Bakanlar Kurulu'nun bu sabah özel gündemle yaptığı ve 2 saat 20 dakika süren toplantıda, yürütme dahil 33 maddeden oluşan tasarının derhal TBMM'ye sevk edilmesinin kararlaştırdı.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ertuğrul Yalçınbayır, disiplin affı ve yargılanmanın iadesine ilişkin düzenlemelerin paketten çıkarılmasının MGK ile ilgisi olmadığını söyledi.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Yalçınbayır, demokratikleşme paketinin görüşüldüğü Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu tarafından aynen kabul edilen pakette, Türk Ceza Kanunu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu, Vakıflar Kanunu, Basın Kanunu, Damga Vergisi Kanunu, Siyasi Partiler Kanunu, Milletvekili Seçme Hakkındaki Kanun, Dernekler Kanunu, Dilekçe Verilmesine Dair Kanun, Adli Sicil Kanunu, 430 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Memurların Yargılanmasına İlişkin Kanun, Medeni Kanun, Çocuk Mahkemelerinin Kurulmasına İlişkin Kanun ve DGM Kanunu'nda bir madde olmak üzere toplam 31 maddelik değişikliğin öngörüldüğünü bildirdi. Paketin amacının Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve eki protokollerinin Türk iç hukukuna uygulanması olduğunu belirten Yalçınbayır, bu düzenlemelerin aynı zamanda Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği sürecine hizmet edeceğini söyledi.
Yalçınbayır, 'Disiplin affı ve yargılamanın iadesi paketten neden çıkarıldı. Bu konuda MGK'nın bir tavsiyesi oldu mu?' sorusu üzerine, "Burada MGK ile konunun ilgisi yoktur. Bir başka nedenle ilgisi yoktur. Tartışılan konu sadece mukayeseli hukuk bakımından yapılan bir incelemeydi" değerlendirmesinde bulundu. Yalçınbayır, konunun diğer Avrupa ülkelerindeki düzenlemelerle karşılaştırıldığını belirterek, inceleme bakımından bir sürecin söz konusu olduğunu, asgari düzeyde bunların da tartışıldığını söyledi. Yalçınbayır, "Bu birinci pakettir. Birinci paketi kısa aralıklarla takip edecek diğer paketler de olacaktır. Bunlar bir taraftan Anayasa'ya uyumla ilgilidir, diğer taraftan mevzuattaki diğer düzenlemelerle ilgilidir" diye konuştu.
Meclis'in ve yürütmenin iradesine tesir eden kamuoyu tartışmalarının yaşanmasının ve kurumların görüşünün doğal olduğunu vurgulayan Yalçınbayır, "Ama serbest irade, şüphesiz ki özgür irade yürütmeye aittir. Yürütme bu tasarıyı asıl üzerinde karar sahibi olacak olan TBMM'ye havale ediyor. TBMM komisyonlarında paket zenginleştirilebilir. Bazı maddeler çıkar çıkmaz o TBMM'nin iradesidir" dedi.
Kaynak: İHA