Gece istenen uyku derinliğine inememe, baş boyun terlemeleri, uykuda nefes kesilmeleri, sabah yorgunluğu, sabah baş ağrıları, gün içinde uyuklama isteği, cinsel isteksizlik, dikkat azalması, gece idrara sık çıkma, hareketli uykululuk hali ile seyreden bulgulara sahip kişilerde gece uyku döneminde genellikle horlamalar ve uykuda nefes kesilmeleri olmaktadır. Bu genel tablo ile seyreden hastalığa tıpta tıkayıcı uyku hastalığı denmektedir. İleri boyutlarda ise hayatı tehdit eder hale gelebilmektedir.
Horlama başlı başına sosyal bir şikayettir. Bu durumda özellikle horlayan kişinin etrafındakiler rahatsız olurlar. Horlama problemi sıklıkla kilolu erkeklerde görülür. Yaşla birlikte artış göstermektedir. Üst solunum yolunda oluşan darlık nedeni solunum yaparken zorluk ve beraberinde oluşan horlama, şiddetli horlama olarak adlandırılır. Basit horlamada gece boyu solunumda anormallikler görülmez. Solunum ile ilgili sorunlar eklendiğinde olay tamamen boyut değiştirmektedir. Şayet uykuda nefes alım verimi 10 saniyeden fazla oluyorsa bu apne olarak isimlendirilir. Bu durmalar saat başına 5 ten fazla ise pek çok hayati fonksiyonları etkileyebilecek bir durum ortaya çıkar. Bu duruma tıkayıcı uyku apne Hastalığı adı verilir.
Eşi horlayan ve apnesi olan 1000'in üzerindeki kadınla yapılan bir araştırmada horlayanların ve apnesi olanların yatak partnerlerinin %81'i uykularından hoşnut olmadıklarını, bu nedenle de gündüzleri yorgun ve keyifsiz hissettiklerini söylemektedirler. Hasta eşlerinin %70'i çözüm olarak başka odada yatmayı tercih ettiklerini ifade etmektedirler, tatilde alınan alkol de bu durumu daha kötü hale sokmaktadır. 50 yaşın üzerinde erkeklerin %50'sinde horlar ve , %10'unda da uyku apnesi vardır. Yani en iyi ihtimalle bile her 2 çiftten birisi uyku sorunu yaşamaktadır.
Kalp damar hastalıkları ve nörolojik problemlerin yanı sıra, trafik kazalarının nedenlerinde önemli bir kısmında yer almaktadır. Uykusuzluk Trafik kazalarını % 30 sebebi olup ve kaza riskini 7 kat daha artırmaktadır. Kronik uykusuzluk dikkat dağınıklığına ve hafıza problemlerine de neden olmaktadır.
Uyku apnesi, tedavi edilmezse vücut için tehlikeli ve sağlığa zararlı olduğudur. uyku apne hastalığında; kanser riski uyku apne derecesine bağlı %10 ile %65 arası değişen oranlarda artırdığı yapılan çalışmalarla ortaya konmuştur. , uyku apnesinin daha birçok ciddi sağlık sorunları ile ilişkilidir
Felç/İnme: Bir çalışmada, inmeli hastaların yani felç geçirenlerin yüzde 91'inin uyku apnesi şikayetlerinden muzdarip oldukları tespit edilmiştir .
Şeker hastalığında Tip 2 diyabet için bir zemin oluşturduğunu ortaya konmuştur.
Kalp hastalığı: Uyku apnesi ve kalp sorunları arasında güçlü bir ilişkinin olduğu bilinmektedir. Uyku apnesi, yüksek tansiyon, çarpıntı ve diğer kalp hastalıklarına neden olmaktadır. Şiddetli tıkayıcı uyku apne hastalığı olan erkeklerde koroner arter hastalığı gelişme olasılığı yüzde 68 daha fazladır. ve bu hastalığa sahip olmayan erkeklere oranla kalp yetmezliği gelişme olasılığı yüzde 58 daha fazladır.
normal kişilere göre iki kat daha fazla Cinsel işlev bozuklukları sorunu yaşamaktadırlar, cinsel isteksizlik, erektil disfonksiyon bozuklukları görülmektedir.
**Soru ve görüşleriniz için: