Devlete ait 10 şeker fabrikasının satışının gündemde olduğunu da hatırlatan Tatar, fabrikaların özelleştirilmesine karşı olduklarını söyledi.
Sentetik şeker olarak adlandırılan kimyasal tatlandırıcıların; alerji, kanser ve alzheimer gibi hastalıklara neden olduğunu ifade eden Kenan Tatar, Türkiye'de kimyasal tatlandırıcı kullanımının her geçen gün arttığını kaydetti. Uşak Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden Kenan Tatar, fabrikaların özelleştirilmesini istemediklerini belirterek özelleştirmeye karşı sivil toplum kuruluşlarından ve yerel basından destek istediklerini kaydetti. Türkiye’de devlete ait 22 şeker fabrikasının bulunduğunu ve bu fabrikaların etaplar halinde özelleştirileceğini anlatan Kenan Tatar, ilk etap satış için Kasım ayında ihale düzenleneceğini bildirdi. Türkiye’nin ilk şeker fabrikası olan Uşak Şeker Fabrikası’nın ilk etapta yer almadığını ancak özelleştirme takviminin işlemesi halinde en geç Mart ayına kadar özelleştirilebileceğini belirten Kenan Tatar, “Uşak Şeker Fabrikası kentin simgesi ve ülkemizin sektördeki ilk fabrikasıdır. Bu özelliğinin yanı sıra kent ekonomisine yıllık 43 milyon TL katkı sunmaktadır. Yaklaşık 25 bin aile pancar üretiminden geçimini sağlıyor. 407 daimi ve geçici işçi çalışıyor. Hem tarihi ve hem ekonomik katkısı nedeniyle fabrikanın özelleştirilmesini istemiyoruz. Bu konuda kamuoyundan, sivil toplum örgütlerinden ve yerel basından destek istiyoruz” dedi.
Kimyasal tatlandırıcıların kullanılmasının artmasına bağlı olarak bazı hastalıkların daha sık görülmeye başlandığını da savunan Kenan Tatar, şeker fabrikalarının tamamının özelleştirilmesi halinde tatlandırıcı kullanımının hat safhaya ulaşacağını iddia etti. Şeker sanayinin özelleştirmelerle birlikte ciddi bir çıkmazın içine girdiğini de öne süren Tatar, " Şeker fabrikaları bugün eski teknolojilerle ve yetersiz çalışan sayısı ile üretim yapmaya çalışıyor. Bu nedenle ülke ihtiyacının altında üretim yapılıyor. Ancak kaçak şeker üretimi ve tatlandırıcılar yüzünden stoklar hat safhaya ulaştı. Pancar şekeri üretimi yapan tüm ülkelerde bu sektör desteklenirken ülkemizde destekleme kapsamından çıkarılmaktadır. Ülkemizdeki pancar tarımı biterse 6 milyon insan zarar görecek ve köyden kente göç artacaktır. Özelleştirilen fabrikalarda ise bir süre sonra mısırdan şeker üretimine geçiliyor. GDO'lu mısırdan şeker üretimi ise halk sağlığını daha da olumsuz etkileyecektir. Bu nedenle şeker fabrikalarının özelleştirilerek pancar üretimini yok saymanın hiçbir anlamı yoktur. Biz bu nedenle şeker fabrikalarının özelleştirme kapsamında çıkartılmasını istiyoruz” dedi.
Uşak Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Abdurrahman Yavuz ise önceki hafta düzenledikleri çalıştayda yayınladıkları bildiriye dikkat çekerek Uşak Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmemesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını sözünü verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz