Bir anne babanın bu dünyadaki en değerli varlıkları elbette ki çocukları… Onların herhangi bir nedenle en ufak bir zarar görecek olmaları ise en büyük korkuları oluyor. Bu korkulardan biri de özellikle ergenlik döneminde çocuklarının uyuşturucu madde kullanması… Anne babalar bu endişelerinde hiç de haksız değil. Çünkü son yıllarda gençler arasındaki uyuşturucu madde kullanımında büyük bir artış yaşanıyor.
1- Uyuşturucu hakkında bilgilenin
Sizin zamanınızda uyuşturucu kullanımı bugünkü kadar yaygın değildi. Bu nedenle mutlaka uyuşturucu hakkında bilgilenmeniz gerekiyor. Bol bol kitap okuyun, internet sitelerinden araştırma yaparak hangi madde ne etki yapıyor, jargonları neler, nasıl kullanılıyor gibi detaylara hakim olmaya çalışın.
2- Uyuşturucu evinizde konuşulabilir bir konu olsun
İzlediğiniz bir filmde uyuşturucu ile ilgili bir detaya rastladığınızda ya da bir konuşma sırasında yeri geldiğinde bu konuyu açın ve fikirlerini sorun. Böylece bu konuyu konuşabileceğiniz izlenimini verin. Konuşmak onu uyuşturucuya sevk etmiyor. Asıl hiç konuşulmadığı takdirde, konuyla ilgili bir sorunu olduğunda size açamıyor.
3- Uyuşturucu kullandığını söylerse sizin tepkinizin yardım düzeyinde olacağını hissettirin
Çocuğunuzun sizinle her zaman açık açık konuşması için ona her zaman yanında olacağını hissettirin. Uyuşturucu kullanması durumunda da size açılabilmeli.Örneğin "sigara kullanırsan bacaklarını kırarım" derseniz, o zaman uyuşturucu kullandığını asla size söylemez.
4- Arkadaşlarını ve arkadaşlarının ailesini tanıyın
Çocuğunuzun arkadaşlık ettiği herkesi mutlaka tanımaya çalışın. Zaman zaman evinize davet edin. Sevmediğiniz bir arkadaşı bile olsa ara ara görüşün ve birlikte zaman geçirin.
5- Şüphelendiğinizde onu izleyin
18 yaşından küçük olan çocuğunuzun madde kullanımı ile ilgili ciddi şüpheleriniz varsa, odasını aramaktan çekinmeyin. Ama bunu ona asla çaktırmayın. Bir şey bulursanız da hemen yüzleştirmeyin.
6- Davranışsal belirtileri takip edin
Uyuşturucu kullanımına bağlı bazı davranışsal değişiklikler olabiliyor. Ancak bunların hepsi aynı zamanda ergenlik dönemi belirtileridir. O nedenle çocuğunuzu dikkatle izlemeniz gerekiyor.
Davranışsal değişiklikler
· Dikkatini yoğunlaştırmada güçlük çeker.
· Okuldaki ve/veya mahalledeki arkadaş grubu değişebilir.
· Hafif uykulu, halsiz ve yorgun gözükebilir.
· Kendisine olan özeni azalabilir, çevre ve arkadaşlar eski önemlerini yitirebilirler.
· Sözel iletişiminde farklılaşma gözlenebilir.
· Eskiye oranla daha içine kapalı ya da daha agresif olabilir.
· Devamsızlığı artar ya da notları belirgin biçimde düşer
· Eski arkadaş grubundan uzaklaşarak okuldan kaçma, şiddet uygulama, alkol uyuşturucu madde kullanmak gibi riskli davranışlar sergileyen bir grupla ilişki kurar .
7- Sürekli test etmeyin
Eğer çocuğunuzun uyuşturucu kullandığından şüpheleniyorsanız bu durumu sürekli gündeme getirip, test etmeye çalışmayın.Böyle yaparsanız, daha çok kapanmasına, kendisini daha çok gizlemesine neden olursunuz.