Türkiye'nin yeni haberleşme uydusu Türksat 4B'nin uzaya fırlatılması büyük bir heyecanla bekleniyordu. Çalışmaların tamamlanmasının ardından Türkiye'nin 50 derecede görev yapacak ilk uydusu olan Türksat 4B, Kazakistan Baykonur'dan uzaya fırlatıldı. Yeni haberleşme uydusu 50 derece doğu yönünde teslim alınacak ve Ka-Bant üzerinden internet erişimi için kullanılacak.
Aralık ayına kadar yörüngeye yerleştirme ve yörünge testlerinin tamamlanması beklenen Türksat 4B uydusu, Aralık ayında işletmeye alınacak ve Ka-Bant üzerinden internet erişiminde kullanılacak. Türksat 4B uydusunun kapsama alanı; Avrupa, Asya, Afrika, Ortadoğu ile Türk Cumhuriyetleri olacak. Türksat 4B uydusunun uzaya gönderilmesiyle birlikte Türkiye'nin TV yayın kapasitesi aratacak. Ayrıca uydu üzerinden internet kullanımı da yaygınlaşacak.
Türksat 4B haberleşme uydusunun Kazakistan Baykonur'dan uzaya fırlatılmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Ka-Bant ile uydudan sağlanan internet hızının artacağını belirten Bakan Bilgin, “Türksat 4B uydusunda yer alan Ka-Bant ile daha uygun maliyetle yüksek hızlı internet erişimi ve toplam 3 Gbps veri haberleşme kapasitesi artışı sağlanacak” dedi. Bakan Feridun Bilgin, uydunun Ka frekans bandında sağlayacağı 792 MHz ilave kapasitenin televizyon kanallarının canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacağını ifade ederek şunları söyledi:
“Türksat 3A, Türksat 4A haberleşme uyduları üzerinde veri haberleşmesi ve canlı yayın geçişleri için ayrılan kapasite Türksat 4B uydusuna aktarılarak, 42 derece Doğu yörüngesinde televizyon yayıncılığı için kapasite artışı sağlanacak ve daha fazla TV kanalına hizmet verilebilecek.”
TÜRKSAT 4B UYDUSUNUN ÖZELLİKLERİ
Ku, Ka ve C frekans bantlarında aktarıcılara sahip olan Türksat 4B uydusu, 12 adet Ka bant spot kapsama alanında daha ucuz internet hizmeti verecek. Uydu, televizyonların canlı yayın geçişlerinde de yoğun olarak kullanılacak. Yaklaşık 5 ton ağırlığında, 9 kilowatt elektrik enerjisi gücüne sahip uydunun manevra ömrü 30 yıl.
Türksat 4A ve 4B uydu projeleri kapsamında düzenlenen teknoloji transfer amaçlı Doğrudan Katılım Programı ile Türk mühendisler,uydu entegrasyon ve test sertifikalarını aldı.
BAŞBAKAN DAVUTOĞLU'NDAN TÜRKSAT 4B AÇIKLAMASI
Türksat 4B haberleşme uydusunun uzaya fırlatılmasının ardından TRT canlı yayınında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Gurur duyuyoruz, milletimize hayırlı olsun" dedi.
Başbakan Davutoğlu, "Eskiden imkanlarımız sınırlıydı. Şimdi uzaya kendi imkanlarımızla uydu fırlatıyoruz. Stratejik olarak güç kazanıyoruz. Çok daha ucuz iletişim ortamlarına kavuşacağız. Türkiye'nin coğrafi koşulları nedeniyle de önemli bir boşluğu dolduracak. Kapsamı alanı da çok büyük bir alana yayılacak. Engellemek istedikleri Türkiye bu. Bunlar daha başlangıç." ifadelerini kullandı.,