Konya’da ektiği ayçiçeği tarlada yetişme aşamasındayken çürüyen üreticiye sulama suyu verilmemesinde en büyük etkenin daha önceden ne tür ürün ekileceğine dair bilgi verilmemesi ve ek su talebinde bulunulmaması olduğu ileri sürüldü.
Merkez Karatay ilçesine bağlı Divanlar Köyü’ne ayçiçeği eken üreticinin yaşadığı su problemi haberinin ardından Konya Valisi Aydın Nezih Doğan’ın verdiği talimatla ilgili kurumlar araştırma yaptı. Devlet Su İşleri (DSİ) Konya 4. Bölge Müdürü Mustafa Uzun, su dağıtım planlaması yapılırken bölge üreticisinin hangi tür ürün ektiğini bildirmediğini ve su talebine ilişkin bir müracaat olmadığını söyledi. Uzun, “Bu köy bizim sulama şebekemizin dışında ve sulamanın sonunda olan yerdir. Bizim elimizdeki mevcut yönetmeliklere göre, sulama şebekesinin dışında bulunan arazilerin sulanması için her yıl bir yıllığına DSİ ile sulama birliği protokol imzalar. Protokolde hangi tür ürün ekileceğinin de belirtilmesi lazım. Divanlar Köyünde üretici uzun yıllar itibariyle geçmişten beri hububat ekimi yapıyordu. Ancak bu dönem kendi kararı doğrultusunda DSİ’nin veya sulama birliğinin herhangi bir bilgisi olmadan yeşil mahsul ekimine de geçti hububat yanında. Bu durum sanıyorum ovada birçok yerde bu sene görüldü. Herhalde ayçiçeğine ilave teşvikler verilmiş, ayçiçeği ekimi yaptılar. Dolayısıyla ilave suya ihtiyaçları olduğu sonradan anlaşıldı. Bununla ilgili ne DSİ’ye ne sulama birliğine herhangi bir müracaatları ya da müracaat edip protokol imzalama durumu söz konusu olmamıştır. Dolayısıyla sezon başında Ova Sulama Birliği Su Dağıtım Planlaması yaparken Divanlar Köyü’nün herhangi bir talebi olmadığından dolayı bu tür mahsul ekimiyle ilgili böyle bir planlama yapma imkanı bulunmamıştır. Ama bütün bunlara rağmen biz bu sene sulama şartlarını ve su şartlarını maksimum ölçüde zorlayarak Divanlar Köyü’ndeki hububata yine belli oranda su ulaştırdık. Aynı zamanda ayçiçeği mahsullerinin bütün alanlara değil bir kısmına da Ova Sulama Birliği vasıtasıyla belli oran su ulaştırıldı” dedi.
“YASAL OLARAK SU ULAŞTIRMA ZORUNLULUĞU YOK”
Divanlar Köyü’nün en fazla ayçiçeği eken olması ve sulama hattının da en sonunda olmasından dolayı yeterli suyu alamadıklarını dile getiren Uzun, “Bu bölge sulama şebekemizin tamamen dışındaki sahalardır. Dolayısıyla yasal olarak zaten buralara su ulaştırma zorunluluğu yok. Ama biz buna da bakmadan eldeki su imkanlarını sulamanın dışında da olsa en sona ulaştırabilmek için maksimum suyu temin etme yolunu düşünüyoruz. Civarda başka köylerde vardır ancak en fazla sonda olan köye daha az su intikal etmektedir” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz