Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Uyuşturucu Serbestisi Neden Bir Kazanım Olmasın?

18. yy’da ABD’de kenevir üretimi yapmayan çiftçilerin hapse atıldığını biliyor muydunuz? Şimdiyse tam tersi. Peki bu değişim nasıl gerçekleşti?

Uyuşturucu Serbestisi Neden Bir Kazanım Olmasın?

ABD’de W. R. Hearst, Rockefeller ve Dupont ana hissedarı Mellon kafa kafaya verip keneviri yasaklatıyor. Çünkü W. R. Hearst bir medya patronu ve kenevirden daha iyi bir kağıt hammaddesi yok. Rockefeller, petrol ağası ve kenevir petrol ürünlerine mükemmel bir alternatif. Mellon petrol bazlı plastik ürünlerin patent sahibi ancak kenevir bu alanda da çok temiz bir alternatif kaynak. Bu arkadaşlardan Mellon, Hoover döneminde lobicilik sayesinde hazine bakanı oluyor. Yeğenini de Federal Narkotik Büronun başına getiriyor. Sonrasında Hearst’ün sahip olduğu medya üzerinden kara propaganda ile kenevir şeytanlaştırılıp, yasaklanıyor (bu konuda daha detaylı bir içerik için buyurun).

Konu zaten kenevirin yasallaşması değil. Ona karşı çıkan benim nazarımda net beyinsizdir. Meraklısı #LegalizeIt kampanyasını araştırabilir. Ya da esrarın yasallaştığı bölgelerde (Amsterdam, Uruguay, Colorado misal) suç oranlarında, gündelik hayatta ve ekonomide ne gibi değişimler olmuş bir bakabilir.

Gelin çıtayı bir üst noktaya taşıyalım. Tüm uyuşturucular serbest olmalı mıdır? (Türkiye'de bir zamanlar eroinin yasal olduğunu biliyor muydunuz?)

Bilenler bilir, deep net’te Silk Road adlı bir uyuşturucu marketi vardı. Eroinden metafetamine ne istersen alabiliyordun. Kurucusu Ross William Ulbricht (aka Dread Pirate Roberts) 2013 yılında tutuklandı. Dava sonucunda yanılmıyorsam 30 yıl hapis cezası aldı. Silk Road’un ve Ross William Ulbricht’in hikayesini anlatan güzel bir belgesel var: Deep Web. Belgesel dava sürecinde FBI’ın yaptığı -tıpkı The Pirate Bay davasında olduğu gibi- usulsüzlükleri ortaya koyuyor.

Silk Road’daki bazı entelektüel tartışmalar da belgeselde yer alıyor. Bu tartışmalarda; birey-devlet çatışması, internet ve deep web’in devlet otoritesini geriletmedeki rolü, uyuşturucu serbestliği ve bunun getirileri ile ekonomik projeksiyonu, uyuşturucu kaynaklı şiddetin azalması gibi hayli ilgi çekici konular dönüyor.

Davayı kripto anarşist tayfa da yakından takip ediyor ve Ross William Ulbricht’e desteğini açıklıyor. Ve en temelde, aslında en fazla konuşulması gereken noktayı vurguluyor kripto anarşistler; FBI, Silk Road’ın server bilgilerini nasıl ele geçirdi? FBI buna cevap veremiyor. Burada şunu sormak elzem; devlet, “kötü” bir şeyi engellemek için görev sınırlarını belirleyen kanunları esnetebilir mi? Eğer cevabınız evetse, bu sınırsızlığın tekrarlanmayacağının garantisi nedir? Usulü geçip içeriğe dönersek, bir soru daha sormamız lazım; biri, evinde tamamen kendi kararıyla kafasını duvara vura vura kendini öldürmeye çalışırsa devlet buna karışabilir mi? Uyuşturucu meselesindeki kırmızı çizgi de bu bana kalırsa. Devlet, bireyin hayatına ne kadar karışabilir?

Devlet baskıyı ne kadar artırırsa artırsın, internet üzerinden bir çözüm bulunur ve bu kaideye dönüşür. Devletin sınırları var, internetin yok. Misal Silk Road kapatıldıktan sonra yerine onlarca benzer site açılmış deep net’te. Onlar da kapatıldı. Şimdiyse bu sistem evrim geçirerek P2P üzerinden devam etmeye başladı.

Velhasılı, sene olmuş 2015. Dünyada keneviri yasallaştıran memleketlerde şiddet azalıyor, turizm ekonomisi oluşuyor, istihdam yaratılıyor, denetim ve standardizasyon oluyor, insanlar rahatlıyor…

Bu yazının tamamını okumak isterseniz, sizi Neden Olmaz sayfasına alalım.

En Çok Aranan Haberler