Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Hülya Ertür, mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbaharda, yağmurların bol olduğu dönemlerde görüldüğünü hatırlattı. Ertür, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş ve konserve olarak, çiğ veya pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler yaşandığını bildirdi.
Halk Sağlığı Müdürü Ertür, belirtilerin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğine dikkat çekerek, "Belirtiler bazı mantar türlerinde 2 saat, bazılarında ise 6 saat sonra ortaya çıkabilir. Belirtisi 2 saatte görülen mantarların yenmesi durumunda sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, bulantı, kusma ve terleme olur." dedi. Uzm. Dr. Ertür, 6 saat sonra gelişebilen belirtilerinse bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, daha sonra karaciğer ve böbrek bozukluklarıyla bunlara bağlı belirtiler olduğunu söyledi. Zehirlenmelerin sonucunda koma ve ölümün de söz konusu olabileceğini vurguladı.
Teşhisin nasıl yapılacağı hakkında da bilgi veren Hülya Ertür, "Hastanın mantar yeme hikâyesi ile bulgular birlikte değerlendirilerek, zehirlenme olup olmadığına karar verilmeye çalışılır. Mantarın uzman kişilerce incelenmesi de teşhiste yardımcı olmaktadır. Bu konuda yapılacak en doğru hareket ise mantar yiyen kişide belirtilerin görülmesi hâlinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasıdır. Zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi (UZEM)'nden bilgi alınabilir. Mantar zehirlenmelerinin tedavisi, genel olarak bulgularına yöneliktir. Tedaviye yardımcı olması bakımından UZEM'den temin edilecek bir panzehir bulunmaktadır." diye konuştu.
MANTAR ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMA
Mantar zehirlenmelerinin önemli bir kısmının çok basit önlemlerle engellenebileceğini söyleyen Uzm. Dr. Ertür, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Ertür, şöyle devam etti: "Kültür mantarlarının üzerinde de yetiştiği ortam itibarıyla bazı mikroorganizmalar bulunabilir. Çiğ yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikâyetleri gelişebilir. Bunlara ilaveten mantar alırken ambalajlı olanlar tercih edilmeli, ayrıca ambalajda bilgilendirici etiketler olup olmadığına da dikkat edilmelidir."
Balıkesir Halk Sağlığı Müdürü Ertür, mantarlarla ilgili yanlış inanışları ise şöyle sıraladı: "Yoğurtla yenen mantar zehirlemez. Pişirilen mantarda zehir yok olur. Kurutulmuş mantarın yenmesiyle zehirlenme olmaz. Çayırlarda yetişen mantarlar zehirli değildir. Mantar koparıldığında rengi değişmezse zehirsizdir. Mantarın iç kısmı mavileşirse zehirlidir. Ağaçlardaki mantarlar zehirsizdir. Zehirli mantar gümüş kaşıkla pişirilirse kaşık kararır. Salyangozlar zehirli mantarları yemez.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz