‘’Uzayda yaşam var mı?’’ sorusunu cevaplandırmak için bilim insanları yıllardır çalışıyor. Kimisi bu soruya bir cevap bulabilmek için ömrünü verdi, kimisi ise hala bu sorunun cevabını bulmak için canla başla araştırma yapıyor. Bu araştırmaların bir sonucu geçtiğimiz günlerde ortaya çıktı. Çalışmalarını sürdüren bilim insanları yaşama elverişli olduğunu düşündükleri yeri bilmem ne kadar ışık yılı uzaklıktaki bir gezegende değil Jüpiter’ın uydusu Europa’da buldu.
EUROPA’DAKİ GAYZER UMUTLARI ARTTIRDI
Bilim insanları, içi okyanusla dışı buzla kaplı Europa’da bir gayzer keşfetti. 1997 yılında NASA tarafından gönderilen Galileo uzay aracı sayesinde bulunan bu gayzer geçtiğimiz Pazartesi günü çeşitli bilim insanları tarafından tekrar inceleme altına alındı. İncelemeden Europa’da yaşam olma olasılığının yüksek olduğu bu yüzden daha detaylı çalışmaların başlatılması gerektiği sonucu çıktı.
‘’EUROPA’NIN YAŞAM İÇİN BİRÇOK BİLEŞENE SAHİP OLDUĞUNU BİLİYORUZ’’
Konu hakkında açıklama yapan ABD Johns Hopkins Üniversitesi’nde görevli bilim insanı Elizabeth Turtle söz konusu açıklamasında; ‘’Europa’nın yaşam için gereken birçok bileşene -özellikle bildiğimiz şekilde yaşam için- sahip olduğunu biliyoruz. Su var, enerji var. Bir miktar karbon maddesi de var. Fakat Europa’nın yaşanabilir olması, cevaplamak istediğimiz en büyük sorunlardan biri’’ ifadelerini kullandı. Elizabeth Turtle’a göre Europa’daki gayzerin okyanustan buz tabakasına doğru yükselmesi, gayzerden alınacak örnekler üstünde araştırma yapma şansı anlamına geliyor.
EUROPA GİBİ YAŞAM OLABİLECEK BİR UYDU DAHA: ENCELADUS
Europa’nın Güneş Sistemi’ndeki yaşama elverişli en iyi yer olduğu düşünülse de Europa gibi bir yer daha var. NASA’nın Cassini uzay aracının incelemelerde bulunduğu Satürn’ün uydusu Enceladus’ta da yaşam olabileceği düşünülüyor. Ancak tabi NASA Europa’daki ihtimali de değerlendirmeden geçmeyecek. NASA, 2022 yılında Europa’ya gidecek ve Europa’da yaşam olup olmadığı sorusuna cevap arayacak.