Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Üsküp Gezi Rehberi

Vardar Ovası türküsünü hatırlar mısınız? Peki al topuklu beyaz kızları? İşte o türküdeki Vardar Ovası Üsküp, al topuklu beyaz kızlar ise göz kamaştıran Üsküp kızları. Buyrun Makedonya Üsküp'e.

Üsküp Gezi Rehberi

Balkanlar seyahatimizin üçüncü durağı Makedonya Üsküp oldu. Bu seyahat boyunca güzel tesadüfler sayesinde üç farklı ülkede arkadaşlarımızla görüşme şansımız oldu. Üsküp seyahatimizde bizimle ilgilenen, üniversiteyi Makedonya'da okuyan lise arkadaşım Ömer oldu. Seyahatimiz boyunca ilk ve son defa harita kullanmadan gezdik.

Üsküp'e, Ohrid'den rahat bir otobüs yolculuğu ile ulaştık. Yolculuk yaklaşık 3-3.5 saat sürdü. Üsküp-Ohrid arası, yerli ve yabancılar tarafından çok sık kullanılan bir güzergah. İki şehir arasında otobüs seferleri çok sık ve birden fazla otobüs firması mevcut. Ancak dilerseniz ucuza Üsküp uçak bileti de bulmanız kolay.

Taksiciler çoğu yerde olduğu gibi, taksimetreyi açarım ne yazarsa ödersiniz, diye ısrar ediyorlar ama binmeden önce pazarlık yapmak her zaman daha karlı, buralarda pazarlıksız iş yapmayın. Otogar taksileri bazen fiyatı yüksekten açıp pazarlığa yanaşmıyorlar. Bunda otogarda beklerken ödedikleri paranın da etkisi büyük. Bu gibi durumlarda otogardan çıkıp biraz yürüdükten sonra etraftan geçen taksileri durdurup binmenin daha karlı olduğunu unutmamak gerek. Biz yanımızda Ömer olduğu ve Makedonca bildiği için 200 dinara (11 lira) anlaşarak hostelimize ulaştık. Hostelimiz turistik bölgenin biraz dışında yerli insanların yaşadığı, bahçe içinde 3 katlı, gayet temiz bir hosteldi. Hostele giriş yapıp hostelin sahibi Goran'dan Üsküp'te gezilecek yerler hakkında tavsiyeleri aldıktan sonra şehir turumuz için dışarı çıktık.

Üsküp Gezilecek Yerler

Makedonya Meydanı

Kesinlikle şehrin en turistik ve ziyaretçi çeken bölgesi. Meydanın ortasında Büyük İskender'in büyük bir heykeli bulunuyor. Makedonlar bu meydanı düzenlemeye çok önem veriyorlar. Oldukça geniş bu meydanın etrafında yükselen inşaatlar ve binalar şuan şantiye görüntüsünü andırsa da bir kaç yıl sonra buranın çok farklı bir görüntüde olacağı kesin. Meydanın etrafında ve ona bağlanan sokaklarda çok güzel cafeler ve restoranlar var. Üsküp'te gezilecek yerlerin hemen hepsine bu meydandan yürüyerek ulaşmak mümkün.

Arkeoloji Müzesi

Açılışına Makedonya cumhurbaşkanı ve başbakanının katıldığı Üsküp'ün en gösterişli ve güzel binalarından olan müzede Makedon tarihiyle ilgili pek çok şey bulacaksınız. Müze ayrıca ulusal arşiv olma özelliğine de sahip. Müzeye bağlanan köprü üzerinde çok güzel heykeller de mevcut. Bu köprü bize Prag'da bulunan Charles Köprüsü'nü hatırlattı. Aynur öğrenci kartını hostelde unutunca bilet görevlisi olan kadına kartın fotoğrafını göstermemize rağmen kartın orjinalini görmekte ısrar edince biz de kızdık ve müzeye girmedik. O yüzden içeride bulunan eserlerle ilgili yorum yapamayacağız.

