EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Üstat nasıl yazılır? Üstat mı üstad mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Farsça kökenli olan çeşitli sözcüklerin Türkçeye ödünçlendiği bilinir. Ancak bu sözcüklerin doğru yazılışları konusunda karışıklık yaşanan durumlar mevcuttur. Bu nedenle üstat gibi günlük konuşmalarda sıklıkla kullanılan Farsça kökenli bir sözcüğün de TDK'ye göre nasıl yazıldığı açıklanmalıdır. Güncel sözlük üzerinden yazılı dilde nasıl kullanıldığı incelenen bu sözcüğün ne anlama geldiği de ek bilgi olarak belirtilebilir.

Üstat nasıl yazılır? Üstat mı üstad mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Türkçe konuşmalarda yaygın olarak kullanılan sözcüklerin bir kısmının yabancı kökenli olduğu görülür. Bu sözcükler arasında yer alan üstat da doğru yazılışı bazı durumlarda unutulabilen ifadelerdendir. Özellikle sanat veya bilim alanında yetenekli olan kişiler için kullanılan bu yabancı kökenli kelimenin doğru yazılışı TDK sayesinde öğrenilebilir. Bunun için Türk Dil Kurumu güncel sözlüğü üzerinden üstat sözcüğünün aratılması yeterlidir. Daha sonra bu sözcüğün doğru yazılışı ve ek aldığı zaman nasıl bir ses değişikliğine uğradığı açıklanabilir.

Üstat nasıl yazılır?

Kökeni yabancı olan sözcüklerin Türkçe yazım kurallarına uygun olarak nasıl kullanılması gerektiği pek çok kişi için merak konusudur. Bu kapsamda ele alınabilen ve doğru yazılışının açıklanması gereken sözcüklerden biri de üstat olarak belirtilebilir. Üstat sözcüğünün Farsça kökenli olup iki ayrı anlamda kullanıldığı görülür. Bu sözcüğün ilk anlamı sanat veya bilim alanında üstün bilgisi ve yeteneği olan kimse şeklindedir. Temel anlamıyla kullanılmadığı zaman ise üstat kelimesinin bir ünlem olarak görev aldığı görülür. Türk Dil Kurumu güncel sözlüğü incelendiği zaman doğru ve yanlış olan üstat yazımı aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Üstat (doğru yazılışı)
  • Üstad (yanlış yazılışı)

Üstat mı üstad mı?

Üstat TDK Sözlük'e göre Farsçadan Türkçeye ödünçlenen yabancı kökenli kelimelerden birisidir. Bu nedenle incelenen sözcüğün bazı durumlarda Farsçadaki haliyle yani üstad şeklinde yazıldığı görülür. Ancak Türkçe yazım kurallarına göre üstat doğru yazılışı "t" sesiyle olmalıdır. Yani üstat sözcüğünün son sesi d değil t harfidir. Bununla birlikte üstat sözcüğü herhangi bir ek aldığı zaman ses değişikliğine uğradığı belirtilebilir. Örneğin bu sözcük üstadım şeklinde yazıldığı takdirde kelimenin sonundaki t harfi d sesine dönüşerek yumuşar.

En Çok Aranan Haberler