YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi

Düzce Üniversitesi tarafından İstanbul Ticaret Üniversitesi, KOSGEB ve MARKA ile Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi işbirliği protokolüne...

Düzce Üniversitesi tarafından İstanbul Ticaret Üniversitesi, KOSGEB ve MARKA ile Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi işbirliği protokolüne imza atıldı. Protokol töreninde açılış konuşmasını yapan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, üniversite hakkında bilgi verdi. Şerifoğlu, Düzce Üniversitesi'nin ilklere imza atan bir üniversite olduğunu belirterek "Üniversitemiz tüm paydaşları için değer üreten bir üniversitedir" dedi. Şerifoğlu, ayrıca, ulaşım konusunda yaşadıkları

sıkıntıya dikkat çekerek "Yol konusunda çok sıkıntılıyız. Valimize güveniyoruz. Bu sıkıntının sona ermesini umut ediyoruz" diye konuştu.

Programda konuşan İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren de, girişimciliğin önemini anlattı. Girişimcilik ve teşvik konseptini değerlendiren Ekren, şöyle konuştu: "Girişimcilik çok detaylı tanımı yapılsa da fırsatları değerlendirmeyi içeren yönetim stili olarak görmektedir. Girişimciliğin üzerinde durmadığı dikkate almadığı ekonomik faaliyet söz konusu değildir. Teşviklerde ise teşvik konusunu da mevcut alternatiflerden birini seçmek için kamu otoritesinin tercih ve önceliklerini gösteren kamu politikasının da bir parçası olarak görmek lazım. Girişimcilik piyasa ekonomisinin olmazsa olmaz unsurunu yansıttığı için bu tür ekonomilerde son derece özel bir fonksiyon görmekte. Hem kamu hem de özel sektörün üzerinde titizlikle durduğu bir üretim faktörü olarak ele alınmaktadır."

Nazım Ekren, teşvikin ekonomik büyümenin ve kalkınmanın içsel bir parçası olduğu için hem ulusal ekonominin hem sektörel yapıların hem de bölgesel denge veya dengesizliğin bireysel etkin nasıl algılandığını da gösterdiği için özel önem taşıdığını ifade ederek "Böyle bakıldığında teşvikler aynı zamanda işlem maliyetlerini operasyon maliyetlerini yeniden şekillendirdiği için bir taraftan özel fırsat ve imkanlar sunarken diğer taraftan da bundan yararlanmayanlar için ya da süreci takip edemeyenler için bir alternatif oluşturmuş oluyor" dedi.

Nazım Ekren, teşvik ve girişimcilikle üzerinde konulması gereken bir başka konunun ise izleme değerlendirme raporlandırma sisteminin söz konusu olduğunu kaydederek şunları söyledi: "Sık sık farklı alanlarda teşviklerin tekrarlanması beklenen sonuçların ne kadar gerçekleştiği yeni teşvik sisteminde hangi tür değişkenlerin öne çıkacağı izleme ve değerlendirme sistemi olmadan zaten yapılmaz. Ülkemizde de daha önce yapılmış devlet yardımları çerçeve yasası da bununla ilgili önemli bir enstrümandır."

Üniversite çatısı altında kurulacak girişimcilik veri ve bilgi bankasıyla ilgili konuşan Ekren, sözlerini şöyle sürdürdü: "Girişimcilikle ilgili bir veri bankası yapılması lazım. Avrupa'daki 8 ülkede yapılan bir projeden sonra Türkiye'de girişimci üniversite olarak kabul edilmiş iki önemli enstrüman kurmayı planladık. Bir tanesi girişimcilik bilgi bankasını kurmak istiyoruz Türkiye ve İstanbul'da girişimcilikleri ilgili önemli bilgilerin derlendiği toparlandığı kullanıcılara açıldığı bir sistem kurmayı

düşünüyoruz. İkincisi de öğrencilerimizin eğitim ve öğretim içinde buldukları veya uygun gördükleri projenin minik de olsa finansmanını sağlayacakları bir birikim oluşturmayı düşünüyoruz"

Yeni teşvik sistemini de değerlendiren Ekren, şunları söyledi: "Ülkemizin imkan ve kaynaklarının nasıl kullanıldığının önemli bir ipucu olan cari açıkla ilgili çok net hedeflerinin olması yeni teşvik sisteminin de ne kadar iddialı olduğunu gösteriyor. Destek unsurları içinde sigorta pirim işveren desteği vergi indirimi ve taviz desteği kombinasyonu farklı enstrümanlar olması arzulanan hedefe daha çabuk ulaşmamızı sağlayacak."

Nazım Ekren, KOSGEB ve kalkınma ajanslarının, girişimcilik ve teşvik konusunda üniversitelerin bu çerçevede bilgi ve birikimlerini kamuyla paylaşmasının ulusal imkanları daha da artıracağını belirtti.

Düzce Valisi Vasip Şahin de Düzce Üniversitesi ile işbirliklerinin devam edeceğini vurguladı. İş protokolünü çok değerli bulduğunu anlatan Vali Şahin, şöyle konuştu: "Üniversite ile güzel bir işbirliğimiz var. Sahaya yansıtılan işlerde yardımcı olmaya çalışıyoruz. Üniversitenin Düzce için gösterdiği katkı ve faaliyetlerde yanındayız"

Düzce Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen işbirliği anlaşmaları imza töreninde önce İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren ile Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolü imzaladı. Prof. Dr. Nazım Ekren, bir büyük şehrin ve Anadolu'da bir üniversite ile ilk defa ortak bir projede buluştuğunu söyledi.

İstanbul Ticaret Üniversitesi ve Düzce Üniversitesi işbirliğinde iki hedefin olduğunu kaydeden Ekren, "Lisansüstü eğitim programlarını birlikte nasıl uygulayacağımızı belirleyeceğiz. Yerel, mülki irade iş dünyası ile lisansüstü ve sürekli eğitim programları için eğitimleri birlikte yapmak istiyoruz" dedi.

Rektör Şerifoğlu da, bu protokolün eğitim ve çalıştayların dışına taşan bir işbirliği olmasını temenni etti.

UYGULAMALI GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

KOSGEB ve MARKA ile Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi işbirliği protokolü öncesinde konuşan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu, verimli işbirliği yaptıklarını belirterek "KOSGEB ve MARKA ile yaptığımız çalışmalarda Avrupa Girişimcilik Ödülü ve fonların alımında önemli bir işbirliği içinde bulunduk" dedi.

KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan da, üniversite ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, her zaman destek olmaya çalıştıklarını vurguladı.

MARKA Sekreteri Erkan Ayan ise sürdürülebilir kalkınma ve tüm uite çatısı altında kuruçalışmalarda birlikte olduklarını kaydederek, "İnşallah, Düzce Üniversitesi kalkınmada nefer olacaktır" dedi. Konuşmaların ardından girişimcilik işbirliği için imzalar atıldı.

İmza töreninin ardından Girişimcilik, Teşvikler ve Yeni Fırsatlar konulu panel düzenlendi. İki oturum halinde yapılan panelin birinci oturumunda, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Girişimcilik ve KOSGEB Destekleri konulu bir konuşma yaptı.

Girişimcilik, Teşvikler ve Yeni Fırsatlar konulu II. oturuma ise AK Makine Uluslararası Ticaret Ltd. Şirketi İTO Meclis Üyesi Oğuz Akyüz, Erciyas Çelik Boru Sanayi A.Ş. Kurucu ve Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kamil Erciyas, İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Erdoğan Alkin ve Düzce Üniversitesi İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. İsmail Hakkı Eraslan konuşmacı olarak katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler