ADANA (İHA) - Danıştay 10. Dairesi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın herhangi bir uzmanlığı bulunmayan ustaları, kısa süreli eğitimlerle sorumlu yönetici olarak yetkilendirmek üzere yaptığı yönetmelik değişikliğine ilişkin uygulamanın yürütmesini durdurdu.
Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Ayhan Barut, yaptığı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan "Gıda ve Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeleri Üreten İş Yerlerinin Çalışma İzni ve Gıda Sicili Üretim İzni İşlemleri İle Sorumlu Yönetici İstihdamı Hakkında Yönetmeliğin değişiklikleriyle genişletildiğini ve halkın gıda güvenliğinin hiçe sayıldığını bu nedenle Ziraat Mühendisleri Odası'nın, Yönetmelik hükmünün iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay nezdinde dava açtığını belirtti. Barut, Danıştay 10. Dairesi'nin Yönetmeliğin 29/c maddesinin tamamının yürütmesinin durdurulmasına karar verdiğini bildirdi.
Karar uyarınca, ustaların, yılda en çok 3 ay faaliyet gösteren mevsimlik işyerleri ile 20beygir gücü ve altında motor gücü bulunan; ekmek, pastacılık ürünleri, mantı, simit, yufka, bazlama, pide, galeta, kadayıf ve leblebi üreten iş yerlerinde sorumlu yöneticilik yapamayacağını vurgulayan Barut, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu veya bu kurumlarca yetkilendirilmiş bağlı mesleki birimlerin, ustalık kursu düzenleyemeyeceğini kaydetti.
Sayılan işyerlerinde yalnızca yönetmeliğin 29. maddesinde sayılan kişiler sorumlu yöneticilik yapabileceklerini belirten Barut, "Böylece haksız ve hukuka aykırı bir şekilde istihdam alanları daraltılmış olan ziraat mühendisi, su ürünleri mühendisi üyelerimiz yeniden iş olanaklarına kavuşacaklar. Hepsinden önemlisi, tüketici, uzman mühendisin denetiminde üretilen güvenli gıdalara erişme hakkına yeniden sahip olacaktır" dedi.