EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Üst geçit nasıl yazılır? Üst geçit ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Doğru yazılışı pek çok kişi tarafından karıştırılabilen birleşik sözcükler arasında üst geçit yer alır. Çünkü üst geçit sözcüğünün ayrı mı bitişik mi yazılması gerektiği konusunda bilgi eksikliği yaşanabilir. Ancak TDK kapsamındaki kurallara göre üst geçit sözcüğünün yazılı dildeki doğru kullanımı kolaylıkla açıklanabilir. Böylelikle cümle içerisinde kullanılan üst geçit kelimesi Türkçe yazım kuralları ihlal edilmeden yazılabilir.

Üst geçit nasıl yazılır? Üst geçit ayrı mı yazılır birleşik mi yazılır, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe sözcüklerin nasıl yazılması gerektiği belirlenirken belli başlı kurallar devreye girer. Bu nedenle üst geçit gibi sıklıkla kullanılan bir birleşik sözcüğün doğru yazılışı da TDK kapsamındaki kurallara göre açıklanmalıdır. Üst geçit sözcüğünün anlamı ve doğru yazılışına yönelik olarak yapılan açıklamalar bu birleşik kelimenin hem yazılı hem de sözlü dilde doğru bir şekilde kullanılmasını sağlayacaktır. Bununla birlikte ele alınan sözcüğün cümle içerisinde nasıl kullanıldığının gösterilmesiyle birlikte bu kelimenin doğru yazılışı pekiştirilebilir.

Üst geçit nasıl yazılır?

Türkçe birleşik kelimelerin nasıl yazılması gerektiğini anlaşılır kılan kurallar TDK Yazım Kuralları Kılavuzu tarafından açıklanır. Bu kurallar sayesinde bir birleşik sözcüğün ayrı mı bitişik mi yazılması gerektiği öğrenilebilir. Üst geçit de günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılan birleşik sözcükler arasında yer alır. Trafik akışını kesmemek amacıyla bir yolun üstünden geçirilen ve köprü biçiminde olan üstü açık geçide üst geçit denilir. TDK tarafından kullanıcılara sunulan güncel tanımı belirtilen bu sözcüğün yazılı dildeki kullanımına dair öne çıkan soru ise "Üst geçit ayrı mı yazılır?" şeklindedir.

Türk Dil Kurumu Yazım Kuralları Kılavuzu'nun ayrı yazılan birleşik kelimeler kategorisi incelendiği zaman üst geçit sözcüğüne de rastlanır. Dolayısıyla üst geçit doğru yazılışı, bu birleşik sözcüğü oluşturan iki ayrı sözcük arasında boşluk bırakılacak şekildedir. Bu bağlamda üst geçit yazımı konusunda doğru ve yanlış şekli:

  • Üst geçit (doğru kullanım)
  • Üstgeçit (yanlış kullanım)

Üst geçit bitişik mi yazılır?

Günlük yaşamda yollarda sıklıkla karşılaşılan bir yapıyı ifade eden üst geçit sözcüğünün ayrı olarak yazılması gerektiği bilinir. Çünkü bu birleşik kelimenin Türkçe yazım kurallarına uygun olarak kullanılması amacıyla bitişik şekilde yazılmaması gerekir. Bununla birlikte üst geçit TDK tarafından belirtilen doğru yazılışının neden ayrı şekilde olduğu da yaygın olarak araştırılır. İncelenen bu birleşik kelimenin nesne, eşya veya alet adlarından biriyle oluşturulan birleşik sözcükler arasında olduğu söylenebilir. Üst geçit sözcüğünün ayrı olarak yazılması gerektiğini açıklayan temel kural budur.


Express

En Çok Aranan Haberler