Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş Artan, Ramazan ayının sıcak ve uzun günlere denk gelmesi nedeniyle oruç tutacak vatandaşlara çeşitli uyarılarda bulundu.
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş Artan, sahura kalkmadan oruç tutmanın sakıncalarından bahsederek, “Gün içerisinde anlamıyoruz, sahura kalkmadan oruç tutabildiğimizi düşünüyoruz. Ama bizim ihtiyaçlarımızı karşılayabilmemiz için almamız gereken bir enerji miktarı var ve bunu dengeli bir beslenme ile almamız gerekiyor. En önemli konu sahura kalkmak açlık süresini mümkün olduğunca kısaltıyor. Sahurda özellikle kahvaltı türü yiyecekleri tüketmek lazım. Çavdar, yulaf, tam buğday, kepekli ekmek yenmeli, pilav yenecekse bu bulgur pilavı olmalı. Mesela sahurda makarna yenecekse bu kepekli olmalı. Bol salata tüketilmeli ve sahurda özellikle sıvı alınmalı” diye konuştu.
İftardan sahura kadar gün içinde alınamayan sıvı miktarının alınması gerektiğini anlatan Artan, “Yaz aylarında meydana gelen sıvı kaybı Ramazan ayının son günlerinde sağlıkla ilgili bir takım problemler ortaya çıkaracaktır. Sahurda mutlaka bir yumurta tüketilmeli. İftarda yaz ayında açlık süresi uzun olduğundan kişinin ilk etapta yemeğe ciddi bir saldırması olacaktır. Bu nedenle mümkün olduğunca orucu suyla açıp bir kase çorba tüketip, bir miktar salata yedikten sonra bir yarım saat bekleyip ana yemeğe geçersek hem midemizin birden bire aşırı derecede dolmasını engelleriz, hem de ihtiyacımız olan tüm besinleri besin grubuna ve çeşidine uygun olarak vücudumuza almış oluruz” şeklinde konuştu.
Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş Artan, Ramazan ayında yavaş yemek yemeğe dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek, iftarda mümkün olduğunda C vitamini tüketilmesi ve demirin kullanımını engellememek adına çay ve kahve tüketiminin en aza indirilmesinde fayda olduğunu söyledi. Kırmızı et tüketiminin haftada iki gün yapılıp, haftada en az iki gün balık, tavuk ve protein kaynağı olarak kuru bakliyatların tüketilmesi gerektiğini kaydeden Artan, şunları söyledi;
“Mercimek ve tarhana çorbası Ramazan’da iftar açmak için en ideal çorbalardır. Tatlı tüketiminde sütlü tatlıları seçmeliyiz hamur tatlılarında uzak durmalıyız. Sigara tüketimini yemeklerden hemen sonra değil de biraz daha sabredip 1,5 saat sonraya atarsak en azından besin kalitemizi çok daha iyi korumuş oluruz. Kızartmalardan, çok yağlı etlerden, sakatatlardan ve içeriğini bilmediğimiz gıdalardan özellikle Ramazan’da uzak durmalıyız. Oruç tutmasını önermediğimiz kişilerde var özellikle diyabetikler böbrek hastaları ve kemoterapi gören kişiler ile çok yaşlı bireylerin özellikle bu yaz aylarına gelen Ramazan’da oruç tutmamalarını tavsiye ediyorum.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz