Yapılan bazı araştırmalara göre rüyalar uyku sırasında beyinde görülen etkinliklerin bir yan ürünü, kimi araştırmalara göreyse insanların bilinçaltının kişiliklerinin geri planda kalmış yönlerinin kendine çıkış yeri bulduğu özel bir durum. Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre ise uyku sırasında koklanan kokular görülen rüyaları etkiliyor.
Kokular da rüyalarımızı etkiliyormuş
Uykunun belirli bir bölümünde çiçek kokuları koklatılan denekler daha pozitif rüyalar görürken, çürük yumurta gibi sülfürik kokular koklatılan deneklerin kabus gördüğü ortaya çıkmış.
Rüyanda yangın alarmı çalarken yanan binadan kaçmaya çalıştığını, ancak sesin giderek artıp tizleştiğini gördüğünde uyanınca çalanın telefon alarmın olduğunu farkettiğin olmuştur.
Harvard Üniversitesi'nden Dr. Barret'in dediğine göre seni uyandırmayacak hafiflikteki okyanus ve doğa sesleri alarm sesinin tersine, huzurlu ve sakin rüyalar görmen konusunda yardımcı olacaktır.
Acılı, bol baharatlı, peynirli veya çok büyük porsiyonlu gibi sindirimi zor gıdalar, kabus görme ve daha kötüsü kabuslarını hatırlama ihtimalini güçlendiriyor. Uyumadan önce bu tip gıdalar yemen, uykunun bölünmesine, rüya gördükten sonra 5 dakika içinde uyanıyor olman ise rüyayı net bir şekilde hatırlamana sebep oluyor.
Dr. Barret'e göre B6'nın biyolojik etkisi bulunmakta. Bakliyatlar, muz, avokado ve çerezler gibi bir çok gıdadan kolayca alınabilen B6 vitamini, amino asitleri net rüya görmemizi sağlayan nörotransmitterlere dönüştürüyor.