ADANA (İHA) - Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) suç duyurusu üzerine Adana Cumhuriyet Savcılığı'nın Genç Parti (GP) Genel Başkanı ve Çukurova Elektrik A.Ş. (ÇEAŞ) eski Yönetim Kurulu Başkanı Cem Cengiz Uzan ve 5 Yönetim Kurulu Üyesi aleyhine açtığı dava bugün görülmeye başlandı.
Adana 9. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuksuz sanıklar Cem Cengiz Uzan ile ÇEAŞ eski Yönetim Kurulu Üyeleri Çağdaş Ergin (34), Ethem Alev (55), Ahmet Tatar (39), Atilla Pamukcu (37) ve Tacettin Pak (42) katılmadı. Ancak müşteki avukatı Ercan Burkan ve sanıkların vekili avukat Mehmet İpek, duruşmada hazır bulundu. Avukat İpek, "Bu davada zaman aşımı olmuştur. İsnat edilen fiil 5 yıllık zaman aşımına tabidir. Usul yönünden bu hususlar değerlendirilsin" dedi.
Duruşmaya katılmayan ancak talimatla ifadesi alınan sanıklardan Atilla Pamukçu, hakkındaki iddiaları reddederken duruşma, sanıklar Tacettin Pak, Ethem Alev, Cem Uzan, Ahmet Tatar ve Çağdaş Ergin'in savunmalarının alınması için ertelendi.
Sanıklar hakkında, 'Sermaye Piyasası Yasası'na muhalefet' ve 'Hizmet nedeniyle emniyeti suistimal' suçlarını işledikleri iddiasıyla, 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 47/A-6, son 48. Maddeleri ve TCK'nın 510 ile 522. maddeleri gereğince en az 5'er yıl hapis cezası isteniyor.
"ÇEAŞ'TAN RUMELİ ÇİMENTO'YA 29 MİLYON DOLAR AKTARILDI" Savcılık iddianamesinde, sanıkların, ÇEAŞ'ın yüzde 37 oranında pay sahibi olduğu, Şanlıurfa Çimento A.Ş. ile yüzde 13 oranında pay sahibi olduğu, Ladik Çimento A.Ş.'nin sermayelerini 10 milyar liradan 50 milyar liraya çıkardıkları; 16 Aralık 1998 günü yapılan Genel Kurul'da ÇEAŞ tarafından sahip olunan rüçhan haklarının kullanılmaması sebebiyle, ÇEAŞ'ın mal varlığında azalmasına sebep olduklarını belirtildi. İddianamede, Ladik Çimento'nun 4.7, ve Şanlıurfa Çimento'nun 24 milyon dolar zarar ettiği, Ladik Çimento'daki ÇEAŞ iştirak oranının yüzde 13'ten yüzde 2'ye, Şanlıufa Çimento'nun yüzde 37 olan sermaye payını yüzde 7'ye inmesine neden oldukları kaydedildi.
İddianamede ayrıca, adı geçen ÇEAŞ Yönetim Kurulu üyelerinin Genel Kurul'da alınan sermaye artırım kararlarına katılmayarak kurumun rüçhan hakkını kullanmadıkları ve kullanılmayan hakların da Uzan Grubu'nun diğer bir şirketi olan Rumeli Çimento A.Ş. tarafından değerlendirildiği kaydedildi. Bu şekilde Rumeli Çimento A.Ş.'nin Ladik Çimento A.Ş.'deki sermaye payı yüzde 81.44'den yüzde 91.94'e yükseltildiği, Şanlıurfa Çimento A.Ş.'deki payının ise yüzde 46.75'den yüzde 76.82'ye yükseltildiğinin tespit edildiğine dikkat çekildi.
"ÇEAŞ'ın zararına neden olan rüçhan hakların kullanılmaması ve Rumeli Çimento A.Ş. tarafından kullanılması sonucu ÇEAŞ'tan Rumeli A.Ş.'ye yaklaşık 29 milyon dolar kazanç aktarımı yapıldığı anlaşılmıştır" denilen iddianamede, bu fillerin Sermaye Piyasası Kanunu'nun 15. maddesi gereğince halka açık ortaklıklar da yasaklandığına dikkat çekildi.
İddianamenin son bölümünde, ÇEAŞ yönetiminin Ladik Çimento ve Şanlıurfa Çimento'nun sermaye artırımına katılmayarak, kullanılmayan rüçhan hakların Rumeli Çimento tarafından kullanılması sonucu şirket malvarlığı üzerinde ticari hayatın gerek ve gerçeklerinden uzak bir tasarrufta bulunulduğu belirtilerek, "Halka açık bir anonim şirket olan ÇEAŞ'ın malvarlığında ÇEAŞ ortakları zararına grup şirket olan Rumeli Çimento yararına azalma meydana getiren tasarruf, örtülü kazanç aktarımı ve hizmet nedeniyle emniyeti suiistimal suçu oluşturduklarının anlaşıldığı" kaydedildi.