HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uşak'ta 8 bin aile pancar üretiyor

UŞAK (İHA) - Uşak Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Rıza Yılmaz, pancar üreticisinin zor günler geçirdiğini ve 3 yıldır şeker pancarına hükümet desteği sağlanmadığını söyledi.

Uşak İli genelinde 8 bin ailenin pancar üretimi yaptığını ve bu yıl mevsim şartlarının bekledikleri gibi geçtiğini belirten Rıza Yılmaz, "Uşak'ta yıllık pancar üretimi 180 bin ton. Her yıl ortalama 7- 8 bin aile pancar üretiyor. Kota uygulamaları ve fiyat konusunda sıkıntılarımız var. Şeker pancarına alternatif olarak üretilen mısır ve tatlandırıcılar sektöre darbe indirmektedir. Mısırdan üretilen tatlandırıcı gerek ekolojisi gerekse birim alandan sağladığı katma değer bakımından şeker pancarının alternatifi olamaz. AB sürecindeki ülkemizde her alanda uyum yasaları çıkartılmaktadır. Şeker kanununda da düzenlenerek AB ülkelerine uygun hale getirilsin. AB de nişasta bazlı şeker üreticilerine toplam şeker üretiminin yüzde 3'ü kadar kota verilmektedir. Ülkemizde ise bu oran yüzde 15 seviyelerindedir. Bu oranda pancar üretiminin önünü tıkamaktadır. Şuanda pancar fiyatları 10 yeni Kuruş. Gübre, akaryakıt ve çeşitli girdi fiyatları geçen yıla oranla yüzde 30 artmıştır. Pancar fiyatlarının da en az yüzde 25, 30 arttırılması gerekiyor" dedi.

Türkiye'de kaçak tatlandırıcıların denetlemediğini ve tatlandırıcıların denetlendiği şeker kurumunun kapatıldığını da söyleyen Rıza Yılmaz, "Resmi rakamlara göre Türkiye'de yılda 300 bin ton tatlandırıcı üretiliyor. Denetim mekanizması olmadığı için resmi olmayan tatlandırıcı üretimi ise 600 bin ton dur. Biz tatlandırıcı üretiminin denetlenmesini istiyoruz. Bunun dışında devletten hiçbir şey istemiyoruz. Uşak Pancar Kooperatifi olarak Uşak Şeker Fabrikası'nın özelleştirilmesini de istiyoruz. Şeker fabrikası özelleştirilecek olursa biz talibiz. Şeker fabrikasıyla ilgili değişik projelerimiz var. Çünkü mevcut kota ile fabrikanın kar etmesi mümkün gözükmüyor. Pancardan enerji üretip satmak istiyoruz" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler