Düzce BİLSEM'de 5 yıldır uzay gözlem ve araştırmaları yapan fen bilgisi öğretmeni Ayşe Arslan ve 14 yaşındaki öğrencisi Ömer Selim Esen'in buldukları cisim ,Türkiye tarihinde keşfedilen ilk asteroit olma unvanını aldı. Öte yandan Arslan ve Esen, asteroide isim verme hakkı da kazandı.
İnsanlık tarihinin başından itibaren keşfetmek öğrenmek, icat etmek gibi eylemlerin peşinde koşulmuştur. Uzak diyarlar keşfedilmiş, bölgeler, ülkeler, topluluklar kurulmuş ve nihayetinde konu uzaya kadar çıkmıştır. Uzayda hayat olup olmadığını başka gezegenlerin varlığını araştırmak için bilim insanları uzun bir süredir çeşitli çalışmalar yapmaktadırlar.
İki haftalığına gittikleri uzayda aylardır mahsur kalan iki astronot: Film senaryosu değil, inanması güç bir gerçek. Daha da şaşırtıcı olanı ise yeryüzüne dönemeyen astronotlar Butch Wilmore ve Suni Williams'ın kaderi belirsiz! NASA astronotları nasıl, ne zaman getireceğine daha karar veremedi. Ancak masada değerlendirilen bir seçeneğe göre 'iki boş koltuk' formülüne başvurulabilir.
ABD havacılık sektörünün en önde gelen firmalarından Boeing, son dönemlerde yaşadığı problemlerle dünya çapında önemli itibar kaybına uğradı. Fakat son yaşanan problem, itibar kaybının ötesinde adeta bir skandal! 6 Haziran tarihinde 1 haftalığına uzay görevine Boeing çatısı altında başlayan iki astronot aylardır Dünya'ya dönemiyor. Son gelişmelere göre astronotların ancak önümüzdeki yıl gelmesi planlanıyor. Boeing astronotların erzakları ve kaynakları hakkında da açıklama yaptı.
Herkes, uzayda yer çekimi olmadığını bilir. Uzayda ne yukarı ne de aşağı kavramları geçerlidir. Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki astronotlar, sabit bir nesneye tutunmadıkları zaman istasyon içinde süzülürler. Uzaydaki düşük yer çekimi ortamında günlük yaşamsal ihtiyaçları karşılamak oldukça zorlu bir görevdir. Bu durumda, insanların günlük yaşamda yaptıkları normal şeyleri uzayda nasıl gerçekleştirdikleri merak konusudur. Peki, astronotlar uzayda nasıl yaşar?
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “TÜRKSAT 6A uydumuzu Türkiye saatiyle 8 Temmuz’u 9 Temmuz’a bağlayan gece saat 00.20’de SpaceX’in Falcon 9 roketi ile Amerika’nın Florida eyaletinden yörüngesine göndereceğiz.” açıklamasını yaptı.
Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) yetkilileri, NASA’nın ‘yanlışlıkla’ canlı yayında istasyondaki bir astronotun “dekompresyon hastalığı (DCS) ile ilgili etkiler yaşadığını” belirten bir ses kaydı yayınladığını, bunun bir eğitim kaydı olduğunu ve mürettebatın iyi olduğunu açıkladı. Yanlışlıkla yayınlandığı belirtilen o ses kaydı, panik yarattı.
Türkiye 6 Şubat deprem felaketlerini unutmadı! Ülkemizin 4 bir yanında yaşanan ufak sarsıntılar da deprem tehlikesinin devam ettiğini hatırlatıyor. Prof. Dr. Şenol Hakan Kutoğlu, uzay teknolojileri kullanarak yaptıkları yazılım ile Türkiye’deki yer hareketlerini gözlemlediklerini belirterek, “En yakın tehlike, en yüksek risk İzmir ve yakın çevresindeki iller için gözüküyor” dedi. İşte detaylar…
Türkiye'nin ikinci uzay yolcusu Tuva Cihangir Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, Virgin Galactic'e ait "VSS Unity" adlı uzay aracının son ticari uçuşu olacak. 6 kişilik kadronun yolculuğu 1 saat 10 dakika sürecek. Atasever'in 3 dakika içinde 7 deneyi gerçekleştirmesi bekleniyor.
Alper Gezeravcı'nın ardından Türkiye bu kez de Tuva Cihangir Atasever'in uzay yolculuğuna kilitlendi. Heyecanla beklenen uçuş öncesi konuşan Atasever 3 dakika içinde yapması gerekenleri anlattı. Öte yandan Atasever'in yörünge altı araştırma uçuşu, içinde bulunacağı "VSS Unity" bakımından da özel bir anlam taşıyor. Tarihi uçuş için Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'tan da bir davet geldi!
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, "Türksat 6A'yı fırlatma işlemleri için 4 Haziran'da ABD'ye gönderiyoruz. Uydumuzun, temmuzun 2. haftasında da SpaceX'e ait Falcon 9 roketiyle uzaydaki konumuna gönderilmesini planlıyoruz" açıklamasını yaptı.
1987 yılında uzaya giden Suriye'nin ilk astronotu Tümgeneral Muhammed Faris, Türkiye'de hayatını kaybetti. 73 yaşındaki Faris'in, kalp krizi nedeniyle hayatını kaybettiği öğrenildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yerli ve milli uydusu Türksat 6A'nın 8 Temmuz haftasında uzaya gönderilmek üzere hazırlandığını duyurdu.
Türkiye'nin ilk astronotu olan Alper Gezeravcı, 'Turistik gezi eleştirileri'ne Cüneyt Özdemir'in YouTube programında yanıt verdi. Gezeravcı 20 Ocak'ta Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmiş ve uzayda 18 gün geçirdikten sonra 9 Şubat'ta Dünya'ya dönüş yapmıştı. İlk Türk astronot Alper Gezeravcı 'turist olarak gitti' eleştirisine dikkat çeken bir yanıt verdi.
Gök bilimciler Güneş'ten 500 trilyon kat daha parlak bir kuasar keşfi yaptı. "J0529-4351" ismi verilen ve Dünya'dan 12 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan kuasarın, yapılan araştırmalar sonucunda "evrendeki en parlak cisim" olabileceği sonucuna varıldı. Cismin merkezinde bulunan kara deliğin kütlesinin ise Güneş'in 17 ila 19 milyar katı olduğu da tespit edildi.
Dünya'ya olan yakınlıkları nedeniyle keşif için başlıca adaylardan biri "Mini Aylar" (minimoon) oluyor. Şimdi bazı bilim insanları, gezegenlerin ve uydularının oluşum ve evrimine dair önemli bilgiler sağlayabileceği düşünülen bu küçük uyduları, insanlığı kozmosun derinliklerine taşımak için kullanmak istiyor.
Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu gerçekleştiren astronot Alper Gezeravcı, Ankara Esenboğa Havalimanı'na gelerek yurda giriş yaptı. Gezeravcı, Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile birlikte kameralar karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Uzay yolculuğuna 'turistik gezi' diyenlere yanıt veren Gezeravcı, "Yaptığımızın uzay seyahati olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Bunu ifade ederken de bu işin otoriteleri tarafından ifade edilen değerlendirmelere istinaden söylüyorum." dedi
Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Yusuf Kıraç, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) Dünya'ya iniş yolculuğunu değerlendirdi. Gezeravcı'nın ilk tedavilerin ardından Türkiye'ye dönmesini planladıklarını anlattı. Kıraç ayrıca Türkiye'nin ikinci uzay misyonu için ise tarih verdi. Alper Gezeravcı'dan sonra Tuva Cihangir Atasever'in de uzaya gitmesi planlanıyor.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Uzay İstasyonu'ndan dünyaya dönüş yolculuğu hava koşulları nedeniyle birkaç kez ertelenmek zorunda kaldı. Son gelişmelerle birlikte Gezeravcı ve beraberindeki astronotların, TSİ 17.05'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan (ISS) ayrılmasının hedeflendiği açıklandı. 36 saat sürecek olan yolculuğun ardından Gezeravcı'nın cuma günü saat 05.05'te dünyaya dönmesi planlandı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da bulunduğu Dragon Uzay Aracı'nın Dünya'ya dönüşü, Florida kıyısında hava durumunun uygun olmaması nedeniyle 5 Şubat'a ertelendi.
Öğrenciler büyükanne ve büyükbabalarıyla El Battani Uzay Evi'ni ziyaret etti.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın uzay macerası bugün itibarıyla bitiyor. TSİ 17.50'de Uluslararası Uzay İstasyonu'ndan ayrılacak olan Gezeravcı'nın dönüş yolculuğunun 30 saat sürmesi bekleniyor. Gezeravcı uzay misyonunda 13 deney gerçekleştirdi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın Uluslararası Uzay İstasyonu'nda gerçekleştirdiği bilimsel deneyler arasında yer alan VOKALKORD, seste meydana gelen frekans değişiminden yapay zeka desteğiyle rahatsızlıkların tespit edilmesini sağlıyor.
Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan canlı olarak Türkiye Uzay Ajansı’nda bulunan basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Alper Gezeravcı, “Uzayı, uzayda kalıcı insan varlığının simgesi olmuş bu istasyonu tarif edebilirim; ama yaşadığım gururu tarif etmek çok zor. Bizlere bu onur ve gururu yaşatan, Türk milletine ve iradesi ve kararlılığı ile buraya adım atan devletimize uzay kadar sonsuz müteşekkirim” dedi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır sosyal medyadan yaptığı paylaşımda "Ankara’da ‘Uzay Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ kuracağız. Özel sektörü destekleyeceğiz. Küresel projelerde rol alacağız" dedi.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzayda yapacağı 13 deney arasında projeleri yer alan Muş Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerini ve proje koordinatörü öğretmeni tebrik etti.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın 14 gün kalacağı Uluslararası Uzay İstasyonu'nda sosyal medyadan kendisine yöneltilen soruları cevapladığı iddia edildi. Bir anda gündem olan haber sonrası yalanlama geldi. Türkiye Uzay Ajansı (TUA), Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın gerçek olmayan sosyal medya hesaplarına itibar edilmemesi konusunda vatandaşları uyardı. Öte yandan Gezeravcı'nın ilk görüşmesini bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan'la gerçekleştirmesi bekleniyor.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gazeravcı ve beraberindeki 3 astronotu taşıyan Dragon kapsülü, Uluslararası Uzay İstasyonu'na geldi. Kapsül Uluslararası Uzay İstasyonu'na kenetlendi. Heyecanın dorukta olduğu tarihi günde Alper Gezeravcı'nın uzay istasyonuna giriş yaptığı anlar paylaşıldı.
Türkiye'nin ilk uzay yolculuğu macerası herkesi heyecanlandırdı. Heyecanını saklayamayanlar arasında Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yer aldı. Roketin fırlatıldığı anda görüntüsü paylaşılan Kacır'ın 'Vuh, gitti adam' dediği anlar sosyal medyada gündem oldu.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğu Gaziantep'ten izlendi.
Mersin'in Silifke ilçesinde vatandaşlar, hemşehrileri olan ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu meydanda kurulan dev ekranlardan izledi.
Muş Valisi Avni Çakır ve hazırladıkları projenin deneyi uzayda yapılacak öğrenciler, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu Muş Bilim ve Sanat Merkezinde canlı izledi.
Düzce'de aileler, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı'nın uzay yolculuğunu, Bilim ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen programda ellerinde Türk bayraklarıyla izledi.
Hakkari'de vatandaşlar, Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın yer aldığı Ax-3 misyonunun yolculuğunu gençlik merkezinde heyecanla izledi.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Bugünü hiç unutmayacağız. Türkiye'nin artık bilimde, uzay teknolojisinde, sanayide ve diğer alanlarda nasıl ilerlediğini hep beraber görüyoruz. Türkiye Yüzyılı bilimin de yüzyılı olacak inşallah. Bu yüzyıl çocuklarımızın, gençlerimizin omuzunda yükselecek." dedi.
Türkiye'nin uzay yolculuğu heyecanlı başladı. Alper Gezeravcı’nın da içinde yer aldığı SpaceX’e ait uzay aracı başarıyla fırlatıldı. O anlar Taksim'de kurulan dev ekranlardan takip edildi. Vatandaşların ise o anki heyecanları gözlerden kaçmadı. Bir vatandaş, "Bu arkadaşın ellerini değil ayaklarını öpüyorum. Çünkü şu anda Türkiye Cumhuriyeti’ni, Türk bayrağını uzaya taşıyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu Türkiye'nin gündeminden düşmüyor. Tarihe geçen Gezeravcı'nın uzay yolculuğuna oyuncu ve şarkıcı Hülya Avşar da kayıtsız kalamadı. Ünlü isim, Gezeravcı'ya sosyal medyadan işte böyle seslendi.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı uzay yolculuğuna başladı. Alper Gezeravcı'nın da içinde olduğu Dragon kapsülünü taşıyan Falcon 9 roketi, Florida'daki 39A numaralı rampadan 19 Ocak Cuma günü saat 00.49'da fırlatıldı. Gezeravcı'nın uzaydaki ilk sözü ise "İstikbal göklerdedir" oldu. Öte yandan merak edilen yolculukla ilgili detaylara da ulaşıldı. 14 gün içinde hangi deneylerin yapılacağı belli oldu. İşte merak edilen yolculuğun tüm ayrıntıları...
Son dakika haberine göre Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğu için nefesler tutulmuş, gözler saat 01.11'e çevrilmişti. Gelen son bilgilere göre uçuş ertelendi. Uçuşun ertelenmesi ile ilgili SpaceX, "Axıom 3 uçuşu için 19 Ocak Cuma gününü hedefliyoruz" açıklamasını yaptı.
Bugünün geleceğini hiç düşünmüyorlardı ama hayalin bile ötesi gerçeğe dönüştü! Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın ailesi uğurlamak üzere ABD'ye gitti. Gezeravcı'ya "kanka" diye hitap eden yeğeni Karan Gezeravcı'nın amcasının uzaydan ne getirmesini istediğini duyanlar da uzayın boşluğunda hayallere daldı. Sadece ailesini değil, tüm Türkiye'ye esin kaynağı olan Gezeravcı'nın sürprizini de mutluluğu gözlerinden okunan anne Gezeravcı anlattı.
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, bu gece yarısı uzay yolculuğuna başlıyor. 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) kalacak olan Gezeravcı 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek. Türkiye nefesini tuttu, geri sayıma geçti. İşte Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştireceği deneyler ve yanında götüreceği eşyalar!
Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı’nın uzay yolculuğuna başlamasına saatler kaldı. 18 Ocak gecesi 01.11'de gerçekleşecek fırlatma, İstanbul ve Ankara’daki meydanlardan ve bilim merkezlerinden takip edilebilecek.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu astronot Alper Gezeravcı'nın memleketi Mersin'in Silifke ilçesindeki akrabaları, komşuları ve hemşehrileri, 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece gerçekleştirilecek fırlatmayı dev ekrandan takip edecek.
Özellikle uzay ve uzay araştırmalarında ilklere imza atmak konusunda uzun bir geçmişe sahip olan ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), 1972 yılından bu yana ilk Ay misyonuna başlıyor. Hatta ilk ticari iniş aracını taşıyan Vulcan Centaur roketi bugün Florida'dan fırlatıldı! Roketin 23 Şubat Cuma günü Ay’a inmesi planlanırken, ABD bilim kurgu dizisi "Star Trek" ilgili detay da dikkat çekti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın, Ax-3 mürettebatıyla birlikte 17 Ocak'ı 18 Ocak'a bağlayan gece 01.11'de Uluslararası Uzay İstasyonu'na hareket edeceğini bildirdi. Türkiye'nin ilk insanlı uzay misyonunu gerçekleştirecek astronot Alper Gezeravcı'nın Türk Bayrağını uzaya çıkaracağı misyona özel hatıra pulu ile zarf tasarlandı.
Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzayda gerçekleştirileceği "Extremophyte" adlı deneyde, Tuz Gölü'nde endemik olarak yetişen Schrenkiella Parvula bitkisinin uzay ortamında tuz ve diğer stres etkenlerine verdiği tepkiler araştırılacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapacak Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın uzaya gidiş tarihinin 17 Ocak 2024'e ertelendiğini duyurdu
Son dakika haberi: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) görev yapacak ilk Türk uzay yolcusu Alper Gezeravcı’nın 9 Ocak 2024’te uzaya gideceğini açıkladı.
Geçtiğimiz aylarda Harvard profesörü Avi Loeb, Pasifik Okyanusu'ndan çıkarılan küçük metal kürelerin güneş sistemimizin ötesinden geldiğini iddia etmişti. Ancak yeni analizler, bunların evimize çok daha yakın bir yerden gelmiş olabileceğini gösterdi.
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Euclid Uzay Teleskobu'nun çektiği ilk fotoğrafları paylaştı. Euclid Uzay Teleskobu'nun çektiği binlerce ışık yılı uzaklıktaki galaksilerin fotoğrafları, ESA'nın internet sitesi üzerinden paylaşıldı.
Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görevli Rus kozmonotlar Oleg Kononenko ve Nikolai Chub, modüle donanım yerleştirmek için yaklaşık 8 saatlik uzay yürüyüşü yaptı.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Türkiye'nin Ay misyonunun 2026'da sert inişle başlamasının planlandığını söyledi.
Mardin'de Cumhuriyetin 100'üncü yıl etkinlikleri kapsamında, kırsal mahallelerdeki okullarda eğitim gören çocuklar, planetaryumda uzayı tanıdı.
Kastamonu'da düzenlenen etkinlikte öğrenciler ve veliler teleskopla uzayı gözlemledi.
Uzaydan çektiği Türkiye fotoğraflarıyla bilinen Rus kozmonot Oleg Artemyev (53), Türkiye’nin uzaydan bakıldığında dünya üzerindeki en güzel yerlerden biri olduğunu söyledi. Artemyev, “Bizim istasyonumuz hem gece hem gündüz Türkiye’nin üzerinden geçiyor. Bu güzelliği gördüğüm zaman da her zaman elim fotoğraf makinesine gidip, fotoğraf çekesim geliyor” dedi. Artemyev, "Arkadaşlarım bana, ‘Ben Antalya’dayım, Kemer’deyim. Benim fotoğraflarımı uzaydan çeker misin?’ diyorlardı" diye konuştu.
TBMM, Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Bursa Milletvekili Mustafa Varank, "Uludağ bundan sonra daha fazla gündeme gelecek. Burada yaptığımız bu güzel yatırım, bu otel vesilesiyle 4 mevsim tüm dünyadan misafirlerimizi burada ağırlayacağız. Artık Davos'a gitmeye gerek yok. Biz tüm dünyayı Bursa'da, Uludağ'da ağırlamaya devam edeceğiz." dedi.
İzmir Şehit Uzman Çavuş Egemen Yıldız Ortaokulu öğrencileri, dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronotla telsiz bağlantısı kurarak, uzayın derinliklerine ilişkin sorular sordu.
NASA ve Elon Musk'ın sahibi olduğu uzay taşımacılığı şirketi SpaceX tarafından ortaklaşa yürütülen "Crew-6" görevinde yer alan 4 astronot, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki (UUİ) 6 aylık görevlerinin ardından Dünya'ya döndü.
Türkiye’nin önemli hamleleri arasında yer almaya hazırlanan uzay yolculuğu için daha önce ismi açıklanan Pilot Albay Alper Gezeravcı'ya yeni rütbesi takıldı.
Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) tarafından yapılan açıklamada, Progress-MS-24 kargo uzay aracını taşıyan Soyuz-2.1a roketinin Kazakistan'daki Baykonur Uzay Üssü'nden yerel saatle 04.08'de başarıyla fırlatıldığı belirtildi.
Rusya’nın 1976’dan bu yana Ay’a gönderdiği ilk uzay aracı Luna-25'ten kötü haber geldi. Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), Rus uzay aracı Luna-25’in Ay’ın yüzeyine çarptığını ve parçalandığını bildirdi.
Türkiye'nin ilk insanlı uzay görevi sırasında önemli bir proje de gerçekleştirilecek. Söz konusu projede, uzay ortamında bitkilere genetik müdahale yapılacak ve bu müdahalenin verimi gözlemlenecek. Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü doktora öğrencisi Tuğçe Celayir, bitki üzerinde planladıkları genetik müdahalenin daha önce hiç yapılmadığını, bu açıdan araştırmanın çığır açıcı olacağını dile getirdi.
Rusya'nın 1976'dan bu yana Dünya'nın doğal uydusu Ay'a gönderdiği ilk uzay aracı Luna-25'in Ay'ın yörüngesine girdiği bildirildi. Rusya Federal Uzay Ajansından (Roscosmos) yapılan açıklamada, uzay aracındaki tüm sistemlerin normal şekilde çalıştığı kaydedildi.
Çin, gemilerin seyir takibi için kullanılan uzaktan algılama özellikli "HEAD-3" uydularını uzaya gönderdi. Uyduların, fırlatışın ardından planlanan yörünge konumuna yerleştiği öğrenildi.
Çin, afet izleme, önleme ve yardım çalışmalarında kullanmak üzere uzaktan algılama özellikli yer gözlem uydusunu uzaya yolladı. Uydunun, Çin'in afet izleme sisteminin geliştirilmesine önemli rol oynayacağı bildirildi.
İngiliz iş insanı Richard Branson'a ait Virgin Galactic, ilk kez uzaya turist taşıdı. Uzaya giden yolcular arasında bir anne ve kızı da yer aldı. Öte yandan uzaya yolculuğun bilet fiyatı son zamların ardından 450 bin dolara ulaştı.
Gök bilimciler çarpıcı bir keşfe imza attı. Gök bilimciler, Erboğa (Centaurus) takımyıldızında, Dünya'ya 370 ışık yılı uzaklıkta bulunan "PDS 70" sisteminde, aynı yörünge üzerinde iki ötegezegen tespit etti.
Türkiye'nin uzay yolculuğunun en önemli parçalarından biri olan Türk uzay aracı merak ediliyor. Türkiye Uzay Ajansı (TUA) Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım, "Ay'a gidecek aracımızın dizayn çalışmaları tamamlandı, kritik dizayn dediğimiz safhadayız, bu da bitmek üzere. Artık imalata geçilecek" diye konuştu. Yıldırım, Cumhuriyet'in 100'üncü yılında uzaya Türk astronot göndermek hedefiyle başlatılan proje kapsamında belirlenen adayların yoğun çalışma içinde olduklarını da söyledi.
Satürn'ün uydularından Enceladus'un donmuş yüzeyinin altındaki okyanusta yaşam için gerekli elementlerden fosfor bulundu. Enceladus'ta yaşam için gereken son elementin keşfedildiği söylenirken, araştırma gezegen bilimci Frank Postberg tarafından yürütüldü. Öte yandan, fosforun bulunmasıyla Enceladus'un yaşam için gerekli tüm elementlere sahip bulunması, uydunun Dünya dışında yaşam için "en ideal" yer olma olasılığını artırdığı yönünde bir değerlendirmede bulunuldu.
İzmir'de bir ortaokuldaki öğrenciler, dünya yörüngesindeki Uluslararası Uzay İstasyonunda görev yapan astronotlarla ekim ayında telsiz bağlantısı kuracak.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar kaç kişinin yaşamını yitirdiği açıklandı. Buna göre; şimdiye kadar uzay görevlerinde 21 kişi hayatını kaybetti.
Bilim dünyası bu habere odaklandı. Dünya dışında yaşam hakkında kritik bir aşama kaydedildi. Dünyadan 400 ışık yılı uzaktaki o gezegende su bulundu! İşte o tarihi keşfin tüm detayları...
James Webb Uzay Teleskobu verilerini inceleyen bilim insanları, evrenin ilk dönemlerinde Güneş'in 10 bin katı büyüklüğünde yıldızların oluştuğunu tespit etti. İsviçre Cenevre Üniversitesinden astrofizikçi Corinne Charbonnel, "James Webb Uzay Teleskobu'nun topladığı veriler sayesinde, bu olağanüstü yıldızların varlığına dair ilk ipucunu bulduğumuza inanıyoruz." ifadelerini kullandı.
ABD-Rusya-Çin üçgeninde uzay çalışmaları çerçevesinde artan tansiyon dünya basınına bomba gibi düşen bir açıklamayla yankı buldu. Bir ABD'li general Rusya ve Çin'in oluşturduğu tehdit hakkında "uzay çatışmalarına hazırlanmaktan başka seçenek kalmadı" dedi.
Uzaydan güneş enerjisi iletimini mümkün kılmak için yıllardır çaba harcayan Japonya ve Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA), şimdi, bu teknolojiyi gerçeğe bir adım daha yaklaştırmaya hazırlanıyor. JAXA bilim adamları, 2015 yılında bir elektrikli su ısıtıcısını çalıştırmak için yeterli enerji olan 1,8 kilovat gücü başarılı bir şekilde ışınlamıştı. Son bir iddiaya göre ise Japon bir kamu-özel sektör ortaklığı, 2025 gibi erken bir tarihte uzaydan güneş enerjisi ışınlamaya çalışacak.
Çin'in uzay çalışmaları devam ediyor. Uzay yarışında önemli bir oyuncu olmayı başaran ülke şimdi Ay'a ayak basma hedefini açıkladı. Çin, 2030 yılına dek Ay'a insanlı sefer düzenleyerek ayak basmayı hedeflediğini bildirdi.
Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong (gök sarayı) Uzay İstasyonu'na düzenleyeceği yeni seferde ilk kez sivil bir taykonotu uzaya gönderecek. Uzay istasyonuna yapılacak beşinci insanlı seferde yer alacak Gui Hayçao, Çin'in uzaya yolladığı ilk sivil olacak.
Güney Kore, geçtiğimiz günlerde uzaya gönderilmesi beklenen "Nuri" adlı yerli üretim roketinin fırlatılışını, teknik sebepler nedeniyle ertelemişti. Ülke, sekiz uyduyu yörüngeye yerleştirecek ilk yerli roketi "Nuri"yi sonunda başarılı bir şekilde fırlattı.
ABD merkezli bir bilim ve teknoloji haber sitesinde yer alan bir haberde, ABD istihbaratının, Çin'in gizemli uzay uçağının yörüngeye tanımlanamayan bir 'nesne' bıraktığını ortaya çıkardığı belirtildi. İşte habere göre, Çin'in gizli bir görev için dokuz ay yörüngede kaldıktan sonra iniş yapan gizemli uzay uçağı hakkında bildiklerimiz...
Bir SpaceX roketi, Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) ikinci özel seyahatini gerçekleştirmek üzere Pazar günü fırlatıldı. Ekip arasında Suudi Arabistan’ın ilk kadın astronotu da yer aldı.
Bilinen uzay cisimlerinin yörüngeleri üzerine yapılan dikkat çekici bir çalışmada ilginç bir tahmine varıldı. Yapılan çalışma, Dünya'nın en az 1000 yıl boyunca çarpma olaylarına karşı güvende olduğunu ortaya koydu.
Suudi Arabistanlı astronotlar Ali Karni ve Rayyane Bernavi'nin bulunduğu uzay mekiğinin (AX-2) fırlatılma işleminin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiği belirtildi.
Suudi Arabistanlı astronotlar Ali Karni ve Rayyane Bernavi'nin uzay yolculuğu için yaptığı hazırlıkların tamamlandığı bildirildi. Yapacakları uzay yolculuğuna ilişkin açıklamalarda bulunan astronotlar, yolculuğun Suudi Arabistan için "uzay alanında yeni bir aşamayı başlatacağına" dikkati çektiler ve olayın ülke için önemli olduğunu dile getirdiler.
Gökbilimciler bugüne kadar kayda geçen en büyük kozmik patlama olduğu değerlendirilen AT2021lwx'nın keşfedildiğini duyurdu. Patlamanın 8 milyar ışık yılı uzaklıkta kayda geçtiği açıklandı. Öğrenilen bilgilere göre, AT2021lwx'nın ilk etapta dikkat çekmedi, ancak takip mesafesi kısaldıkça nadir bir olayın meydana geldiği fark edildi. İşte detaylar...
Çin'in Tiencou-6 kargo mekiği uzay istasyonuna ulaştı. Mekik, dün gece saatlerinde Long March 7 Y7 roketiyle Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden fırlatılmıştı.
James Webb Uzay Teleskobu, Dünya'ya 25 ışık yılı uzaklıkta, Güneş'ten 15 kat daha parlak "Fomalhaut" adı verilen bir yıldızın çevresindeki toz kuşaklarının şimdiye kadar hiç çekilmemiş ayrıntıdaki fotoğraflarını çekti.
Çin'in uzaya gönderdiği “yeniden kullanılabilir” deneysel uzay aracı, yörüngede 276 gün kaldıktan sonra bugün Dünya’ya döndü. Çin'in Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden yapılan açıklamada, uzay aracının yörüngede 276 gün kaldıktan sonra Dünya'ya başarıyla dönmesi, ülkenin yeniden kullanılabilir uzay aracı teknolojilerine ilişkin araştırmalarında kaydedilen önemli bir ilerleme olarak değerlendirildi.
Geleneksel turizme olan ilgi, teknolojinin gelişimi ve özel uzay şirketlerinin eğilim göstermesiyle yerini uzay turizmine olan ilgiye bırakmaya başladı. Öyle ki dünyada artık uzay turizmi çağı konuşuluyor, bu çağı yakalamanın öneminden söz ediliyor. Elon Musk'ın SpaceX'inden Jeff Bezos'un Blue Origin'ine kadar birçok şirket uzay turizmi çağını yakalama, uzay turizmi yarışını peşinde. Bilet fiyatları ise dudak uçuklatıyor...
Astronomlar, evrendeki en güçlü ve parlak varlıklar olan kuasarların, ateş alarak parlamasının gizeminin çözüldüğünü açıkladı. Sheffield Üniversitesi Fizik ve Astronomi Bölümünden Profesör Clive Tadhunter araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, bu tür olayları gözlemlemenin ve sonunda neden meydana geldiğini anlamanın heyecan verici olduğunu kaydetti. Tadhunter, “Fakat şükürler olsun ki Dünya uzunca bir süre bu kıyamet aşamalarından birinin yakınından bile geçmeyecek." ifadelerini de kullandı.
Işık yaymadıkları için doğrudan gözlemlenemeyen kara deliklerin, yıldızları yutarken ortaya çıkan parlaklık sayesinde tespit edilebileceği belirlendi. Yapılan deneyde ortaya çıkan ipuçlarının gök bilimcilerin orta kütleli kara delikleri bulmalarına yardımcı olabileceği görüldü.