YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uşak Dünyaya Deri Mühendisi İhraç Etmek İstiyor

Deri sektörünün sorunların çözümü ve nitelikli ara eleman yetiştirilmesi amacıyla Uşak Üniversitesi ile Karma Organize...

Uşak Dünyaya Deri Mühendisi İhraç Etmek İstiyor

Deri sektörünün sorunların çözümü ve nitelikli ara eleman yetiştirilmesi amacıyla Uşak Üniversitesi ile Karma Organize Sanayi Bölgesi (UKOSB) ‘Üniversite-Deri Sanayi İşbirliği’ projesi kapsamında “Uşak Deri Sektörü” konulu panel düzenlendi.

Zafer Kalkınma Ajansı’ndan (ZEKA) hibe kredi desteği almayı hak kazanan proje kapsamında UKOSB’de düzenlenen panelde sektördeki gelişmeler tartışıldı. Karma Organize Sanayi Bölgesi toplantı salonunda düzenlenen ve Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Akif Küplemez’in moderatörlüğünü yaptığı “Uşak Deri Sektörü” konulu panele konuşmacı olarak katılan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik ve Karma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Karahallı projenin hedeflerini anlattı.

Proje kapsamında Deri Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalite Kontrol Laboratuarı kurulduğunu, Deri Mühendisliği Bölümü’nün açılmasını YÖK’ün kabul ettiğini ve gelecek yıl bölüme 40 öğrenci alacaklarını söyleyen Rektör Sait Çelik, “Hedefimiz dünyaya en iyi deri mühendisi Uşak’ta yetişir imajını vermek” dedi. Deri sanayinin yol haritasını çizmek, nitelikli ara eleman yetiştirmek ve sektörün envanterini çıkarmak amacıyla geliştirilen projenin sonuçlanma üzere olduğunu ifade eden Deri Sanayicileri Derneği Başkanı Akif Küplemez ise “Üniversite-sanayi işbirliği sayesinde 10 yıl sonra sektörde söz sahibi olacağımızı ve tüm dünyaya deri mühendisi ihraç edeceğimizi düşünüyoruz” dedi.

DERİ MÜHENDİSLİĞİNE BU YIL 40 ÖĞRENCİ ALACAĞIZ

Projenin amacının deri sektöründeki sıkıntılara ortak çözüm üretmek ve markalaşmayı sağlamak olduğunu ifade eden Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, paneldeki konuşmasında “Üniversite sanayi işbirliği Uşak’ın deri sektöründe markalaşmasını sağlayacaktır” dedi. Üniversitede öğrencilerin teorik bilgileri öğrendiğini ancak pratik yapmadığı için sanayi kuruluşlarında işe başladığında sudan çıkmış balığa döndüğünü de belirten Rektör Prof. Dr. Sait Çelik,”Teorik bilgiler pratiğe dönüştürülmediği zaman hem sanayici sıkıntı yaşıyor hem de mezun olan öğrencilerimiz. Biz bu proje ile sorunu çözeceğimize inanıyoruz. Deri Mühendisliği’ni açmak için yaptığımız müracaat kabul edildi ve 2012-2013 akademik yılından itibaren öğrenci almaya başlayacağız. İlk yıl için 40 öğrenci alacağız. Artık bu bölümde okuyacak öğrencilerimiz teorik bilgilerin yanı sıra teknik bazda daha donanımlı hale gelecek. Öğrencilerimizin eğitim göreceği atölyeler ve laboratuar hazır. Öğrencilerin Uşak’ı tercih etmesinde sanayiciden destek istiyoruz. Burs ve uygulama gibi imkanlar burada sağlanırsa daha çok başarı sağlarız. İlk etapta deri sanayicilerimiz bu 40 öğrencimizden 5 tanesine burs verecek. Bu da bizi memnun ediyor. Biz Deri Mühendisliği bölümünde gelecek vaat eden mühendisler yetiştirmeyi hedefliyoruz. Sonuç olarak hedefimiz işbirliğini geliştirip sektörde ilimizin markalaşmasını sağlamaktır. Dünyaya da en iyi deri mühendisi Uşak’ta yetişir imajını vermek istiyoruz. İşbirliğimizi geliştirirsek bu hedefi yakalayabileceğimiz düşünüyoruz” dedi.

AYNI ÜRÜNÜ AYNI YÖNTEMLE ÜRETİP AYNI MÜŞTERİYİ SATIYORUZ

Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi Başkanı İbrahim Karahallı, ise Karma Organize Sanayi Bölgesi’nde 121 adet deri işleme tesisinin yer aldığını ifade ederek nihai ürün çeşitliliği ve yeni pazarlar için firmalar arası güç birliğinin önemine değindi. Uşak’ın deride bir kümeleşme meydana getirdiğini ve Türkiye’deki en büyük deri kümelenmesinin burada olduğunu anlatan Karahallı, ağırlıklı olarak küçükbaş hayvan derisi işlediklerini kaydederek sektördeki gelişmelerin konfeksiyon ve saraciye yatırımlarını kaçınılmaz hale getirdiğini anlattı. Karma Organize Sanayi Bölgesi’ndeki “Benim olsun küçük olsun” anlayışının sermaye sıkıntısının aşılmasına engel teşkil ettiğini de belirten İbrahim Karahallı, “ Firmalarımız aynı işi, aynı yöntemle yapıp aynı ürünü aynı müşteriye satmaya çalışıyor. Biz öncelikle bundan vazgeçmek zorundayız. Bu yöntemle hiçbir yere varamayız. Ürün çeşitliliğini sağlayarak yeni pazarlar bulmalıyız. Hem deri temininde de güç birliği yapmalıyız. En büyük eksiğimiz konfeksiyon ve saraciye yatırımlarımızın olmaması. Sektörde söz sahibi olabilmek ve markalaşmayı sağlamak için konfeksiyon ve saraciyeye yönelik yatırımlar yapmalıyız. Bu yaparken de sadece giysilik deriye değil, çanta, ayakkabı ve kemer üretimi gibi alanlara da girmeliyiz” dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler