HABER

Uyanık beyin tümörü cerrahisi

Uyanık beyin tümörü cerrahisi

İZMİR (İHA) - Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı'nda uygulanan 'Uyanık Beyin Tümörü Cerrahisi' ile hastaların felç kalma riski ortadan kaldırılıyor.
EÜ Tıp Fakültesi Nöroşirürji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Sertaç İşlekel, kol ve bacak hareketlerini sağlayan, konuşma ve görme merkezi gibi beynin önemli fonksiyonlarının bulunduğu sahalarda yer alan tümörlerin çıkartılmasında, hastaların bu fonksiyonlarını ameliyat esnasında test ettiklerini açıkladı. Sertaç İşlekel, bu sayede hastaların ameliyat sonrasında felç kalma riskinin azaldığını söyledi.

Bu yöntemde tümörün koordinatlarının hesaplandığını ve ameliyat öncesinde MR çekilerek gerekli incelemenin yapıldığını anlatan Prof.Dr. İşlekel, şöyle konuştu: "Hasta lokal anestezi altındayken kafatasında açtığımız bir delikten tümörün içine giriyoruz. Ameliyat esnasında hastanın kolları, ellerini hareket ettirerek, elektrikle uyarıp sinirlere zarar verip vermediğimizi test ediyoruz. Eğer tümör 3 santimetreden büyükse genel anestezi ile ameliyatı gerçekleştiriyoruz. Yine aynı işlemde kafa kemiğini
kaldırdıktan sonra hastayı uyandırıyor ve elektrik vererek aynı işlemi yapıyoruz. Tümörü çıkarttıktan sonra hastayı tekrar uyutuyor ve kafatasını kapatıyoruz."
Beyin ameliyatlarından sonra hastaların en büyük korkusunun felç tehlikesi olduğunu anlatan İşlekel, "Ameliyat esnasında hastanın konuşma, kol ve bacak hareketleri, görme merkezini kontrol ediyoruz. Böylece felç tehlikesi ortadan kalkıyor" ifadelerini kullandı.

En Çok Aranan Haberler