilosunu ortalama bir liradan öğütüyoruz” şeklinde görüş belirtti.

Şanlıurfa’da her yıl Eylül ayının 10’u ile 25’i arasında isot öğütme mevsimi yaşanıyor. Temizlenip, ayıklandıktan sonra kurutulan 13 kilo yaş biberden yaklaşık 1 kilogram pul biber elde ediliyor. Birçok rengi bulunan isotun kırmızı olanı yemeklerde koyu renkli siyaha yakın olanı ise çiğköftelerde kullanılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler