Türkçe kökenli kelimelerden birisi olan uyarı kelimesi Eski Türkçede “uyandırmak” anlamında kullanılan “odġur-“ fiilinden türemiştir. Zamanla yapısal değişikliğe uğrayan ve sonunda “uyar-“ hâlini alan fiile “-I” ekinin eklenmesiyle de uyarı kelimesi türetilmiştir. Türkçenin yeni döneminde türetilen uyarı kelimesinin anlamları Türk Dil Kurumunda şu şekilde verilmiştir:
Uyarı kelimesi aynı zamanda “erken uyarı” gibi birleşik kelime şeklinde de kullanılır ve bu ifade “saldırıyı veya doğal felaketi başlangıç sırasında haber veren uyarı” anlamına karşılık gelir.
Uyarı kelimesi yeni dönemde türetilmiş ve sıkça kullanılan kelimelerden birisidir. Kökü yapısal değişikliğe uğrayarak günümüze kadar korunmuştur. Uyarı kelimesinin eş anlamı olan kelimeler de dilimizde vardır. Aralarında eş anlamlılık bağı olan kelimeler arasında anlam birliği vardır ve bu birlik sayesinde farklı yazılmalarına rağmen benzer ve aynı mana karşılıklarını karşılarlar. Uyarının eş anlamlısı olan kelimeler şu şekildedir:
Uyarı eş anlamlısı olan ihtar, ikaz, tembih ve uyartı kelimeleri doğru bağlamda kullanıldıkları takdirde cümle içinde uyarı yerine geçebilir. Kelimeleri doğru bağlam ve anlamlarda kullanmak anlatım bozukluklarının da önüne geçer. Eş anlamlı kelimeleri kullanmak ifadeleri zenginleştirir ve çeşitlendirir. Uyarının eş anlamlısı kelimelerle örnek cümleler: