MARDİN (İHA) - Mardin Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Başhekimi Dr. Fettah Oğuz, aşırı sıcaklarla birlikte etkisini gösteren ve en fazla bebekleri etkileyen ishale karşı aileleri uyardı.
İshalin ilk belirtilerinin sulu dışkılama ve kusma olduğunu söyleyen Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Fettah Oğuz, ishalin bebeklerde en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu ve sıvı kaybının basit yöntemlerle önlendiğini belirtti. Annelerin ishal tedavisinde, çocuklara her zamankinden daha fazla su vermesi gerektiğini söyleyen Dr. Oğuz, "Bebeğinizin dışkısının sulu veya kanlı olması durumunda yapılacak en acil şey, çocuğunuza bol sıvı vermektir. Bu ishali durdurmak için değil, kaybolan suyu yerine koymak içindir. Bebeği beslemeye devam edin. Eğer bebeğinizi emziriyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey daha sık emzirmektir. Şiddetli ishallerde, kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konması amacıyla, tuz-şeker çözeltisi içirin. Bu çözeltiyi, ana çocuk sağlığı merkezinden ücretsiz alabilirsiniz" dedi.
Tüm dünyada her yıl 4 milyon civarında süt çocuğunun ishalli hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini ifade eden Dr. Oğuz, "Bunların büyük kısmı az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde meydana gelmektedir. Bebeklerin beslenmesinde kullanılan araç ve gereç ile ellerin temiz tutulması önemlidir. Yaz ishalleri, mikropların kirlettiği suların içilmesi yada iyi yıkanmamış sebze ve meyvelerin yenmesiyle başlar ve bazen salgın hastalık haline geçebilir. Yaz ishallerinde özellikle salgınlar sıkıntı
oluşturmaktadır. Henüz polikliniklerimize başvuran ishalli hasta sayısında bir artış söz konusu değil. Bu konuyla ilgili gerekli önlemler alınmıştır. Salgın hastalığın başlamaması ve çocuklarımızı yaz ishallerinden korumak için menşei bilinmeyen suların tüketilmemesi ve kişisel temizliğe dikkat edilmesi gerekir. Özellikle ellerin her yemekten önce ve sonra yıkanması, kullanılan ve içilen suların klorlanması, şüpheli suların, şüpheli olmasa bile salgın olduğu bilinen yerlerdeki suların kaynatılarak
kullanılması, meyve ve sebzelerin iyice yıkandıktan sonra yenmesi, süt çocuğunun beslenmesi sırasında temizliğe önem verilmesi gereklidir" diye konuştu.