Yetişkin: 300 dinar

Öğrenci: 100 dinar

Çarşı

Osmanlı döneminden günümüze kalan çarşı ve çevresi şehrin müslüman tarafını oluşturuyor. Genelde Türkiye'den gelen ürünlerin satıldığı, esnafının çoğunluğunu ise müslüman Arnavutların oluşturduğu bir bölge. Çarşı, Türk turistlerin pek sevdiği ve en çok gezdikleri yer. Çarşı içinde Türk kahvesi ve demlenmiş çay bulabilmek mümkün. Çarşı ve çevresinde bir kelime İngilizce bilmeden gezmek, yemek yemek, insanlarla anlaşmak mümkün.

Çarşı'yı, Makedonya meydanının bulunduğu, daha çok Hıristiyanların yaşadığı bölgeden Vardar Nehri ayırıyor. İki bölge birbirine köprülerle bağlanmış fakat iki taraf arasında görünmez bir duvar var gibi. Bahsettiğim duvar kültürel anlamda. Hıristiyan tarafta yükselen şık binalar, heykeller, cafeler ve sosyal hayatta kadının varlığını net olarak görmek mümkünken; köprünün diğer tarafındaki çarşı bölgesinde geleneksel dükkanlar, parke taşlı sokaklar ve kahvehane tarzı yerler bulunuyor. Sosyal hayatta kadın ise pek görünmüyor.

Taşköprü

Makedonya Meydanı ve çarşıyı birbirine bağlayan, Osmanlı döneminden kalma köprü. Üstünden güzel manzaralı fotoğraflar çekebilirsiniz.

Makedonya Milli Müzesi

Tarihi Taşköprü'den Çarşı tarafına doğru yürürken köprünün hemen sol tarafında yer alıyor. Müzede Osmanlı idaresi, dünya savaşları, Yugoslavya dönemi, Makedon devrimi gibi dönemlerdeki Makedon liderlerin balmumu heykelleri sergileniyor. Kronolojik olarak düzenlenmiş bu müzeyi gezerken size bir rehber eşlik ediyor. Biz müzeyi gezerken Amerikalı bir çiftle birlikte gezdik. 4 kişi ve 1 rehber, özel tur gibi oldu. Genelde gruplar daha kalabalık oluyormuş fakat şansımıza öğlen saatinde pek kimse yoktu. Her liderin ne yaptığı ayrıntılarıyla anlatılıyor. Ülke tarihinde önemli yer tutan insanlar üzerinden, Makedonya tarihi açısından dönüm noktası olmuş olayları anlatmak için harika bir yöntem bulmuşlar. Müzenin iç tasarımı, her koridorda arka fonda duyulan müzik, rehberlerin konuya hakimiyetiyle birlikte harika bir müze oluşturmuşlar. Şu ana kadar Türkiye'de ve yurt dışında çok müze gezdim fakat ziyaretçisini bu derece etki altına alıp olayı yaşatan bir müze daha önce görmedim. Türkiye'nin kendi tarihini öğretmek ve merak uyandırmak için böyle müzelere ihtiyacı var.

Yetişkin: 250 dinar
Öğrenci: 120 dinar

Soykırım Müzesi

Milli Müze'nin hemen arkasında yer alan modern ve yeni bir bina. II.Dünya Savaşı sırasında öldürülen Üsküp'lü Yahudiler'in fotoğrafları sergileniyor. Ayrıca Yahudiler'i kamplara gönderirken kullanılan tren vagonlarının da bir örneği sergileniyor. Gittiğinizde kapı kapalı olabilir, kapıda bulunan zile basarsanız içeride bulunan güvenlik kapıyı açar.

Giriş ücretsiz

Rahibe Teresa Evi

Nobel Barış Ödüllü, Arnavut kökenli Rahibe Teresa anısına yapılmış ev. El yazısıyla yazdığı mektuplar, dünyanın ileri gelen insanlarıyla olan buluşmalarında çekilen fotoğraflar ve temsili odası yer alıyor. Evin üst katında ise küçük bir şapel var.

Giriş ücretsiz

Üsküp Kalesi

Üsküp Kalesi'ne çarşıyı gezdikten sonra devam eden yolu kullanarak çıkabilirsiniz. Kalenin içinde gezilecek herhangi bir yapı yok. Surlar Türkiye'de alışık olduğumuz tarzda restore edilmiş gibi. Özellikle kaleyi görmek için çıkmaya gerek yok fakat kaleden güzel bir şehir manzarası var.

Giriş ücretsiz.

Üsküp'te ne yenir?

Üsküp iyi yemeğin peşinde olanları çok mutlu edecek bir şehir. Harika yemekleri uygun fiyata yiyebilmek mümkün. Sabah kahvaltısı olarak pekaralardan aldığınız sıcacık börekleri, çarşıya gidip demlenmiş çayla beraber yiyebilirsiniz. Fiyatlar gayet uygun ve ürünler kaliteli.

Öğlen ve akşam yemeği önerisi yapmak için en kolay yerlerden biri Üsküp. Seyahate başlamadan önce hakkında bir sürü övgü duyduğumuz köftesine ve güveçte tereyağlı kurufasulyeye hayır diyebilecek biri olduğunu sanmıyoruz. Hayatımızda yediğimiz en güzel köfteyi ve kurufasulyeyi burada yedik. Her ikisi için de çarşıda birçok seçenek var.

Biz tercihimizi Turist Köfte'den yana kullandık. Bütün lezzetlerin tadına bakabilmek için hepsinden bir porsiyon söyledik. 1 porsiyon köfte (10 adet), 1 tane pleskavitsa, 1 tane güveçte kurufasulye, 1 tane Üsküp Salata, 2 ayran, 1 kola söyledik. 2 kişi için söylediğimiz bu yemekleri yerken hem lezzetten hem porsiyonların büyüklüğünden bayıldık. Tüm bu yediklerimize 750 dinar (41 lira) ödedik.

Üsküp'te nerede kalınır?

Üsküp kalacak yerler açısından seçeneği bol bir şehir. Turistik bölgenin biraz dışında fakat yürüme mesafesinde yer alan bir sürü hostel bulabilmek mümkün. Bu hosteller genelde lokal insanların yaşadığı bölgelerde olduğu için yerel hayatı gözlemlemek açısından da kolaylık sağlıyor. Biz gayet temiz ve yürüme mesafesinde olan Universe Hostel'de kaldık. Sahibi Goran çok yardımsever, ilgili ve güleryüzlü. Üsküp'te kalacak olanlar için kesinlikle tavsiye ederiz.

Üsküp genel yorumlar

Gördük ki uzun yıllar Osmanlı hakimiyeti altında kalmış Üsküp'ün fethi 2015 yılı itibariyle tamamlanmış. Şehirde yürürken bir Türk'e denk gelmeden, Türkçe duymadan gezmek mümkün değil. Türk turist grupları tarafından yoğun şekilde ziyaret ediliyor.

Şehirde gezilecek yerleri 1 gün içinde bitirmek mümkün fakat bazı müzeleri ziyaret etmek ve Matka Kanyonu'na gitmek için bir gün daha ayırmak gerek. Eğer kanyona gidilmeyecekse 2.gün kalmak biraz sıkıcı olabilir.

Üsküp hava durumu yazın çok sıcak, kışın çok soğuk dediğimiz cinsten. Elbette bunun sebebi de nem. Yazlar bunaltıcı geçerken kışlar fazlasıyla soğuk olabiliyor. Sıkıca giyinin, gidin.

Toplam harcama (2 gün-Kişi başı)

-Budva Bilet: 23 Euro (75tl)

-Hostel:18 euro (60 tl)

-Taksi:100 dinar (5.5 tl)

-Yemek: 600 dinar (32 tl)

-Müze:120 dinar (6.5 tl)

Toplam:180 tl

İki Seyyah'a ait daha fazla içerik için sizi şöyle alalım.

En Çok Aranan Haberler