HABER

"Üyelik 2010'dan önce olmaz"

BERLİN (İHA) - Avrupa Birliği'nin (AB) genişleme sürecinden sorumlu yetkilisi Günter Verheugen, 15 Ocak Perşembe günü Ankara'ya gerçekleştireceği ziyaret öncesi yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu'nun bu yıl içinde Türkiye'nin üyeliğini karara bağlama gibi bir niyetinin olmadığını belirtti. "Hatta böyle bir adımın 2010 yılından önce gerçekleşmesine bile kesinlikle ihtimal tanımıyorum" diyen Verheugen, AB'nin, Türkiye gibi dev bir ülkeyi bünyesine katmadan önce, buna katlanabilmek için kendi yapısında hangi reformları yerine getirmesi gerektiğini tartışmasının da şart olduğunu bildirdi.

AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen, Deutschland Funk Radyosu'na verdiği demeçte, Almanya'da birçok çevrenin, konuya, sanki Ankara'ya, 'bu yılın sonunda müzakere tarihi değil de kesin üyelik sözü verilecekmiş gibi' yaklaştığını ve bunun büyük bir yanılgı olduğunu ifade ederek, "Türkiye ile ilgili kararın bu yılın sonunda kesinleşmesi gerekiyor. Çünkü Ankara'ya bu konuda bağlayıcı bir vaadde bulunuldu. Kaldı ki bu karar, Türkiye'nin üyeliği değil, Ankara ile üyelik müzakerelerinin ne zaman başlayacağı ile ilgili. Bunun dışında bir de yine üyelik perspektifine sahip olan Balkan ülkelerinin durumu tartışılacak. Bunların dışında bu yıl gündemde genişleme konusu yok" dedi.

"ÜYELİK KARARI DEĞİL MÜZAKERE TARİHİ VERİLECEK" Avrupa Parlamentosu'nun bu yıl içinde, Türkiye'nin üyeliğini karara bağlama gibi bir niyetinin olmadığının da bilinmesi gerektiğini kaydeden Verheugen, "Hatta ben böyle bir adımın 2010 yılından önce gerçekleşmesine bile kesinlikle ihtimal tanımıyorum. Kaldı ki eğer Türkiye'ye müzakere tarihi verilecekse bile, bu müzakereler sırasında AB'nin üyelik için Türkiye'den hangi şartları talep edeceği de henüz bilinmiyor. Bu arada, örneğin, Türkiye gibi dev bir ülkeyi bünyesine katmadan önce AB'nin buna katlanabilmek için kendi yapısında hangi reformları yerine getirmesi gerektiğini tartışması şart. Çünkü, Türkiye'nin tam üyeliği halinde AB sınırlarının nerelere kadar uzanacağı göz önüne alınarak, buna göre oluşacak sorumlulukların bilincinde, yeni bir dış politik çizginin belirlenmesi gerekir" diye konuştu.

"İLERLEMELERİ GÖRMEZDEN GELEMEYİZ"
Verheugen, "Avrupa Birliği Komisyonu'nun bu yılın sonunda Türkiye'ye bağlayıcı bir müzakere tarihi verme ihtimali ne kadar?" sorusuna da şu cevabı verdi:
"Aynı soruyu bana bundan bir yıl önce sorsaydınız, 'çok zayıf bir ihtimal' diye karşılık verirdim. Ancak bugünkü duruma bakıp, Türkiye'nin son dönemlerde gerçekleştirdiği olağanüstü atılımlara şahit olunca, bu ilerlemeleri görmezlikten gelemeyeceğimizi düşünüyorum. Türkiye'nin gösterdiği bu büyük performansın, bu yılın sonunda verilmesi gereken karara şu veya bu biçimde olumlu biçimde yansıması gerekir".
Yıl sonunda olacak bir şeyi bugünden tam olarak kestirmenin kolay olmadığını, ayrıca bu kararı etkileyecek bir söylemde bulunmayı da istemediğini ifade eden Verheugen, "Ancak, özellikle Ankara'daki hükümet değişikliğinden sonra Türkiye'nin giriştiği reform atılımlarının büyük hız kazandığını söyleyebilirim. Bu sebeple Türkiye'ye karşı izlediğimiz politika, bizim öteden beri savunduğumuz Avrupa entegrasyonu düşüncesinin bile istikrar sağlayıcı, barışçıl çabalara ivme kazandırabileceği tezini doğrulaması açısından son derece çarpıcı, olumlu bir örnektir" dedi.

ALMAN SİYASİLERE SİTEM AB'nin genişlemeden sorumlu üyesi Günther Verheugen, Türkiye'nin üyelik konusunu tartışma malzemesi yapmak isteyen, özellikle Almanya'daki siyasi çevrelerin, Ankara hükümetine inandırıcı bir üyelik perspektifi sunulması sonrası bu ülkenin ne denli köklü değişimlere sahne olduğunu görmezlikten gelemeyeceğini vurgulayarak, "Almanya'da bu konuyu iç politik tartışmalara taşımak isteyenler, Türkiye'de her hükümlünün, tutuklunun ya da zanlının işkence görmediğini, idam cezasına mahkum edilemediğini, yapılan her gösterinin coplarla dağıtılamadığını, her özgür düşüncenin baskı altında kalmadan ifade bulabildiğini bilsinler ve bunları AB düşüncesinin ve genişleme politikasının bir kazanımı olarak algılasınlar" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler