ANKARA (ANKA)- Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), seçim gündemli yapılan toplantı sonrasında yapılan açıklamasına Hakimler ve Savcılar Birliği'nden sonra, Türkiye Barolar Birliği'nden (TBB) de destek geldi.
TBB, Bakanlık müsteşarı ve temsile yetkili yardımcılarının Kurul toplantılarına yüksek yargıç olarak katılmaması gerektiğini, bu durumun kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığına ters olduğunu bildirdi. TBB, olay karşısında sessiz kalan Yargıtay ve Danıştay'ın tutumunu ise "ilginç" olarak niteledi. TBB Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Danıştay'daki 6 ve Yargıtay'daki 23 boş üyelik için seçim yapılmaması için HSYK'yı toplantıya çağırmayan Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in, Kurul'un çalışmasını "eylemli engellediğini" bildirdi. TBB, "Kurul'un oluşan yeni yapısını kendi siyasetine uygun bulmayan Adalet Bakanı sayın Cemil Çiçek, yargı kamuoyunun üzüntüyle izlediği yapay nedenlerle HSYK'yı toplantıya çağırmak istememekte, bu konuda Bakanlık bürokratlarıyla birlikte anlaşılmaz, yasal ve siyasal sorumluluğu ile bağdaşmaz bir taktik izlemektedir" dedi.
Müsteşar bağımsız hareket etmiyor
Bakanlık müsteşarı ve temsile yetkili yardımcılarının Kurul toplantılarına yüksek yargıç olarak katılmaması gerektiğini, bu durumun kuvvetler ayrılığı ve yargı bağımsızlığına ters olduğunu vurgulayan TBB, "Yaşanan olayımızda Bakanlık Müsteşarı ve müsteşar yardımcıları bağımsız haraket edememekte, Bakan'ın emri ile görevlerini ihmal etmekte, suç işlemektedirler. Onlara bu cesareti veren maalesef yüksek yargıç olmalarından öte siyasal iktidardan beklentileridir" eleştirisinde bulundu.
Danıştay ve Yargıtay'ın sessiz kalması ilginç
HSYK üyelerinin basın açıklaması yapmasının yargının bizzat Adalet Bakanı ve Müsteşarı tarafından "nasıl yıpratıldığını" ortaya koyduğu belirtilen açıkamada, Danıştay ve Yargıtay'da eleştirilerde bulunuldu. Açıklamada, "Yaşanan bunca olaylara karşın, doğrudan doğruya kendi üyelerinin seçimi söz konusu olan Yüce Yargıtay ve Yüce Danıştay kesiminden hiçbir yorum ve değerlendirme yapılmaması da son derece ilginçtir" denildi.
AİHM'e önerilen isimler ikinci cumhuriyetçi
TBB, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yargıçlığı için önerilen isimlerin "ikinci Cumhuriyetçi" olduklarını ileri sürdü. TBB, "Sayın Prof. Dr. Ruşen Ergeç, Sayın Prof. Dr. Mustafa Erdoğan ve Asayın Prof. Dr. Arzu Oğuz'dan oluşan bu 3 isim hakkında da hukukçu kamuoyunda çok ciddi eleştiriler getirilmektedir. Özellikle Sayın Ergeç'in, sadece Belçika vatandaşı olduğu iddiası dikkat çekmektedir. Yine Sayın Erdoğan'ın sergilediği duruşlarla kendilerini ikinci cumhuriyetçiler diye tanımlayan bir kesime aidiyeti seslendirilmektedir" dedi.