İZMİR (İHA) - Uzay mekiği Colombiya'nın düşmesinin ardından uzay uçuşlarına geri dönülmesi kapsamında NASA Uzay Üssü'nden 4 Temmuz 2006 tarihinde fırlatılan Discovery Uzay Mekiği'nin komutanı Steven W. Lindsey, İzmir'in Gaziemir İlçesi'nde Ege Serbest Bölgesi'nde (ESBAŞ) bulunan Uzay Kampı Türkiye'yi ziyaret etti.
Kampta eğitim gören Türk öğrencilere bilgiler veren ve sorularını yanıtlayan Lindsey, "Buradaki çocuklar, ABD'deki çocuklardan daha zor ve güzel soruları soruyor" dedi.
Uzay Kampı Türkiye'nin kurucusu Kaya Tuncer'in daveti üzerine 8-12 Ekim tarihleri arasında İzmir'de bulunmak üzere Türkiye'ye geldiğini belirten ABD'li astronot Lindsey, uzay kampında eğitim gören İzmir ve Ankaralı öğrencilerle biraraya geldi. Uzay Kampı Türkiye'de bulunan Discovery Uzay Mekiği'nin simülatörüne ismi verilen Lindsey, ESBAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer ile açılışını yaptı ve hatıra fotoğrafı çektirdi. Bugüne kadar 4 uzay mekiği uçuşu gerçekleştirdiğini belirten Lindsey, kendisini ilgiyle dinleyen kamptaki öğrencilere, 4 Temmuz'da başlayan ve 13 gün 20 dakika süren Discovery ile gerçekleştirdiği uzay yolculuğu serüvenini anlattı. Türk öğrencilere uçuş öncesi ve sırasında yaşadıklarını ve tecrübelerini aktaran ünlü astronot, en çok yaşadıkları sorunlardan birinin günde sadece 2 saat uyuyabilmek olduğunu ifade ederken, ayrıca çok pahalı bir yolculuk yaptıklarını kaydetti. Yolculuk sırasında çekilen görüntü ve fotoğrafları da öğrencilere izlettiren Lindsey, sunumun ardından öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları cevaplandırdı.
"TÜRKİYE, İYİ BİR HAVA KUVVETLERİNE SAHİP" Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Lindsey, Türk öğrencilerin sorularını nasıl bulduğunun sorulması üzerine, "Amerikalı çocukların sorduğu sorulardan çok daha zor ve güzel sorular sordular" diye konuştu. 4 kez uzaya gittiğini ve yolculuklarının hepsinin de normal geçtiğini belirten Lindsey, Colombiya'nın düşmesinden sonra ilk yolculukta uzay mekiğine komutanlık etmenin nasıl bir duygu olduğunun sorulması üzerine de, "Bir komutan yaptığı görevin riskini de alır. Ben kendimden emindim. Başarıyla tamamlayacağımı biliyordum" yanıtını verdi.
Astronot olabilmek için 2 yıl genel astronotluk eğitimi verildiğini, ayrıca uzayda yapacağı görevler için özel eğitime tabi tutulduklarını anlatan Lindsey, kendisine en zor gelen şeylerden birisinin ise uzay yolculuğundan bir hafta önce ailesinden ve başkalarından bir hastalık kapmaması için karantinaya alınması, burada görevliler dışında kimseyle görüşmemesi ve uzaya giderken ailesiyle kucaklaşamaması olduğunu dile getirdi.
ABD Hava Kuvvetleri'nde uzun yıllar F-16 pilotu olarak görev yaptığını, 24 yıllık hizmeti sonrasında 1 Eylül 2006 tarihi itibariyle emekli olduğunu, bin 203 saatlik uzay uçuşunun yanı sıra burada da 50'den fazla farklı türden uçakla 5 bin saatin üzerinde uçuşunun bulunduğunu kaydeden ünlü astronot Lindsey, hava kuvvetlerinde görev yaptığı dönemden Türk Hava Kuvvetleri'ni çok iyi bildiğini, Türkiye'nin iyi bir hava kuvvetlerine sahip olduğunu, ayrıca Türk Yıldızları akrobasi timinin ününü de duyduğunu ifade etti. Türkiye'de kalacağı süre içerisinde Ankara'da Hava Kuvvetleri Komutanlığı ve İstanbul'da Hava Harp Okulu'nu da ziyaret edeceğini belirten Lindsey, "Türkiye'de götürüleceğim her yeri görmek istiyorum. Türkiye'ye ilk kez geldim, ama çocuklarımla da gelmek isterim. Özellikle İstanbul'u görmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" şeklinde konuştu.
Tuncer ve astronot Lindsey, öğrencilere yapılan sunumun ardından birbirlerine hediyeler verdi.