– 114 yenilenebilir enerji uzmanı, hazırladıkları raporda, 2050 yılına kadar küresel düzeyde yüzde 100 yenilebilir enerji hedefinin gerçekçi ve mümkün olduğunu savundu.
21. Yüzyıl için Yenilenebilir Enerji Politika Ağı (REN21) tarafından yeni yayınlanan “Yenilebilir Enerjinin Küresel Geleceği: Yüzde 100 Yenilenebilir Enerjiye Doğru Mühim Tartışmalar” raporu, uzman görüşlerini ortaya koydu.
Yenilenebilir enerji uzmanlarını New York’ta bir araya getiren ‘Herkes için Sürdürülebilir Enerji Forumu’nda (Sustainable Energy for All Forum), REN21, yenilebilir enerji alanındaki koşullar ve zorlukları analiz eden raporunu yayınladı. Yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefinin önündeki fizibilite ve zorlukları konu alan rapor, dünya çapında önde gelen 114 uzmanın görüşlerini ortaya koydu. Uzmanların bu görüşleri, raporda “12 Mühim Tartışma” olarak toparlandı.
Rapora göre, görüşleri alınan uzmanların yüzde 90’nından fazlası yenilenebilir enerji teknolojilerinin toplulukların enerji hizmetlerine erişmekte karşılaştıkları engelleri azalttığı konusunda hemfikir. Günümüzde, tahminen 100 milyon insan, yenilenebilir enerji sayesinde elektriğe erişiyor, yenilebilir enerji pazarı her geçen gün daha da büyüyor.
REN21 Yönetim Kurulu Başkanı Arthouros Zervos, REN21 2004 yılında kurulduğunda, yenilenebilir enerjinin geleceğinin bugün olduğundan çok farklı göründüğünü söyledi. Zervos, “O zamanlar, hiç kimse 2016 yılında Avrupa Birliği’ndeki tüm yeni enerji santrallerin yüzde 86’sının yenilenebilir enerji santralleri olacağını, Çin’in yenilenebilir enerjide dünyanın en etkin oyuncusu olacağını ve küresel yenilenebilir enerji yatırımlarının yarısından fazlasının gelişmekte olan ekonomiler ve ülkelerde yapılacağını tahmin edemezdi. O zamanlar %100 yenilenebilir enerji çağrıları ciddiye alınmıyordu. Bugün ise, dünyanın önde gelen enerji uzmanları yenilenebilir enerjinin fizibilitesi ve hangi süre zarfında gerçekleşeceği konusunda rasyonel tartışmalar sürdürüyor.” dedi.
REN21 yöneticilerinden Christine Lins ise “Bu rapor çok sayıda uzman görüşüne yer vermekte ve 2050 yılına kadar yüzde 100 yenilenebilir enerji hedefini gerçekleştirmenin hem fırsatları hem de zorluklarının tartışılmasını amaçlıyor. Hayal kurarak bu hedefe ulaşamayız; hükümetler ancak zorlukları iyice anlar ve bunların nasıl aşılacağına dair bilgiye dayanan tartışmalara katılırsa, yenilenebilir enerjiye geçiş hızı artıracak doğru politika ve finansal teşvikleri uygulamaya geçirebilirler” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz