HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uzmanlar depremi yorumladı

Uzmanlar, dün akşam 20:57'de Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremi yorumladı. Kandilli Rasathanesi'nin 'normal' dediği deprem için bazı uzmanlar uyarıda bulundu.

Uzmanlar depremi yorumladı

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü (KRDAE) Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Dr. Doğan Kalafat, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin, Marmara Denizi'nin normal bir aktivitesi olduğunu belirterek, ''Deprem İstanbul'un özellikle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece gibi sahil kesimlerinde daha güçlü hissedildi'' dedi.

[**

**](https://www.mynet.com/marmarada-deprem-110100583660)

Kalafat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Marmara Denizi, Marmara Ereğlisi güneyinde saat 20.57'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremi ''orta şiddette'' bir deprem olarak nitelendirerek, depremin sahil kesimleri ve yakın çevresinde daha güçlü hissedildiğini ifade etti.

Kalafat, Marmara Ereğlisi güneyinde denizin tam ortasında meydana gelen orta şiddetteki depremin 3-4 yılda bir olmasının normal olduğunu belirterek, ''Bu deprem esasında Marmara Denizi'nin normal bir aktivitesidir. İstanbul'un özellikle Silivri, Çatalca, Büyükçekmece gibi sahil kesimlerinde daha güçlü hissedildi. Merkezi, denizin ortası olması sebebiyle herhangi bir hasar veya can kaybı olmadı. Şu an için korkulacak bir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımıza sakin olmalarını tavsiye ederim'' diye konuştu.

"KORKULACAK BİR ŞEY YOK"
Marmara Ereğlisi açıklarında meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin korkutucu olmadığını söyleyen Jeofizik Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan, "Bu deprem bizim için küçük bir gerginlik akışı. Beklenen büyük İstanbul depremini tetikleyici veya önleyici özelliği yok ancak beklenen olası büyük depremin odak derinliği hakkında bize yaklaşık bir değer vermiş oldu" dedi. Depremin Marmara açıklarında meydana gelmesi nedeniyle şiddetinin daha az hissedildiğini söyleyen Prof. Dr. Ahmet Ercan, "5.2 büyüklüğünde olan ve yaklaşık 6 saniye süren deprem, Kuzey Anadolu kırığının batı kolu üzerinde meydana geldi. Bu depremin hareket yönü doğu batı doğrultusunda ve küçük bir düşey bileşeni var. Bunun arkasından 7-10 gün sürecek artçı depremler olur ve büyüklüğü 4'e kadar varabilir. Bu depremin arkasından büyük bir depremin gelmesini beklemiyoruz. Korkulacak bir şey yok. Büyük İstanbul depremi olmadan önce olacağı bilinen depremlerden biri. Bu nedenle bizim için olağan ama jeofizik açısından önemli bir deprem. Depremin derinliği 8,4. Bizim beklediğimiz derinlik 7 ila 10 kilometre derinlikti. Bu deprem aşağı yukarı o arada gerginlik birikimi olduğunu gösteriyor. Gelecek olan depremin odak derinliğini yaklaşık olarak bize vermiş oldu. Büyük deprem için daha onlarca yıl var. Depremin açıklarda olması şiddetini daha az hissetmemize neden oldu" diye konuştu.

"MARMARA'DA FAALİYET SÜRÜYOR"
Depremin İstanbul için uyarı olduğunu kaydeden Prof. Naci Görür de, "Depreme neden olan fay, olası İstanbul depreminde kırılmasını beklediğimiz fayın hemen batı ucunda. Bu durum bölgenin gerilmekte olduğunu ve buna bağlı olarak irili ufaklı depremler olduğunu gösteriyor." dedi.

Sadece bu deprem üzerinde durulmaması gerektiğini kaydeden Prof. Görür, "Gerçek bir tehlike var ve bunun boyutu ile yeri belli. Büyük tehlike gelmeden önce yaşanan kırılmalar gösteriyor ki, Marmara’daki faaliyet devam ediyor." diye konuştu.

CİDDİYE ALINMASI GEREKEN BİR DEPREM

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Orhan Tatar, Marmara Denizi'nde meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremle ilgili olarak, ''Bu, yüzey kırığı ve yapılarda hasar oluşturmamakla beraber ciddiye alınması gereken bir deprem'' dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Tatar, Marmara Denizi içinde Marmara Ereğlisi güneyinde meydana gelen depremin sığ bir deprem olarak nitelendirilebileceğini söyledi.

Bu depreme, şu andaki kısıtlı verilere göre Marmara Denizi içinde beklenen olası büyük depremin öncü depremi olarak bakmanın mümkün olamayacağını, ancak ciddiye alınması geren bir deprem olarak görülmesi gerektiğini belirten Tatar, şu bilgileri verdi:

''Bilindiği gibi büyük depremle ilgili olası senaryolar dile getirilmektedir. Marmara Denizi içinde şu anda kırılmayı bekleyen 170 kilometre uzunluğunda bir fay parçası bulunuyor. Bu fay parçasını geometrik olarak 3 parçaya ayırmak mümkün. Bu parçalardan Marmara Denizi içindeki en batıda olanı yaklaşık 60 kilometre uzunluğunda ve bugün yaşanan depremin merkez üssünde. Bu, yüzey kırığı ve yapılarda hasar oluşturmamakla beraber ciddiye alınması gereken bir deprem. Bu deprem bizleri uyarmıştır. Şimdi yapılacak olan şey, soğukkanlı davranmak, paniğe kapılmadan bireysel ve kurumsal olarak en hızlı şekilde kendimizi olası büyük depreme hazırlamaktır.''

MARMARA DENİZİ'NDE BİR BUÇUK SAATTE 8 DEPREM
Tekirdağ açıklarında akşam 20.57'de meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki depremin ardından aynı bölgede kısa aralıklarla 7 deprem daha meydana geldi. Marmara Denizi'nde, 21.03'de 2.7, 21.20'de 2.6, 21.27'de 2.6, 21.49'da 2.5, 21.58'de 2.6 ve 21.59'da 2.8, 22.21'de 2.9 büyüklüğünde depremler oldu.

En Çok Aranan Haberler