YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ustad'dan Kürtçe Alfabe Üzerine Beyin Fırtınası

Merkezi Mardin'de bulunan Uluslar arası Stratejik Araştırma Merkezi (USTAD), "Kürtlerin ABC'simi? ElifBa'sı (Alfabesi) mı?" ...

Ustad'dan Kürtçe Alfabe Üzerine Beyin Fırtınası

Merkezi Mardin'de bulunan Uluslar arası Stratejik Araştırma Merkezi (USTAD), "Kürtlerin ABC'simi? ElifBa'sı (Alfabesi) mı?" konulu beyin fırtınası toplantısı düzenledi.

Mardin'de yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan USTAD Başkanı Ahmet Akgül; Kürt dili ve Kürtçe eğitim ile ilgili çalışmaların hız kazandığını, yüksek lisans dersleri ile başlayan sürecin lisans düzeyinde Kürtçe öğretim ve Kürt dili bölümü ile devam ederek okullarda Kürtçenin seçmeli ders olarak okutulması noktasında geldiğini belirterek, yol ayrımına gelen Kürt toplumunun hangi alfabe üzerinden devam edeceği konusunu ele alacaklarını ifade etti.

Toplantının moderatörlüğünü yapan Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Kürt kimliğinin tanımlanması sorunu üzerinde genel değerlendirmesini yaptıktan sonra "Kürtlerin ABC'simi? ElifBa'sı (Alfabesi) mı?" konusu 3 ayrı başlık altında katılımcılar tarafından müzakere edildi.

Basına açık olan toplantıya Doç. Dr. İbrahim Özcoşar, Dilbilimci Hamit Kılıçaslan ve Mahmut Yavuz, Sosyolog Selim Duran, Gazeteci Yazar Metin Aydın Kültür Memursen başkanı Alaattin Aydın, Dostder başkanı Av. Yahya Turan, Müsiad başkan ve üyeleri Mehmet Ali Dündar ve Kazım Aksoy, Eğitimci Erdal Öztürk, USTAD başkan ve üyeleri Ahmet Akgül, Mehmet Emin Esen, ve Tekin Oruç ile sınırlı sayıda gözlemci misafir katıldı. Toplantıya telefon bağlantısı ile katılan Araştırmacı yazar Müfid Yüksel, Kürt modernistlerinin Cumhuriyet dönemi aydınları ile benzeşen klasik gerekçeler öne sürdüklerinden bahsetti.

Kürtçe alfabesi üzerine yapılan toplantıda bazı konuşmacıların düşüncelerini Kürtçe ifade etmesi, Kürtçe beyin fırtınası şeklinde anlamlı bir izlenim bıraktı ve gelecekte sadece Kürtçe dili ile müzakerelerin yapılacağı bir beyin fırtınası yapılması teklifi getirildi.

5 saat süren toplantıda görüşülen konuların farklı zeminlerde konuşulmasına rağmen USTAD tarafından bu başlık altında yapılan beyin fırtınasının bir ilk olduğu ve kamuoyunun tartışmasına açılmasının yol ayrımında bulunan Kürtçe eğitim için ciddi bir katkı olacağı kaydedildi.

Ayrı ayrı yapılan ve ön plana çıkan değerlendirmelerde: Kürt kimdir?, Kürt milleti neyi ifade eder?, aşiret temel yapısına dayanan bir topluluk tanımlaması ne derece doğrudur? Anadolu'da kurulan türk beylikleri ile Kürtlerin emirlik yapısı arasından benzerlikler, Yerleşik hayata geçişte Türkler ve Kürtler, devletsiz millet olur mu? Konularına yer verildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler