İSTANBUL, (DHA)- ÜNİVERSİTEYE girmek isteyen adaylar için sınavın ilk aşaması olan 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Türkiye genelinde gerçekleşti. Uğur Okulları Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Adil Kurt, 2 milyon 265 bin 902 adayın başvurduğu sınavın sorularını yorumladı.
YGS’de ortak müfredata dayalı Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından da sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS’de adaylara Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisi veya ilave felsefe sorularından 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru soruldu.
“MATEMATİK BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİ ZORLADI”
Sınav sorularını yorumlayan Adil Kurt, 2017 YGS’nin geçen yıla göre daha özenle hazırlanmış olduğunu söyledi. Matematik sorularının öğrencileri zorladığını vurgulayan Kurt, “Matematikte, problemler konusunda önceki yıllara göre daha fazla soru sorulmuş ve anlaşılması güç cümleler kullanılmış. Bu nedenle öğrenciler okuduğunu tek seferde anlamada bazı zorluklar yaşadı. Bu açıdan sınav onları biraz zorladı” dedi. Biyoloji bölümünde ‘ileri biyoloji’ konusunda bir sorunun da sınavda yer aldığını dile getiren Kurt, “Ancak bu bir soru öğrenciyi olumsuz etkilemez. Geometri bölümünde sorulmuş sorular diğer senelere göre daha zordu. Bu sorular daha çok Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) tarzındaydı” diye konuştu.
“FAZLA KİTAP OKUMAK BAŞARIYI ARTTIRIR”
Bu sene matematik, kimya, fizik ve biyoloji derslerinde müfredat değişikliği olduğunu belirten Kurt, “Sorular yeni müfredata göre hazırlanmıştı. Fen bilgisi soruları daha kolaydı. Çocukların matematikte yaşadığı sıkıntının en önemli nedeni ise uzun parçalı soruların olmasıydı. Bunun çözümü için öğrencilere tavsiyem, çok soru ve deneme çözmenin yanı sıra çok fazla kitap okusunlar. Çünkü okuduklarını bir kerede anladıkları zaman bu sınavda daha başarılı olabilirler. YGS’nin formatı da bunun üzerine kurulmuştur” ifadelerinde bulundu.
SINAV SAATİ MAĞDURİYETİ
Bu sene sınava girişlerin 09.45 itibariyle bitmesi ile ilgili yaşanan mağduriyetler hakkında da konuşan Adil Kurt, “Saat konusunun tam olarak anlatılamadığını düşünüyorum. Öğrencilerin önceden bir alışkanlığı vardı, bazıları sınava ucu ucuna yetişiyordu. Bu uygulama ile bu alışkanlığı olan öğrenciler zor durumda kaldı ve mağdur oldu” dedi. Saat konusundaki uygulamanın sürmesi gerektiğini ancak çok daha iyi bir şekilde adaylara anlatılması gerektiğinin altını çizen Kurt, “Öğrenci geç kaldığı zaman sınav düzeni bozulabiliyor bu açıdan uygulama devam etmeli. Ancak öğrenciye, hem kurumların hem de okulların bu konuyu çok iyi anlatması gerekiyor. Öğrenci nasıl ki kimliksiz gittiğinde içeri giremeyeceğini biliyorsa sınava giriş için son saatin de 09.45 olduğunu bilmeli” diye konuştu.
LYS İÇİN ÖĞRENCİLERE TAVSİYELER
LYS için öğrencilere tavsiyelerde bulunan Kurt konuşmasını şöyle bitirdi:
“YGS bir son değil ve LYS kadar etkili olmayacak. LYS’nin etkisi çok daha fazla olacak ve bu sınav daha fazla bilgiye dayalı olacak. Bu nedenle öğrenci öncelikle nerede eksiği olduğunu bulmalı ve kalan sürede bu eksiklikleri gidermeye yönelik çalışmalar yapmalı. LYS ve YGS birbirine hiç benzemeyen iki sınav. YGS’de istediği başarıyı yakalayamayan bir öğrenci konuyu iyice öğrendiği zaman LYS’de daha başarılı olabiliyor. Bu nedenle YGS’de umduğunu bulamayan bir öğrenci moralini bozmamalı. Çünkü bilgisi varsa LYS’de bu açığı kapatabilir.”
(FOTOĞRAF)
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz