PARİS (İHA) - Batı Avrupa'da satılan uyuşturucunun bölgeye 4 yoldan girdiği ve bölge için en büyük tehdidin Batı'dan geldiği bildirildi.
Fransa'da yayımlanan haftalık L'Express dergisi, uyuşturucunun Batı Avrupa'ya ulaşması ve uyuşturucu ticaretinin güzergahı hakkında bir dosya yayımladı. Eric Pelletier imzalı yazıda, uyuşturucunun Batı Avrupa'ya temel olarak 4 yoldan ulaştığı, en ciddi tehdidin ise Batı'dan geldiğini açıklandı. "Bol miktarda Kolombiya kokaini, paslı kargo gemileri ya da muhteşem yelkenlilerle Atlantik'i geçiyor" diyen Pelletier, "Doğuda Afgan eroini, biçimsiz kamyonlara yüklenmeden önce yüksek tepeleri kat ediyor ve Orta Asya'nın içinden geçerek eski İpek Yolu'nu tutuyor" diye yazdı. Fas'tan ise kenevir reçinesinin süratle Fransa'nın Paris ve Lyon kentlerine geldiğini yazan Pelletier, Hollanda'daki laboratuarlarda yapılan ecstasy üretiminde de birkaç aydır artış görüldüğünü belirtti.
Türkiye'nin de Afganistan'dan gelen uyuşturucunun ana güzergahı üzerinde bulunduğunu yazan Pelletier, "Afganistan, Batı Avrupa'yı da tehdit ederek Orta Asya ve Rusya'yı harap etmeye başlayan bir depremin merkez üssü haline geldi. Taliban, haşhaş ekimine izin verdikten (2000 yılında 82 bin hektar), hatta bunu teşvik ettikten sonra, Batı bunun kökünü kurutmayı neredeyse başarmıştı. Ancak terörizme karşı savaştan sonra oluşan siyasi istikrarsızlık, fakirliğin devam etmesi ve uygun iklim şartları, haşhaş ekiminin yeniden başlamasına neden oldu. Afganistan, geçen yıl 3 bin 600 tonluk üretimle dünyanın 1 numaralı afyon üreticisi oldu. Esrar taşıyıcıları için İran, geleneksel yolun, yani Türkiye üstünden geçen 'Balkan Yolunun' birinci etabını oluşturuyor" dedi.
Tahran'ın uyuşturucu kaçakçılarına karşı ciddi bir mücadeleye giriştiğini belirten Pelletier, yazısına şöyle devam etti:
"Uyuşturucu Jeopolitiği Sözlüğü'ne göre, bu alanda 20 yıldan beri süren mücadelede İran güvenlik güçlerinden 3 bin 78 kişi hayatını kaybetti. Kuzey yoluna 'İpek Yolu' adı da veriliyor. Aslında, Orta Asya ve Kafkaslar yoluyla doğu ile batıyı birbirine bağlayan eski ticaret yollarını kapsıyor. Son aylarda özellikle Tacikistan'da önem kazandı.
Bugün, özellikle İngiltere olmak üzere, Avrupa'da kullanılan eroinin yüzde 80'i Afganistan'dan geliyor olabilir. Fiyatların nispeten sabit durumda olması (Paris'te gramı 80 euro) ise, önemli miktarlarda stok yapıldığını düşündürüyor"