Bir zamanların gözde mesleği urgancılık (mutafçılık) yok olmayla karşı karşıya. Teknolojiye ve ekonomik krize yenik düşen urgancılık son demlerini yaşıyor. Çocukluğundan bu yana urgancılık yapan, kıl çadırları, deve çulu ve kolanı örerek satan Fahri Barut, kendirden urgan üretiminin durma noktasına geldiğini söyledi.
İzmir’in Tire ilçesinde yaşlı bir usta dışında kendir ipi üretimi yapılmadığını, onun da ancak özel siparişlerle çalıştığını belirten Fahri Barut, "Şuanda tezgâhımızdaki tüm ipler ve urganlar naylon. Kendirden üretilen ip ve urgan bulunmuyor. Bir metre naylon ip 30 kuruşken, 1 metre kendir ipi 3 lira. Vatandaş da ucuz olanı tercih ediyor. Artık kendir ipi soran da yok. Köylerde hayvancılık da azaldı. Bu da etkili oldu. Artık büyük çiftliklerde hayvanlar bağlanmadığı için ipe ihtiyaç olmuyor." dedi.
Keçi kılından yapılan deve çulu kolanını yapan tek kişini kedisi olduğunu, işi öğretecek kimse bulamadığını belirten Fahri Barut, "Aydın’da deve çulu ve kolanı yapan sadece benim. Benden başka yok. Deve kolanını yapmak için en az üç kişi lazım. Bu işi yapacak kimse olmadığı için evde eşim ve çocuklarımla birlikte yapıyoruz. Mesleği öğrenen yok. Artık kimse de bunu meslek olarak görmüyor. Satışlar bitme noktasına geldi. Şu anda bu işi mesleğim olduğu ve başka iş imkânım olmadığı için yapıyorum. Aydın'ın deve güreşleri meşhur. Bu develer için çul örlmesi lazım. Şimdilik bz yapıyoruz. Bizden sonra kim yapar bilemiyorum. Başka yerlerde yapanalr var ise oralardan getirirler." şeklinde konuştu.
MUTAFÇILAR PAZARI YOK OLDU
Eskiden Aydın ve Nazilli’de mutafçılar (urgancılar) çarşısı olduğunu ve köylülerin buralara çok rağbet ettiğini belirten Urgancı Barut, bu pazarların kapandığını söyledi. Bu işi yapanların bir elin parmakları kadar olduğunu ve onların da zorunluluktan bu işi yaptıklarını belirtiyor. Barut, "Her şeyin yerini hazır ürün aldı. Kendirin yerini naylon alınca arık kendir ipi tarih oldu. El emeği olan bu iş bitiyor. Satışlar bitme noktasında. Mutafçılığın yanında köylülerin işine yarayacak başka ürünler de bulundurmaya çalışıyoruz. Ama ne zamana kadar devam eder bilemiyorum. Ekonomik olarak da bizim de dayanacak gücümüz kalmadı." diye konuşuyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz