YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uşak SGK İl Müdürü Şenol: İlde Sigortalı Çalışan Sayısı 10 Yılda Yüzde 150 Arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uşak İl Müdürü Kenan Şenol, ildeki sigortalı çalışan sayısında son 10...

Uşak SGK İl Müdürü Şenol: İlde Sigortalı Çalışan Sayısı 10 Yılda Yüzde 150 Arttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Uşak İl Müdürü Kenan Şenol, ildeki sigortalı çalışan sayısında son 10 yılda yüzde 150 artış olduğunu söyledi. Şenol, “2002 yılında ilimizde 21 bin 82 olan sigortalı çalışan sayımız, Ekim 2012 itibariyle 52 bin 736 kişiye yükselmiştir." dedi.

SGK Uşak İl Müdürlüğü, “Sosyal Güvenlik Reformunun Yansımaları ve Sosyal Güvenlikte Teşvik Uygulamaları” konulu konferans düzenledi. Atatürk Kültür Merkezi’ndeki konferansı; Vali Mehmet Ufuk Erden, İl Garnizon Komutanı Kıdemli Albay Fuat Kömürcü, Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Ali Bayram, Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, İl Genel Meclis Başkanı Ali İhsan Uzun, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve davetliler izledi.

SGK İl Müdürü Kenan Şenol, açılış konuşmasında, sosyal güvenlik kültürünün önemine dikkat çekerek, sosyal güvenlik olgusunun Türk toplumunda çok eski bir geçmişe dayandığını ifade etti. Şenol, şöyle dedi: “2002 yılında ilimizde 21 bin 82 olan sigortalı çalışan sayımız, Ekim 2012 itibariyle 52 bin 736 kişiye yükselmiştir. 10 yıldaki artış yüzde 150 olarak gerçekleşmiştir. Yine Uşak nüfusu 2002 yılında 322 bin iken, 2012 sonu itibariyle 342 bine yükselmiştir. Son 10 yılda nüfus artışı yüzde 6 iken, sigortalı çalışan sayısı yüzde 150 artmıştır. Aralık sonu itibariyle de çalışan sigortalı sayısı 54 bin 248’e yükseldi. İlimizde sigortalı çalışan sayısı artmaya devam ediyor. Biz SGK olarak bunun yanı sıra kayıt dışı ile etkin bir mücadele sürdürüyoruz. İsteğe bağlı sigortalılığın da artması için köylerde çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaların olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.”

Vali Mehmet Ufuk Erden de Türkiye’nin, 2008 yılında sosyal güvenlikte ciddi bir reform gerçekleştirerek, üç kurumu tek çatı altında topladığını ifade etti. Erden, reformların devam etmesi için kuruma destek verilmesi gerektiğini söyledi. SGK’nın, reformla vatandaş odaklı hizmet anlayışını benimsemeye başladığını ve kayıt dışı ile daha etkin mücadele etmeye başladığını kaydeden Vali Erden, “Hayatın gerçeği olan sosyal güvenliğe önem vermeliyiz. İnsanın çalışma döneminden sonraki yaşamı daha önemli hale geliyor. Sosyal güvenlik kavramı bu açıdan çok önemli. Devletimiz, 76 milyon insana mutlu bir hayat sunabilmek için her alanda düzenlemeler yaptı. Bunların en önemlisinden biri de sosyal güvenlik reformu oldu. Devlet olarak, kardeşliği ve huzuru temin etmeye çalışıyoruz. Her gün onlarca insan kapımıza geliyor, emeklilik için bilgi ve yardım talep ediyor ama emekli olabilecek yaşta olmalarına rağmen kayıt dışı çalıştıkları için prim günlerinin eksik olduğunu görüyoruz. Kayıt dışı olmasaydı, bu insanlarımız daha mutlu bir hayat sürecekti. SGK, kökten çözüm üretebilmek için yeni bir yapılanma geçirdi. Standartlar için tek çatı altında birleşti. Bu kurumumuza destek vermeliyiz. Gelişmiş ülkelerde dört çalışan bir emekliye bakarken, ülkemizde iki çalışan bir emekliye bakıyor. Bu tabloyu değiştirmemiz gerekiyor. Son aldığım rakamlara göre, ülkemiz genelinde yaklaşık 18 milyon 500 bin civarında sigortalı çalışan var. 10 milyon emeklimiz var. Bizim hızlı bir şekilde sigortalı çalışan sayımızı 25 milyona ulaştırmak durumundayız. Bunu başarabilirsek genel bütçeden kuruma aktarılan pay azalır ve yatırımlara aktarılan pay artar. Bu da ülkemizin daha hızlı kalkınmasına katkı sağlar.” diye ifade etti.

Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz ise 1 milyon 500 bin insanı, denetimlerle kayıt altına almayı başardıklarını, kayıt dışı ile mücadele sonucu sosyal güvenlik harcamalarındaki açığın da azaldığını kaydetti. Açıkgöz, şöyle devam etti: "2000’li yılların başında yüzde 53 olan kayıt dışı ekonomi, yapılan çalışmalarla bugün yüzde 40’ın altına düştü. Etkin mücadele devam edecek. Her bir puan kayıt dışının ülkeye maiyeti 650 milyon TL’dir. Eğer kayıt dışını yüzde 15 seviyelerine indirebilirsek, SGK zarar etmeyen bir kurum haline gelecek. Gelişmiş ülkelerde de kayıt dışı ekonomi yüzde 8 ile 15 arasındadır. Ülkemizin 2023 vizyonuna paralel olarak önemli çalışmalar yürütüyoruz. Sağlık alanında da ciddi çalışmalar var. Gereksiz ilaç tüketimi ve gereksiz hastane müracaatlarını engellemeliyiz. Çünkü gereksiz ilaç kullanımı giderleri artırıyor.”

SGK İç Kontrol Dairesi Başkanı Serdar Türkeri de sunumunda, teşvik uygulamaları hakkında bilgi vererek, ülke genelinde 5 puanlık prim teşvik uygulamalarından 7 milyon 199 insanın ve yaklaşık 1 milyon iş yerinin yararlandığını bildirdi. Türkeri, ayrıca, 2012 sonu itibariyle sona eren 5084 Sayılı Teşvik Kanunu'ndan 49 ilde toplam 45 bin 962 iş yerinin ve 878 bin kişinin yararlandığını belirterek, uygulamanın hazineye maliyetinin yaklaşık 5 milyar TL olduğunu söyledi.

Toplantı sonunda; Vali Mehmet Ufuk Erden, Sosyal Güvenlik Kurumu Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz’e plaket takdim etti.

Uşak SGK İl Müdürü Şenol: İlde Sigortalı Çalışan Sayısı 10 Yılda Yüzde 150 ArttıUşak SGK İl Müdürü Şenol: İlde Sigortalı Çalışan Sayısı 10 Yılda Yüzde 150 Arttı

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler