İZMİR (İHA) - İzmir Ticaret Borsası (İTB), tarımda uzay teknolojisini kullanarak Türkiye'nin ilk rekolte tahminini yaptı. Amerikan Landsat 7 uydusundan gelen görüntüleri kullanarak yapılan çalışmada, Ege Bölgesi'nde bu yıl pamuk rekoltesinin artış gösterdiği açıklandı.
İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, bu teknolojiyi Türkiye'ye yaymak istediklerini belirtti. Yemişçi, "Bu teknoloji rekolteyi hatasız bir şekilde tahmin ediyor" dedi. Yapılan tahmine göre Ege Bölgesi'nin bu yıl ki pamuk üretim miktarı 295 bin ton civarında olurken, geçen yıla oranla yüzde 6'lık bir artış sağlanmış olacak.
İzmir Ticaret Borsası Meclis Salonu'nda, projeyi gerçekleştiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Ünal Altınbaş, Doç. Dr. Yusuf Kurucu ve Dr. Mustafa Bolca ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen İTB Yönetim Kurulu Başkanı Tuğrul Yemişçi, rekoltenin geçen yıla göre artış gösterdiğini vurguladı. Yemişçi, yaptığı açıklamada, bu teknoloji ile kaynak israfının önüne geçildiğini ve doğru tahminler yapıldığını ifade ederek şöyle konuştu:
"3 yıldan bu tarafa bizim desteğimizle yapılan uzaktan algılama sistemi ve rekolte tahmin çalışmalarını bu yıl da İTB olarak tekrarladık. Bu çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü'nden üç değerli hocamızın katılımı ve Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü' nün yer çalışmalarındaki desteği ile gerçekleştirildi. Bu seneki tahmini üretim Ege Bölgesi için 295 bin ton civarında, geçen yıla göre yüzde 6'lık bir artış var. Hasat zamanı olan eylül ayındaki yağışlar kaliteyi biraz düşürdü, ama genel olarak pamuğun üretim miktarında fazla bir azalma olmayacağını gözlemledik."
Bu projeyi Türkiye'ye yaygınlaştırmak istediklerini söyleyen Yemişçi, "Bu sistemin Türkiye'ye yayılması en büyük temennimiz. Proje sayesinde kaynak israfı da önlenmiş oluyor. Mesela doğrudan destek ve prim ödeme sisteminin bazı açık yönlerini bu sistem ile kapatabiliriz. Geçen yıl TOBB ve Tarım Bakanlığı ile görüşme yaptık, ancak bir sonuç çıkmadı. Bizim çalışmamız Çanakkale'den Fethiye'ye kadar, Ege Bölgesi'ndeki tüm pamuk ekili alanların tespitidir. Ancak kaynak israfına gerek kalmadan bunu bütün Türkiye'ye yaygınlaştırabiliriz. Kurumların hepsi bu işe sıcak baktı, işi bitiren yok. Pamuktaki bu başarılı çalışmayı, üzüm, buğday ve diğer tarım ürünlerinde de yapabiliriz. Dileğimiz önümüzdeki yıl bunu gerçekleştirmek, bu yılı kaçırdık. Bu proje ile Türkiye'nin tarım ürünlerinin üretiminde iyi bir yere geleceğine inanıyoruz" diye konuştu.
Yemişçi, projenin Türkiye yaygınlaştırılması için kaynak israfına gerek kalmadığını vurgulayarak, "Bu projeyi Doğu ve Güneydoğu Anadolu'ya, Çukurova'ya kadar yaygınlaştırabiliriz. Zaten 3 yıldır kendini ispatlamış bir ekip var burada. Birçok kurumun çalışma yapmasına gerek yok. Projenin Ege Bölgesi maliyeti 26 bin 500 dolar, Türkiye'ye uyarlanması durumunda bu maliyet yalnızca 180 bin dolar civarında olacak. Proje sadece üreticiye değil sanayiciye de ışık tutuyor, Türkiye için faydası ölçülemeyecek derecede büyüktür" dedi.