YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Urhan: İş Adamları Yerelden Çıkıp Dünya Ekonomisini Takip Etmek Zorunda

Tokat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKSİAD), üyesi 20 iş adamı ile Mısır'a iş gezisi...

Urhan: İş Adamları Yerelden Çıkıp Dünya Ekonomisini Takip Etmek Zorunda

Tokat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKSİAD), üyesi 20 iş adamı ile Mısır'a iş gezisi düzenledi. İkili görüşmeler ve iş bağlantılarının yapıldığı Mısır gezisinde tarihi ve turistik mekanlar da ziyaret edildi.

AKSİAD Tokatlı yatırımcı ve iş adamlarını yatırım fırsatlarını yerinde görmek, yeni iş alanlarını tespit etmek için götürdüğü Mısır'dan çeşitli iş anlaşmaları yaparak döndü. Tokatlı iş adamları, Mısır'da inşaat, tekstil, tarım makineleri, hazır giyim, metal, gıda, maden ve restoran ile ilgili işletme sahipleri ile bir araya geldi.

Tokat Aktif Sanayici ve İşadamları Derneği (AKSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Urhan, "Bölgede ekonominin canlanmasının tek yolu dünyadaki gelişmeleri iyi takip etmekten geçiyor." ifadesini kullandı. Urhan, her yıl düzenli olarak yurt içi ve dışı gezi yaptıklarını, Tokatlı iş adamlarına yapabilecekleri yatırımlar noktasında yardımcı olmak için değişik organizasyonlara götürdüklerini belirtti.

Amaçlar ildeki ekonomik yapıyı arzu edilen seviyelere çıkararak canlanmasına, gelişmesine katkıda bulunmak olduğunu dile getiren Urhan, Tokat'ın potansiyelinin ancak bu şekilde değerlendirilebileceğini söyledi. Urhan, "Türkiye'deki girdi maliyetlerinin yüksekliğinden şikayet eden Türk tekstil sektörü, yeni rotasını Mısır olarak belirlemeli. Yatırım tercihlerini bu ülkeden yana kullanan tekstilciler, maliyet avantajının yanı sıra ABD'ye de gümrüksüz ve kotasız mal satışı yapabilecek imkana kavuşmaktadır." dedi.

Urhan devamında "Mısır sadece tekstil ve konfeksiyon değil gıda, mobilya ve otomotiv firmalarının da dikkatini çekmekte. Şu ana kadar 17 Türk firmasının yatırım yaptığı Mısır'da, yatırıma başlamak üzere olan dokuz, fizibilite çalışması yapan 42 firma bulunuyor. 24 firma da Mısır'da üretim imkânlarını araştırıyor. Türk yatırımlarında yaşanan artışın sonucu olarak Türk bankaları da Mısır'da çeşitli fizibilite çalışmaları yaptığını biliyoruz." diye konuştu.

Gezi süresi içerisinde birçok iş görüşmesi yapılarak altyapı oluşturuldu, ayrıca geziye katılan Hasözgen Tekstil firması ile Ayyıldız Tarım Makinaları Mısır'lı firmalarla iş anlaşmalarını tamamlayarak protokol imzaları atıldı.

AKSİAD Başkanı Urhan, iş adamlarının önünü açma, yardımcı olma noktasında çok değişik etkinliklere imza attıklarını belirtti. Urhan, bir sivil toplum örgütü olarak, resmi ve özel bütün kuruluşlara, sağlıklı iletişim için düzenli ziyaretlerde bulunduklarını söyledi. Ziyaretlerde karşılıklı bilgi alışverişinde bulunduklarına dikkat çeken Urhan, bu tür görüşmelerin Tokat'ın da bulunduğu bölgede önemli kazanımlara kapı açtığını dile getirdi. TUSKON'un bir üyesi olarak öncelikli işlerinin daha çok ticari anlamda olduğuna değinen Urhan, Tokat'ın fotoğrafını daha net çekmek ve problemlerine katkıda bulunabilmek için ziyaretlerin önemli olduğunu söyledi.

"AKSİAD olarak bütün çabalarının işletmelerin verimliliğini ve rekabet gücünü artırmak ve Tokat'da ki işsizliğinin azaltılmasına katkıda bulunmaktır. Bu amaç çerçevesinde AKSİAD olarak, yurt dışı ve yurt içi gezilerinin yanı sıra ilimizdeki kamu kurumları, yerel yönetim ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içinde çalışmaya özellikle önem vermekteyiz." diyen Urhan şöyle konuştu: "İlin kendi kabuğundan çıkıp, gerek yurt içinde gerek yurt dışında iş bağlantıları yapmamız gerekiyor. Mısır, dünyanın zengin bir mazisine sahip olan ülkelerden birisi olması hasebiyle gezimiz kültürel açıdan da çok canlı geçmiştir. Türkiye'nin son yıllardaki atağında üyelerimizin samimi, ciddi ve planlı gayretleri, girişimleri var. Ekonomik canlanmaya vesile olan, bu üye firmalarımıza, çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

Dernek üyelerinden Atilla Özgen ve Erdal Ayyıldız ise Tokat'ın, önü açık bir yapısı olduğunu, ilin gelişmesi için sivil toplum örgütlerinin hayatın içinde olmasının, değişik etkinlikler yapmasının önemli olduğunu söyledi. Özen "Yerel ölçekteki rekabet gücünün bölgesel anlamdaki rekabet gücüne, hatta uluslararası rekabete ulaşacak hale gelmesi kurumsal yapısının geliştirilmesi anlamında bu tür organizasyonların, birlikteliklerin çok önemli olduğunu düşünüyorum." diye konuştu.

Erdal Ayyıldız ise "İş adamı para kazanmadığı işi yapmaz ve iş için neresi avantajlıdır diye bakar. Mısır'da firma ABD'ye gümrüksüz, kotasız mal satıyor. Mısır'daki maliyetlere baktığımızda daha avantajlı. Enerji birim fiyatı Türkiye'de 9 sent iken, Mısır'da 3 sent. Mısır'da işçilik maliyeti Türkiye'nin üçte biri kadar. Mısır'da işçilik maliyeti ortalama 70 dolar. Hammadde maliyeti ucuz. Ülkede devlete ait serbest bölgelerde yatırım yapmanın yanında belli büyüklükteki yatırımlar serbest bölge haline getirilebiliyor." şeklinde bilgi verdi.

Geziye katılan diğer firma sahipleri de, bulundukları bölgenin fotoğrafını çekme noktasında AKSİAD’ın yurt içi ve yurt dışı programlarının devam etmesi gerektiğini, Mısırlı iş adamları ile birlikte olmalarının kendilerini memnun ettiğini belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler