ANKARA (İHA) - Okulların açılmasıyla birlikte öğrenciler içi kilolarca ağırlıktaki kitap, defter ve kırtasiye malzemeleriyle dolu olan okul çantalarını taşımaya başladı.
Okul çantalarının tek omuza yüklenerek aynı omuzda taşındığında sırt eğriliklerine yol açtığı uyarısında bulunan uzmanlar, ağır okul çantalarının büyümeyi yavaşlattığını ve omurga eğriliğine neden olduğunu kaydetti. Maltepe Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kasım Sezen, eğrilen omuriliğin vücudun diğer organlarının çalışmasını zorlaştırdığını ve böylece ömrü kısalttığını söyledi.
Okul çantaları tek omuza yüklenerek ya da sürekli aynı omuzda taşındığında sırt eğriliklerine neden oluyor. Bu hastalığa tıp dilinde 'Skolyoz' adı veriliyor. Skolyoz bir başka deyişle omurganın arkadan bakıldığında C ya da S şeklini alması olarak da tanımlanıyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sezen, ağır okul çantaları yüzünden omurganın eğrilmesi sonucunun boy kısalığına, estetik görünüm bozukluğuna, akciğer kapasitesinin daralmasına, kalbin sıkışmasına, psikolojik bozukluklara, bel ve sırt ağrılarına neden olduğunu kaydetti.
Okul çantasının sırtta ve omuzlarda ağrıya neden olmayacak ağırlıkta olması gerektiğini ifade eden Dr. Sezen, "Eğer çantanın yanda taşınması gerekiyorsa 12 yaşına 4 kilogram, 15 yaşına kadar 5 kilogramı geçmemelidir. Çanta uzun süre taşınmamalıdır. En doğru taşıma şekli her iki omuza eşit yük düşecek şekilde sırtta taşınmasıdır. Çanta sırtta bile fazla ağır olmamalıdır. Ağırlık fazla olduğunda bu defa çocuklar öne eğilerek yürümelerinden dolayı kamburluk rahatsızlığı ortaya çıkmaktadır. Bu açıdan
bakıldığında aslında okul servisleri farkında olmadan koruyucu bir rol üstlenmektedir" diye konuştu.
7 yaşında 10 kilogramlık okul çantası taşıyan çocukları görünce çok üzüldüğünü anlatan Dr. Sezen, ailelere ve okul yöneticilerine ise şu uyarılarda bulundu:
"Çocuklara aşırı yük yüklemeyin. Okullarda çocukların kullanabileceği kilitli dolaplar oluşturulmalıdır. Böylece çocuk sabah akşam ağır çanta taşımak zorunda kalmayacaktır. Ya da çanta taşınması gerekiyorsa çok aşırı ağır olmamalıdır. Çocuğun çantasına o gün göreceği dersler için 2 kitap ve 1 defter yeterlidir."
Öte yandan Dr. Sezen, çocukların oturma şeklinin genellikle hızlı büyüme döneminde bir değişime uğradığını, 13-14 yaşından sonraki değişikliklerin eğer bir omurga bozukluğu yoksa fazla ciddi bir durum olmadığını vurguladı.
Dr. Sezen, genellikle okullarda öğrencilerin masa üzerine dayanarak ders dinlediğine dikkati çekerek, ancak çocukların en azından ders dinlerken arkalarına yaslanmaları ve dik oturmaları gerektiğini kaydetti. Dr. Sezen, teneffüslerde ise öğrencilerin sıralarında oturmaya devam etmek yerine kalkıp dolaşmalarının sağlanmasını belirtti.
Skolyozun sebebinin sadece okul çantalarının yanda taşınmasına olmadığını kaydeden Dr. Kasım Sezen, oturma alışkanlıkları, çocuğun ders çalıştığı ev ve okuldaki masalar ile ve sandalyelerin yüksekliğinin omurga sağlığı açısından çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.