YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzman Dr.melih Çetinkaya :

Hospital Park Grup Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri, anne ve babaları, çocukları için, yaz hastalıklarından korumaları...

Uzman Dr.melih Çetinkaya :

Hospital Park Grup Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri, anne ve babaları, çocukları için, yaz hastalıklarından korumaları konusunda uyardı.

Yaz aylarında sıklıkla görülen ishal, güneş çarpması gibi rahatsızlıklar çocukların sağlığını olumsuz olarak tehdit ediyor.

Hospital Park Grup Samsun Büyük Anadolu Meydan Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Melih C. Çetinkaya, çocukları bu tehlikelere karşı anne ve babalara uyarıda bulundu.

Yaz aylarında en sık görünen hastalıkların başında ishal ve güneş çarpmaları olduğunu belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uz.Dr. Melih C. Çetinkaya, "Yazın başlamasıyla birlikte soğuk algınlıklarında, öksürüklerde, nezle ve griplerde azalma oluyor. Bunun yerine daha yeni ve farklı hastalıklar görülüyor. Bu hastalıklar içinde en çok ishale rastlanıyor. İshal günde üç ve daha fazla sulu-yumuşak dışkı yapma olarak tanımlanır. Sadece anne sütü alan bebekler normalde 6-8 kez dışkı yapabildikleri için, bu bebekler de her zaman yaptığından daha fazla ve daha sık dışkılama durumu ishal olarak kabul edilir.Tüm dünyada özelikle, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde ishal, halen önemli bir sağlık sorunu olarak dikkat çekmektedir. Bunun en önemli nedeni, ishallere bağlı ölümler, tüm dünyada enfeksiyonlara bağlı ölümler arasında ilk üç sıra içinde olmasındandır. Bu ölümlerin çoguda 5 yaşın altındadır.Genellikle çocuklarda mikrobik ishal görülüyor. Pis sulardan, iyi yıkanmamış besinlerden veya tavuk, mayonez, ketçap gibi gıdalardan bulaşıyor. Dışarıdan alınan meyve ve sebzeler çok güzel yıkanmalı. Suları kaynatıp soğutarak içmekte yarar var." dedi. İshal uzun süre devam ederse ve birlikte kusma, halsizlik, yüksek ateş, ishalin kanlı olması durumunda mutlaka bir doktora başvurulmalıdır” dedi.

Yaz aylarında en çok görülen hastalıklar arasında güneş çarpması olduğunu dile getiren Uz.Dr. Melih C. Çetinkaya, "Özellikle çok sıcak günlerde, havadaki nemin etkisiyle terlemenin zor olduğu zamanlarda, güneş ışınlarının en güçlü olduğu öğle saatlerinde ve rüzgar olmadığı durumlarda olabiliyor. Ayrıca arabanın içinde uzun süre kalırlarsa görülebiliyor. Kişiler güneş altında uzun süre kalırlarsa beyindeki ısı düzenleme merkezi bozulur ve vücut ısısı hızla yükselir. Bu nedenle beyin hücrelerinde hasar oluşur; beyin ödemi ile kanamaları görülebilir. Isı düzenleme merkezi vücut ısısını kontrol edemez hale gelir. Böyle bir durumda aşırı sıvı kaybına bağlı olarak çocuğun ateşi çıkar. Deride kızarıklık, kuruluk ve gerginlik meydana gelir. Ayrıca belirgin halsizlik, baş ağrısı ya da dönmesi olur. Böyle bir durumda çocuğa bol bol sıvı verilerek, elbiselerin derhal çıkartılması ve soğuk bir ortam oluşturulması gerekiyor. Vücut ısısı düşürülür. Sıvı kaybının tolere edilmesi büyük önem taşıyor. Ayrıca çocuklar ılık duşa sokularak rahatlatılabilir. Islak çarşafa sarılır. Bilinci yerinde ise hemen içecek verilir. 39 dereceyi bulan bir ateş söz konusu olduğunda, doktora başvurulması gerekiyor." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler