Mynet Trend

BİZE ULAŞIN

Uzay Seyahati Nasıl Yapılır?

Yıllar önce kazara Turist Ömer’in film icabı gerçekleştirdiği uzay yolculuğu hayali bugün gerçek oluyor. Türkiye’den uzay yolculuğu için başvuran, bu yıl ve gelecek yıl uçmayı bekleyen ünlü isimler var!

Uzay Seyahati Nasıl Yapılır?

Eski bir roket mühendisi olan Dennis Tito‘nun en büyük hayali bir gün uzay seyahati gerçekleştirmektir. Amerikalı zengin iş adamı 28 Nisan 2001 tarihinde bu hayalini gerçekleştirir. Kazakistan’ın Boykonur Uzay Üssü’den fırlatılan mekikle uzayda 6 gün geçiren Dennis Tito’ya o günlerde bu hayali 20 milyon dolara mal olmuştu. Bu rakam o zaman için 200 milyon dolarlık serveti olduğu söylenen zengin iş adamı için ödenebilir bir rakamdı. Onun bu yolculuğu o güne kadar sadece astronotlara açık olan uzayın o gizemli yollarını gezgin ve maceraperest turistlere de açmış oldu. Tabii bu maceraperest turistlerin oldukça da zengin olmaları gerekiyordu. Ancak o günden bugüne uzay seyahati konusunda önemli adımlar atılıyor. Bugün uzay yolculuğu 14 yıl öncesine göre çok daha ulaşılabilir fiyatlarda. Hala çok ucuz değil ancak bu süratle devam ederse yakında oldukça ulaşılabilir rakamlara düşebilir.

Nitekim bugün bile uzay seyahatine gitmek Amerikalı zenginlerin tekelinde değil. Yıllar önce kazara turist Ömer’in film icabı gerçekleştirdiği uzay yolculuğu hayali bugün gerçek oluyor. Türkiye’den uzay yolculuğu için başvuran ve bu yıl ve gelecek yıl uçmayı bekleyen ünlü isimler var . Bu konuda en popüler isimler ise Fenerbahçe’nin eski başkanlarından Ali Şen ve Les Ottomans Otel’in Sahibi Ahu Aysal.

Uzay seyahati başlıyor!

Uzay seyahati üzerine uzmanlaşmış dünyada dört şirket var. Bunlar SCX, Sir Richard Branson’un sahibi olduğu Virgin Galactic, Elon Musk’un sahibi olduğu SpaceX ve World View Entreprises . SCX ve Virgin Galactic yıl sonuna kadar ilk turistlerini uzaya götürmeyi planlıyor. Diğer ikisi için ise 1 2 yıl daha beklemeniz gerekiyor. SCX şirketinin X-Cor Lynx Uzay Roketi’nin Türkiye temsilciliğini VIP Turizm üstleniyor. Şirket bu yıl Ahu Aysal, Ercan Kaygısız ve Timur Özkan’ı uzaya götürmeyi planlıyor. Firmanın uzay seyahatine gelecek yıl katılacaklar arasında ise Ali Şen yer alıyor.

Dört firmanın uzay seyahati için kullandıkları teknolojiler birbirlerinden farklı. Bu yüzden de fiyatlar birbirinden farklılaşıyor. Virgin Galactic’in roketini bir uçak belli bir seviyeye kadar taşıyor. Bu seviyeden sonra roket motorunu ateşliyor. Roket 100 km’nin üzerinde bir seviyeye ulaşıyor. Rokette 6 yolcu beraber seyahat ediyor. 6 yolcunun seyahat için kişi başına 250 bin dolar gibi bir ücreti gözden çıkarması gerekiyor.

Karayipler’den 1 saatte uzay yolculuğu

SCX’in X-Core Lynx uzay roketi kalkış için Karayipler’in Curaçao adasına özel olarak inşa edilen uzay limanını kullanıyor. X Core Lync 4 ateşleme roketi sayesinde kalkıştan 4 dakika sonra 3 bin 564 km hıza ulaşıyor. 58. km’de motorlar kapanıyor ve itme gücü ile 100 km yüksekliğe tırmanıyor. Yer çekimsiz ortamda yaklaşık 7 dakika kalındıktan sonra geriye dönüş başlıyor ve bu süreçte 4G sürati ile adrenalin seviyesi maksimuma çıkıyor. Toplam yolculuk yaklaşık 1 saat sürüyor. Bu uzay roketi bir pilot bir de uzay turisti olmak üzere 2 kişi taşıma kapasitesine sahip. Ancak şirketin motor teknolojisi günde 3-4 sefer yapmaya imkan sağlıyor. Bu yüzden kişi başı ücret 100 bin dolar.

Uzay turizminin bir diğer oyuncusu World View Entreprises ise ilk turistlerini 2016 yılında uzaya çıkarmayı planlıyor. Bu şirket özel bir balonla yaklaşık 30 km gibi bir yüksekliğe çıkmanızı sağlıyor. Bu ilginç deneyimin size bedeli ise 75 bin dolar olacak. Ancak atmosferden 80 km yüksekliğe çıkmadan astronot sayılmadığınızı hatırlatmakta fayda var. Yoksa bugünkü uçaklar da seyahatlerde atmosferden 10 km yükseğe çıkıyor.

Tesla ve Paypal Kurucusu Elon Musk’un SpaceX şirketi ise 2017 yılında çıtayı mevcut şirketlerden çok daha uzağa götürmeyi planlıyor. Yaklaşık 300 km yüksekliğe ulaşarak yolcuları uzay üssüne taşımayı hedefliyor. Bu konuda NASA ile de işbirliği içerisinde.

Uzay seyahati öncesi yapılması gerekenler

Uzay seyahati gerçekleştirecek turistlerin bu seyahat öncesinde bazı eğitim ve testlerden geçmesi gerekiyor. Öncelikle bu yolculuğu gerçekleştirmek için 18 yaşının üstünde ve sağlıklı olmanız gerekiyor. Sözleşme imzalandıktan sonra 7 gün içerisinde yolcunun son beş yılı içeren medikal raporlarını hazırlaması gerekiyor. Ayrıca yolcunun SXC tarafından ödenen bir tıbbi teste de girmesi gerekiyor. Ciddi kalp problemleri, epilepsi yüksek tansiyon gibi problemleri olanlar bu yolculuğa kabul edilmiyor.

Sağlık testleriniz olumluysa bu sefer Hollanda’da 4 günlük bir eğitim kampına katılmanız gerekiyor. Burada öğlene kadar teorik eğitimler öğleden sonra da pratik çalışmalar yapılıyor. Desdemonda Simülatörü‘nde 4G ve yer çekimini deneyimliyorsunuz. Ayrıca Hollanda Kraliyet Hava Kuvvetleri’ne ait L-39 Albatros uçakları ile yüksek irtifada ters yüz olup uzay seyahatine bir adım daha alışıyorsunuz.

Sırada uzay otelleri var

Uzay turizmine halihazırda daha çok Leonardo DiCaprio, Stephen Hawking, Justin Bieber ve Lady Gaga gibi ünlü ve zengin isimlerin ilgisi var. Ancak çalışmalar ilerledikçe hem uçuş yapılan limanların hem de roketlerin sayısı artacak. Böylece bu teknolojinin maliyeti de giderek düşecek. VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ceylan Pirinçcioğlu, “2018 yılında birden fazla yerden kalkış olacağı için uzay seyahati yapanların sayısı yılda 2 binlerin üstüne çıkacaktır” diyor. Bu sektörün geleceğini görüp şimdiden uzay oteli üzerine çalışmalar yapan yatırımcılar da söz konusu. Özellikle Ruslar bu konuya ciddi kafa yoruyor. Orbital Technologies bu konuda ilk aklıma gelen Rus şirketi.

Öte yandan uzay seyahati için geliştirilen bu teknolojiler diğer gezginler için de önemli gelişmelere öncülük edebilir. Burada geliştirilen teknolojiler dünya içerinde seyahatte kullanılan uçaklarda kullanılırsa, örneğin İstanbul’dan Sidney’e 2 saatte gerçekleştirilebilir. Bugün THY buraya tek aktarma ile 26 saatte uçabiliyor. Direkt uçuş yok ancak mevcut teknolojilerle direkt uçuş olsa bile 18 saatten önce ulaşmak çok zor.

Ancak bu konuda daha önce yapılmış bazı çalışmaların başarısız olduğu gerçeği de unutulmamalı. Efsanevi Concorde uçağı normal uçaklardan 2 kat yükseğe yani atmosferden 20 km yükseğe çıkarak yolculuk yaparak Atlantik Okyanusu’nu 2 saat 53 dk. gibi bir zamanda geçebiliyordu. Ancak bu uçağın yaşadığı talihsiz kazalar sonrası uçuşlarına son verildi.

Yine de bugün özel sektörün el attığı bu teknolojiler daha ileri bir aşamaya getirildiğinde Concorde’da yaşanan sorunlar aşılıp çok daha ileri teknoloji seyahat araçları tasarlanabilir. Hal böyle olunca dün şımarık zengin bir turistin ısrarı ile hayata geçen uzay turizmi, önümüzdeki yıllarda dünya seyahat alışkanlıklarını baştan aşağı değiştirebilir.

İlk uzay turistleri

Uzay yolculuğu yapan ilk hayvan

Ruslar ile Amerikalıların büyük rekabet içerisinde olduğu yıllarda SSCB 1957’de yani kuruluşunun 40. yılında Sputnik 2 adlı uyduyu içinde Layka isimli bir köpekle uzaya gönderdi. Böylece Layka uzaya giden ilk canlı olmuş oldu. SSCB’li bilim adamları hem bu manevra ile Amerikalılara üstünlük sergilemek hem de uzayda canlı organizmaların yaşayıp yaşamadığını görmek istiyordu. Layka’nın akibeti bu yolculuktan yıllar sonra ortaya çıktı. İlk uzaya çıkan canlı olan köpek Layka roketin kalkışı esnasında yaşadığı rahatsızlık sonrası yaklaşık 1 saat içerisinde acılar içerisinde ölmüş.

Uzaya seyahati gerçekleştirecek ilk rock star Bob Geldof

Çok Gezen Adam'a ait daha fazla içerik için sizi şöyle alalım.

En Çok Aranan Haberler