ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Çemil Çiçek, Ankara DGM Savcısı Ömer Süha Aldan tarafından yürütülen ve kamuoyunda, 'Neşter 2 Operasyonu' olarak bilinen operasyonda gözaltına alınan sanıkların serbest kalmasından sonra yapılan eleştirileri cevaplandırdı.
Bakan Çiçek, savcı Aldan'ı savunarak, "Yapılan işlemlerde usul kanununa aykırı bir durum yoktur" dedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye Adalet Akademisi'nin 2004 yılı açılış törenine katıldı. Tören çıkışında gazetecilerin 'Neşter 2 Operasyonu'yla ilgili sorularını cevaplayan Bakan Çiçek, ilginç açıklamalarda bulundu. Zanlıların serbest bırakılmasından sonra operasyonun yapılış biçimiyle ilgili eleştirileri cevaplayan Bakan Çiçek, savcı Aldan'a sahip çıktı. Basını olayı kişiselleştirerek, konuyu yanlış taraflara çekmekle suçlayan Bakan Çiçek, "Bu olay ilk başladığında basının, 'falanca grup', 'filanca grup' tarzında değerlendirmesi oldu. Halbuki başsavcı açıklama yaparak, 'Bunun gruplarla alakası yok' dedi. Gruplar dediğiniz Türk iş hayatında olan ve bir çoğunun borsada hisse senedi bulunan ticari itibari olan gruplardır. Bir gün dahi olsa konuyla ilgisi olmayan bu nevi yayınların yapılması, insanların kazançları da dahil olmak üzere herşeye olumlu ya da olumsuz etki yapıyor" diye konuştu.
BAKAN, SAVCI ALDAN'A SAHİP ÇIKTI Operasyon sonucu gözaltına alınan sanıkların serbest bırakılmasının kamuoyunda doğurduğu şaşkınlığın gereksiz olduğunu vurgulayan Bakan Çiçek, şunları söyledi: "Operasyon ile ilgili çok fazla şey yok. Çünkü bir yargı mensubu olarak DGM savcısı belirli bilgilere ulaştığı kanaatiyle soruşturma başlatmıştır. Soruşturmanın boyutları çerçevesinde bilgi vermesi gereken yerlere gereken bilgiyi vermiştir. Savcı daha sonra usul kanunun kendisine verdiği yetkiye dayanarak bir soruşturma başlatmış ve kendisinin yetkisini aşan başka yargı mensubunun yetkisine giren konularda da talepte bulunmamıştır. Şu ana kadar ki işlemlerde usul kanununa aykırı bir durum yoktur. Bir yargı mensubu talepte bulunmuş diğer bir yargı mensubu da o talebe o şekliyle itibar etmemiş ve tahliye etmiştir. Dolayısıyla süreç devam ediyor".
"TÜRKİYE'DE HERKESİN KENDİSİNE GÖRE BİR AYRICALIĞI VAR" Bakan Çiçek, daha önce yaptığı açıklamada kendisinin, "Kol kırılır yen içinde kalır" şeklindeki sözlerini hatırlatan gazetecilere, "Türkiye'de bir ayrıcalıklar demokrasisi olduğunu daha önce de söyledim. Herkesin kendisine göre bir ayrıcalığı var. Dokunulmazlıkların kaldırılması da dahil bu ayrıcalıkların yeni baştan gözden geçirilmesi gerekiyor. 'Kol kırılır yen içinde kalır' atasözü neredesye felfesemiz haline gelmiş" şeklinde konuştu. Bakan Çiçek, Adalet Akademisi açılış töreninin geniş bir katılımla gerçekleştiğini de ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bir bütünlük içinde yargının tüm tarafları ilk defa biraraya geldi. Herşeyi çok açık yüreklilikle tartışmak ve herkesin ne fikri varsa söylemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu görüşümüzü biz ortaya koyduk. Biz belli bir çerçevede Türkiye'nin meselelerinin konuşulmasının demokrasinin gereği olduğunu ve Türkiye'nin bundan yararlanacağını düşünüyoruz. Dolayısıyla Prof. Yaşar Karayalçın Türk hukuk tatbikatı açısından son derece faydalı ve tartışmaya açık bir ders verdi. Biz herşeyin konuşulmasında behis görmüyoruz. Ancak sizin de belli konuları belli çerçevede tutmanız gerekiyor".
Bakan Çiçek, daha sonra basın mensuplarının diğer sorularını cevapsız bırakarak Hakimevi'nden ayrıldı.