Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın uzay aracı New Horizons, saniyede 14 kilometre hızla cüce gezegen diye bilinen Plüton'un yanından geçti. NASA Plüton'un yüzeyine 12,5 kilometre uzaklıktan geçen "New Horizons - Yeni Ufuklar" aracının gezegenden gönderdiği en ayrıntılı fotoğrafı yayımlarken, aracın daha fazla fotoğraf ve bilimsel veri göndermesi bekleniyor.
Araç tüm dikkatini Plüton'a yönelttiği için yarın geceyarısına dek New Horizons'tan sinyal alınamayacak. Araç fotoğrafları hafızasına tam olarak yükledikten sonra dünyaya sinyal gönderecek.
Bu da NASA bilim insanlarının beş milyar kilometre uzaktan gelecek sinyali endişeyle beklemeleri anlamına geliyor. Araç Plüton'un uyduları Charon, Styx, Nix, Kerberos ve Hydra'yı da inceleyecek .
Nükleer yakıtla çalışan New Horizons, bir yolcu uçağından 100 kat daha hızlı hareket ediyor. Uzay aracı o kadar hızlı ilerliyor ki, durdurulması mümkün değil. Bu yüzden Plüton'un ayrıntılı fotoğraflarını çekmek ve diğer bilimsel verileri toplamak için sadece tek bir şansı ve birkaç saati var.
NASA'nın Twitter hesabında kapak resminde Plüton fotoğrafında görülen kalple birlikte "Plüton'u seviyorum" yazıldı.
Uzmanlar, New Horizons’ın Plüton’la randevusunun uzayın keşfinde tarihi bir anı temsil ettiğini belirtiyor. Böylece, klasik dokuz gezegenle ilgili "ön keşif" tamamlanmış olacak.
Fotoğraflarda uydunun şimdiye kadar açıklanamayan karanlık kutbunun yanı sıra derin çatlaklar ve kraterler de görünüyor. Bu fotoğraflarda Charon gri, Plüton da kızıl.
Charon ve Plüton’un çok eski bir çarpışma sonucu oluştuğu ve birçok ortak yönlerinin olması gerektiği düşünülüyor.